Investícia do nehnuteľnosti je vraj investíciou na istotu. Nie je niečím imaginárnym či nepredstaviteľným. Dá sa na ňu pozerať, ohmatať i vstúpiť do nej. Nehnuteľnosti vraj nemajú dôvod strácať na cene a to z nich má robiť ideálnu úschovňu úspor. Prečo potom vznikajú otázky, či sa do nich dnes oplatí ešte investovať?

Inflácia podnecuje ľudí k hľadaniu odpovede na otázku, kam umiestniť úspory. Znehodnotenie o viac ako 13 % za rok už je viditeľné i citeľné. Nehnuteľnosti so zhodnotením 25 % za rovnako dlhé obdobie preto upriamujú na seba pozornosť tých, ktorí hľadajú nástroj na boj s infláciou.

Investovanie do nehnuteľností je vďaka medializácií takýchto čísiel veľmi lákavé. Zhodnotenie sa však týka iba cien nehnuteľností na bývanie. Okrem toho, nie každý dom či byt sa môže popýšiť takto vysokým zhodnotením. Rozdiely sú v lokalite, veku, dispozícii i ďalších parametroch.

Bežného človeka najčastejšie od investovania do nehnuteľnosti odradí iba jeden parameter – vstupná investícia. Ak vo svojom zámere zotrvá a bude hľadať alternatívy, skôr či neskôr nájde realitné fondy. Tých je v ponuke skutočne dostatok a ponúkajú rôzne investičné príležitosti.

Na Slovensku najznámejšie realitné fondy ponúkajú spolupodieľanie sa na prenájme nehnuteľností predovšetkým na Slovensku a sčasti v Česku, Poľsku a Maďarsku. Ani jeden fond však nie je zameraný na nehnuteľnosti určené na bývanie. Ak aj áno, tak iba okrajovo. V hľadáčiku majú predovšetkým nákupné a biznis centrá, logistiku, rekreáciu a priemysel.

Investíciou do realitného fondu sa dá spolupodieľať na vývoji cien nehnuteľností, aj keď nie práve tých, ktoré sú súčasťou večerných správ. Zameranie na rezidenčné nehnuteľnosti nájdeme skôr pri zahraničných fondoch. Tie vlastnia bytové jednotky v Nemecku, Švédsku, Rakúsku, Švajčiarsku alebo v USA. Počet nehnuteľností v týchto fondoch sa nepočíta v jednotkách či desiatkach, ale v tisícoch, desiatkach i stovkách tisícov.

Pavel Skriniar (10)

Čím pestrejší je majetok realitného fondu, tým menšie riziko podstupuje investor. A to sa týka nielen typov nehnuteľností ale aj ich lokalít. Zahraničné fondy zvyknú investovať v určitom regióne pozostávajúceho z niekoľkých krajín, prípadne do určitého typu nehnuteľností v rámci desiatok krajín i viacerých svetadielov.

Nehnuteľnosti sú veľmi široký pojem a to, že bývanie je pre zvyšujúce sa ceny čoraz drahšie, neznamená, že sa automaticky oplatí investovať do realitného fondu. Koniec koncov, stačí malé porovnanie výkonností. V čase, keď ceny bytov a domov medziročne vzrástli o 25 %, realitné fondy domácich správcov zmenili svoju cenu od -4,78 % do +13,52 % a investori do fondov zahraničných správcov evidovali výsledky od poklesu o 56 % do zhodnotenia o 10 %. V súčasnosti, keď sa hovorí o medziročnom poklese cien nehnuteľností o približne 6,5 %, sa domáce fondy zhodnotili od 2 % do 22 % a výkonnosť zahraničných fondov sa pohybovala od -55 % do +50 %.

Investovanie do realít má teda nielen mnoho podôb, ale aj mnoho rizík a im zodpovedajúce zhodnotenia. Aj keď sa reality dá skutočne dotknúť a ohmatať ju, neznamená to, že jej cena sa bude v čase iba zvyšovať.
Z pohľadu dlhodobého investovania sú reality vhodným doplnkom k akciovej, dlhopisovej a peňažnej časti investičného majetku. Ďalšími doplnkami sú komoditné a alternatívne investície. Pestrosť pri investovaní nie je na škodu, skôr naopak. Vďaka nej sa znižuje investičné riziko a klientom sa zvyšuje príležitosť na život podľa vlastných predstáv.