Historicky najnižším sadzbám hypotekárnych úverov sa každým dňom vzďaľujeme. Snaha o získanie úveru ešte aspoň pri súčasných úrovniach má pôvod v preplatenosti. Ak je možnosť vrátiť banke menej, je dobré to využiť. Sadzba má však vplyv nielen na výšku pravidelnej splátky.

Hypotekárny úver je záležitosť dlhodobá. Dokonca dlhšia, než trvá priemerná dĺžka manželstva do rozvodu. Kým na anulovanie 15-ročného manželstva stačí vôľa účastníkov, na zrušenie hypotéky treba okrem toho aj peniaze.

Čím dlhšia splatnosť hypotéky, tým viac peňazí bude potrebné na jej predčasné splatenie. Čím dlhšia splatnosť hypotéky, tým nižšia splátka hypotéky. A do tretice: čím dlhšia splatnosť hypotéky, tým drahšie takéto financovanie bývania vyjde. Za požičané peniaze sa totiž platí, a čím dlhší čas dlžoba trvá, tým dlhšie sa platia úroky.

O koľko sa počas trvania hypotéky vráti viac, než bolo požičané

Splatnosť 5 rokov 10 rokov 15 rokov 20 rokov 25 rokov 30 rokov
Preplatenosť pri 2 % p.a. 5,17 % 10,42 % 15,83 % 21,41 % 27,16 % 33,06 %
Preplatenosť pri 3 % p.a. 7,81 % 15,87 % 24,30 % 33,10 % 42,26 % 51,78 %
Preplatenosť pri 4 % p.a. 10,50 % 21,49 % 33,14 % 45,44 % 58,35 % 71,87 %

Výška úrokovej sadzby má vplyv nielen na preplatenosť, ale aj na maximálnu výšku hypotéky, ktorú banka môže žiadateľovi poskytnúť. Dôvodom sú opatrenia Národnej banky Slovenska, ktoré limitujú podiel splátky na príjme. Je to preto, aby dlžníkovi ostali z pravidelného príjmu po zaplatení dlhov peniaze na bežný život.

Výška splátky má preto vplyv na výšku hypotéky, ktorú môže dlžník od banky získať. Obmedzenia si ako prví všimnú dlžníci s nižším príjmom, pri pokračovaní zvyšovania sadzieb to pocítia aj bonitnejší žiadatelia.

V oboch prípadoch však platí, že je veľmi dôležité, v ktorej banke budú čerpať úver. Nie je to iba o obľúbenosti značky či zmluvných podmienkach, ale aj o možnej výške úveru. Pri riešení otázky bývania sa skutočne počíta každé euro, ktorého vrátenie sa navyše dá natiahnuť na 30 rokov.

Najnižší horný limit Najvyšší horný limit Rozdiel
Príjem 1200 eur/mes
Sadzba 2 % p.a.
76 663 eur 115 200 eur 38 537 eur
Sadzba 3 % p.a. 68 179 eur 106 181 eur 38 002 eur
Sadzba 4 % p.a. 61 046 eur 95 071 eur 34 025 eur
Príjem 2400 eur/mes
Sadzba 2 % p.a. 227 475 eur 230 400 eur 2 925 eur
Sadzba 3 % p.a. 202 302 eur 230 400 eur 28 098 eur
Sadzba 4 % p.a. 181 136 eur 215 161 eur 34 025 eur
Príjem 3600 eur/mes
Sadzba 2 % p.a. 345 600 eur 345 600 eur 0 eur
Sadzba 3 % p.a. 336 425 eur 345 600 eur 9 175 eur
Sadzba 4 % p.a. 301 226 eur 335 251 eur 34 025 eur

Komu záleží na tom, či získa od banky hypotéku vyššiu o pár desiatok tisíc eur, mal by sa nielen poponáhľať, ale aj si spraviť kolečko po bankách. Vďaka spoznaniu podmienok zistí, kde mu koľko požičajú. Ak na behanie po pobočkách nemá čas alebo možnosti, môže osloviť nezávislého finančného sprostredkovateľa. Ten mu pomôže nájsť a vybrať ponuku, vďaka ktorej si môže klient zaobstarať bývanie podľa vlastných predstáv.

Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite, aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.