Investícia do nehnuteľnosti je vraj investíciou na istotu. Nie je niečím imaginárnym či nepredstaviteľným. Dá sa na ňu pozerať, ohmatať i vstúpiť do nej. Nehnuteľnosti vraj nemajú dôvod strácať na cene a to z nich má robiť ideálnu úschovňu úspor. Prečo potom vznikajú otázky, či sa do nich dnes oplatí ešte investovať?

Inflácia podnecuje ľudí k hľadaniu odpovede na otázku, kam umiestniť úspory. Znehodnotenie o viac ako 13 % za rok už je viditeľné i citeľné. Nehnuteľnosti so zhodnotením 25 % za rovnako dlhé obdobie preto upriamujú na seba pozornosť tých, ktorí hľadajú nástroj na boj s infláciou.

Investovanie do nehnuteľností je vďaka medializácií takýchto čísiel veľmi lákavé. Zhodnotenie sa však týka iba cien nehnuteľností na bývanie. Okrem toho, nie každý dom či byt sa môže popýšiť takto vysokým zhodnotením. Rozdiely sú v lokalite, veku, dispozícii i ďalších parametroch.

Bežného človeka najčastejšie od investovania do nehnuteľnosti odradí iba jeden parameter – vstupná investícia. Ak vo svojom zámere zotrvá a bude hľadať alternatívy, skôr či neskôr nájde realitné fondy. Tých je v ponuke skutočne dostatok a ponúkajú rôzne investičné príležitosti.

Na Slovensku najznámejšie realitné fondy ponúkajú spolupodieľanie sa na prenájme nehnuteľností predovšetkým na Slovensku a sčasti v Česku, Poľsku a Maďarsku. Ani jeden fond však nie je zameraný na nehnuteľnosti určené na bývanie. Ak aj áno, tak iba okrajovo. V hľadáčiku majú predovšetkým nákupné a biznis centrá, logistiku, rekreáciu a priemysel.

Investíciou do realitného fondu sa dá spolupodieľať na vývoji cien nehnuteľností, aj keď nie práve tých, ktoré sú súčasťou večerných správ. Zameranie na rezidenčné nehnuteľnosti nájdeme skôr pri zahraničných fondoch. Tie vlastnia bytové jednotky v Nemecku, Švédsku, Rakúsku, Švajčiarsku alebo v USA. Počet nehnuteľností v týchto fondoch sa nepočíta v jednotkách či desiatkach, ale v tisícoch, desiatkach i stovkách tisícov.
 

Pavel Skriniar (10)
Nehnuteľnosti sú veľmi široký pojem a to, že bývanie je pre zvyšujúce sa ceny čoraz drahšie, neznamená, že sa automaticky oplatí investovať do realitného fondu.

Čím pestrejší je majetok realitného fondu, tým menšie riziko podstupuje investor. A to sa týka nielen typov nehnuteľností ale aj ich lokalít. Zahraničné fondy zvyknú investovať v určitom regióne pozostávajúceho z niekoľkých krajín, prípadne do určitého typu nehnuteľností v rámci desiatok krajín i viacerých svetadielov.

Nehnuteľnosti sú veľmi široký pojem a to, že bývanie je pre zvyšujúce sa ceny čoraz drahšie, neznamená, že sa automaticky oplatí investovať do realitného fondu. Koniec koncov, stačí malé porovnanie výkonností. V čase, keď ceny bytov a domov medziročne vzrástli o 25 %, realitné fondy domácich správcov zmenili svoju cenu od -4,78 % do +13,52 % a investori do fondov zahraničných správcov evidovali výsledky od poklesu o 56 % do zhodnotenia o 10 %. V súčasnosti, keď sa hovorí o medziročnom poklese cien nehnuteľností o približne 6,5 %, sa domáce fondy zhodnotili od 2 % do 22 % a výkonnosť zahraničných fondov sa pohybovala od -55 % do +50 %.

Investovanie do realít má teda nielen mnoho podôb, ale aj mnoho rizík a im zodpovedajúce zhodnotenia. Aj keď sa reality dá skutočne dotknúť a ohmatať ju, neznamená to, že jej cena sa bude v čase iba zvyšovať.
Z pohľadu dlhodobého investovania sú reality vhodným doplnkom k akciovej, dlhopisovej a peňažnej časti investičného majetku. Ďalšími doplnkami sú komoditné a alternatívne investície. Pestrosť pri investovaní nie je na škodu, skôr naopak. Vďaka nej sa znižuje investičné riziko a klientom sa zvyšuje príležitosť na život podľa vlastných predstáv.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Tlačové správy

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Prinášame pár postrehov, ktoré môžu pomôcť tým, ktorí za vytúženým oddychom ešte len odcestujú a pár vysvetlení nedostatku peňazí tým, ktorí sa už vrátili.

Čítať ďalej
Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Tlačové správy

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Čítať ďalej
Senior naletel podvodníkom. Čo má teraz robiť?

Tlačové správy

Seniori, poradíme vám ako nenaletieť podvodníkom

„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Čítať ďalej
Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Životné témy

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Čítať ďalej
Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Tlačové správy

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Čítať ďalej
Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Tlačové správy

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Čítať ďalej