Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Na slovenskom trhu sú tisíce finančných produktov. Poznať ich všetky je nereálne. Vyznať sa v nich je nevyhnutné. Dôležité veci nie sú schované medzi malými písmenami, no treba vedieť, čo v zmluve je skutočne dôležité. Cena to nie je.

Poistenie je na prvý pohľad jednoduchý produkt. Ak nastane poistná udalosť, poistený dostane peniaze. To, kedy nastane poistná udalosť, je uvedené v zmluve. Prečo sú teda klienti poisťovní nespokojní s poistným plnením? Dôvodom môže byť práve nesprávne pochopenie zmluvy.

Najviac poistných udalostí spôsobuje vodný živel. Preto je dobré poistiť sa pre vznik škôd spôsobených vodou. Nie je však voda ako voda. Vytopiť vie záplava i povodeň, sused i vlastné potrubie, spodná i zrážková voda. Ak máte pokryté všetky zdroje, máte dobré poistenie. Ak iba niektoré, lacné poistenie vás môže vyjsť draho.

Obava z ohňa je opodstatnená, no riadne škody vie urobiť aj samotný dym z malého a neškodného ohňa. Máte pokryté oboje?

V kuchyni je veľa zdrojov nehôd i škôd. Vedeli ste, že kuchynská linka je v jednej poisťovni krytá v rámci domácnosti a v inej v rámci nehnuteľnosti? To, že si myslíte, že ju máte poistenú, ešte neznamená, že ju poistenú aj máte.

Obávate sa odcudzenia vášho majetku a preto si ho poistíte proti lúpeži? Ak chcete mať aj poistné plnenie, zvoľte si radšej poistenie pre prípad krádeže.

Máte poistené auto? A aj havarijným či iba povinným zmluvným poistením? Absencia havarijného poistenia je dôvodom, prečo sa každoročne riešia pokusy o poisťovací podvod.

Pavel Škriniar

Investície sú ďalšou oblasťou, kde niektorí klienti nevidia dôvod zveriť sa do rúk odborníka. Investovať je predsa jednoduché a cez rôzne internetové portály aj lacné. Úspora v desiatkach eur ich však môže vyjsť na stovky či tisíce eur. Nevhodné nástroje zvolené bez zohľadnenia investičného profilu, uprednostnenie nelicencovaných subjektov či vysoko rizikových cenných papierov pred regulovanými nástrojmi sú najčastejšie dôvody nespokojnosti. Pri finančnom agentovi je riziko voľby nevhodného nástroja znižované potrebou vypĺňať viacero formulárov a výberom z obmedzenej ponuky.

Hypotéka vyzerá tiež ako relatívne jednoduchý produkt. Stačí zájsť do banky a podpísať zmluvu. Porovnanie ponúk jednotlivých bánk však už stojí čas, vyrokovanie výhodnejších podmienok zase dobrú vyjednávaciu silu. Tú má skôr agent zastupujúci viacerých klientov než klient samotný. Nehovoriac o tom, že úroková sadzba nie je všetko.

V čom teda môže byť finančný sprostredkovateľ nápomocný?

• Vysvetlí pojmy v rámci poistnej sumy a pomôže nájsť poistný produkt podľa požiadaviek a potrieb klienta.
  • Ponúkne investičné riešenie až na základe vyhodnotenia jeho vhodnosti pre klienta.
  • Vie byť nápomocný pri vyhodnotení hypotekárnych ponúk bánk a pomôže pri vyjednávaní.
  • A predovšetkým vie vypracovať finančný plán, ktorý rieši finančnú situáciu klienta tak v súčasnosti i v budúcnosti.

Aký je rozdiel medzi finančným poradcom a finančným sprostredkovateľom?

V prvom rade je rozdiel v odmene. Kým finančného poradcu platí klient priamo, finančného sprostredkovateľa platí nepriamo. Je to cez províziu od inštitúcie - banky či poisťovne zo sprostredkovaného finančného produktu.

V druhom rade je rozdiel v počte. Národná banka Slovenska dohliada na činnosť 9 (slovom deviatich) finančných poradcov a približne 25 000 finančných agentov. Obaja môžu ponúkať služby iba k takým finančným produktom, na ktoré majú oprávnenie. Zoznam agentov a ich oprávnenie pôsobiť v tom-ktorom sektore finančného trhu je dostupný na stránke Národnej banky Slovenska.

Ak ste sa práve utvrdili, že rady skúseného finančného sprostredkovateľa môžu byť pre vás prínosné a pomôžu vám žiť život podľa vlastných predstáv, kontaktujte nás.