Kreditná karta a povolené prečerpanie by mali byť povinnou výbavou k úverom. Slováci však pri ich splácaní veľmi často zlyhávajú. „Ak ich ale budete využívať správne, môžu vám v rôznych situáciách výrazne pomôcť,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička Swiss Life Select .

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Zo štatistík Centrálnej banky Slovenska vyplýva, že Slováci najčastejšie zlyhávajú pri splácaní kreditnej karty a tiež pri splácaní povoleného prečerpania k bežnému účtu. Naopak, v prípade úverov na bývanie, ktoré sú zabezpečené nehnuteľnosťou, sú klienti zodpovednejší, nakoľko majú obavy, že pre ich nesplácanie môžu prísť aj o strechu nad hlavou.

„Aby klienti minimalizovali možné následky, ktoré by ich obmedzili pri splácaní úveru, napríklad aj v tomto období, kedy ich príjmy môže negatívne ovplyvniť dočasná práceneschopnosť, alebo OČR, by v prvom rade mali mať vytvorenú finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, a to aj pre prípad zhoršenia ekonomických podmienok,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička Swiss Life Select. Pritom základnou výbavou k úveru by malo byť aj povolené prečerpanie k bežnému účtu a tiež kreditná karta. Tieto úvery sú finančnou rezervou, sú to takzvané úvery do tašky. Sú flexibilné a sú k dispozícii kedykoľvek, čo je ich veľkou výhodou. Naši kolegovia vás ich naučia správne používať, vďaka čomu môžete žiť život podľa vlastných predstáv.
 

2020_10_2_Zuzana Simonova_portret
Základnou výbavou k úveru by malo byť aj povolené prečerpanie k bežnému účtu a tiež kreditná karta. Tieto úvery sú finančnou rezervou, sú to takzvané úvery do tašky.

Debetná karta
Debetná karta je platobná karta vydaná k bežnému účtu klienta, ku ktorej je bankou nastavený maximálny denný limit. Klient môže použiť platobnú kartu pri platbe u obchodníka za tovar, alebo za služby, tiež pri výbere hotovosti z bankomatu, avšak všetky tieto finančné operácie celkom, nesmú prekročiť denný limit. V prípade debetnej karty klient používa vlastné peniaze, ktoré má k dispozícii na svojom bežnom účte.

Povolené prečerpanie účtu
Výhodou je, ak klient na svojom bežnom účte minul vlastné peniaze, môže využívať finančné prostriedky banky, ak má k účtu nastavený limit povoleného prečerpania. „Zároveň by som chcela upozorniť na disciplínu dodržiavania stanoveného limitu, v opačnom prípade sa klient ľahko môže „prehupnúť“ aj do nepovoleného prečerpania,“ upozorňuje Zuzana Šimonová. V oboch prípadoch sa jedná o úročenie s výrazne vyššou úrokovou sadzbou. To znamená, že za požičané peniaze banky, klient na úrokoch výrazne preplatí, a tak sa povolené prečerpanie pre neho stáva drahým úverom.

Kreditná karta
Kreditná karta, je platobná karta s nastaveným úverovým limitom. Na rozdiel od debetnej platobnej karty nie je viazaná na bežný účet. Limit prečerpania na kreditnej karte je výška finančných prostriedkov, ktoré banka požičiava klientovi za vopred dohodnutých podmienok, vrátane úrokov a poplatkov v zmysle platného sadzobníka. Výhodou je, že klient môže kreditnú kartu použiť kdekoľvek u obchodníka na zaplatenie tovaru, tiež za služby bez toho, aby použil svoje vlastné peniaze. Kreditnú kartu môže klient bezpečne a komfortne použiť aj z pohodlia domova pri platbe cez internet. „Neodporúčam, kreditnú kartu použiť pri výbere hotovosti z bankomatu, nakoľko za túto transakciu banka účtuje vysoký manipulačný poplatok a zároveň tieto peniaze bezodkladne úročí,“ varuje úverová analytička.

Finančné prostriedky môže klient používať bez navýšenia a ak využije bezúročné obdobie. Za tento čas nebude platiť žiadne úroky. Toto bezúročné obdobie trvá 40 až 55 dní podľa toho, ktorá banka kreditnú kartu poskytla. „Využiť bezúročné obdobie znamená splatiť všetko, čo bolo kartou zaplatené v priebehu jedného mesiaca ku dňu splatenia v ďalšom mesiaci. V danom prípade klient používa peniaze banky zadarmo,“ hovorí Zuzana Šimonová. Kreditná karta je opakujúci sa úver, pri ktorom sú finančné prostriedky stále k dispozícii a naviac je možné s kartou získať aj cestovné poistenie, alebo rôzne iné benefity, ktoré ponúkajú banky.

V prípade, ak klient nemá vlastné zdroje, aby zaplatil požičanú sumu, je povinný uhradiť minimálnu splátku vrátane úroku z požičanej sumy, ktorú stanoví banka. V opačnom prípade sa stáva dlžníkom v omeškaní, čo pre neho znamená negatívny záznam v úverovom registri. Ak klient opakovane neuhradí povinnú minimálnu splátku, banka kartu zablokuje a môže pristúpiť aj k zosplatneniu celého úverového rámca.

Chcem vedieť, ako rozumne využiť kreditnú kartu a povolené prečerpanie

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej