Zo všetkých strán počuť, že treba sporiť a vytvárať si finančné rezervy. Málokto však je konkrétny, kam ich treba nasmerovať, prípadne upriamuje pozornosť iba na produkty, ktoré sám ponúka. Ktoré sú tie najznámejšie produkty určené na pravidelné sporenie?

Nie každý finančný produkt, do ktorého sa dajú pravidelne každý mesiac poslať peniaze, je vhodný na dlhodobé sporenie a nie každý je stvorený na tvorbu finančnej rezervy. Prinášame krátky zoznam najznámejších typov produktov, ktoré sú tradičnou súčasťou rodinnej zmluvnej dokumentácie.

Bankové produkty

Bežný účet nie je vhodný na odkladanie peňazí. Nielen z dôvodu nulového zhodnotenia, ale predovšetkým z vysokej dostupnosti peňazí. Človek ich môže všetky minúť bez obmedzenia.
Sporiaci účet je vhodný pre krátkodobé sporenie. Symbolické úročenie motivuje k pravidelnosti a uchovaniu úspor na účte, pričom výber je sťažený potrebou presunu úspor na bežný účet.
Termínovaný účet má pevne stanovené zhodnotenie na vopred určitý čas a preto pri priebežnom posielaní peňazí sa príspevky budú zhodnocovať až pri obnove viazanosti.

Podielové fondy

Podielové fondy umožňujú nákup množstva cenných papierov pri minimálnych vkladoch. Podielové fondy majú síce stanovené minimálne investície, ale prostredníctvom programov sporenia je možné do nich posielať aj eurá mesačne. Pravidelným investovaním sa priemeruje nákupná cena, vďaka ktorému sa znižuje investičné riziko. Výnosy podielových fondov kopírujú výnosy dostupné priamym investovaním do cenných papierov na finančných trhoch.
Výber konkrétneho fondu je vhodné konzultovať s odborníkom a začína zistením tolerancie k investičnému riziku. Výsledkom investičného poradenstva môže byť aktívne i pasívne spravovaný fond s globálnou až špecifickou investičnou stratégiou a nasmerovanie peňazí do jedného aktíva alebo kombinácie rôznych typov aktív.

Produkty obchodníka s cennými papiermi

Ponuka obchodníkov s cennými papiermi môže byť na mieru šitá konkrétnemu (dostatočne bonitnému) klientovi, ale aj porovnateľná s investičnou ponukou dostupnou v pobočke banky. Klient môže investovať priamo do vybraných cenných papierov ale aj do vybraných podielových fondov.
Špecifickým produktom určeným na dlhodobé sporenie, ktoré majú v ponuke výlučne obchodníci s cennými papiermi, je dlhodobé investičné sporenie (DIS). Tento sporiaci produkt ponúka daňové zvýhodnenie, ak trvá aspoň pätnásť rokov.

Prasiatko

Najznámejšou formou sporenia je vsúvanie mincí a bankoviek do otvoru na chrbte hlineného prasiatka. Výhodou je okamžitá dostupnosť pri použití kladiva, nevýhodou je nulové zhodnotenie obsahu.

Tretí pilier

Doplnkové dôchodkové sporenie má históriu od roku 1996 a je známe vďaka príspevku zamestnávateľa. Vo svojej podstate je veľmi podobné podielovým fondom, pričom jeho súčasťou je pri splnení podmienok aj možnosť daňovej úľavy. Odlišnosťou od podielových fondov sú napríklad obmedzenia výberu úspor.

Druhý pilier

Starobné dôchodkové sporenie je k dispozícii od roku 2005 a podobne ako tretí pilier je veľmi podobné podielovým fondom. Odlišnosťou je nemožnosť výberu úspor pred dôchodkom. Okrem povinných odvodov sa dá do dôchodkových fondov pravidelne či príležitostne investovať aj na dobrovoľnej báze.

Všetky uvedené produkty majú relatívne veľmi nízke výšky príspevkov, sú dostupné širokej verejnosti a na mnohých predajných miestach. Ide o štandardné finančné produkty, na každý sa vzťahuje špecifická legislatíva a na činnosť ich poskytovateľov dohliada Národná banka Slovenska. Niektoré produkty sú po splnení stanovených podmienok spojené s možnosťou daňového zvýhodnenia.

Výber konkrétneho sporiaceho produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv.

Zdá sa vám to zložité?