Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Ulrich Walter, strávili ste pred 30 rokmi asi desať dní vo vesmíre. Na čo najradšej spomínate z tohto úžasného výletu?
Obzvlášť ma zaujali tri veci. V prvom rade samotný vzlet – neuveriteľný pocit zrýchlenia na 28 000 kilometrov za hodinu len za osem minút a následné obletenie Zeme za 90 minút. Ďalším vrcholom bol nepochybne pohľad na našu planétu z vesmíru. Tretím bol pocit beztiaže, ktorý na zemi len tak nenapodobníte. Chcel by som však zdôrazniť, že toto vesmírne dobrodružstvo si vyžadovalo aj obrovské množstvo práce.

Bolo vašim detským snom stať sa astronautom?
Nie. Nie preto, že by ma to nezaujímalo, ale preto, že som vyrastal v 60. rokoch a v tom čase bol vesmír niečo pre Američanov a Rusov. Nemci ešte neboli zapojení.

Milujem vedu, a preto som sa vždy chcel stať fyzikom. Keď som však v televízii videl, že Nemecko hľadá vedcov – astronautov, tak sa to vyriešilo. Veď čo môže byť lepšie, ako robiť vedu vo vesmíre. Hneď som si podal prihlášku.

Znie to tak, že by ste do vesmíru išli viac ako raz.
Áno. Ak by ste mali pre mňa lístok, išiel by som okamžite (smiech). Využili by som každú príležitosť vrátiť sa do vesmíru.

Na palube s vami bolo robotické rameno, ktoré ste použili na uskutočnenie prvého robotického experimentu vo vesmíre.

Čítajte viac >>> Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Čoho bolo schopné robotické rameno v roku 1993?
Vtedy to bolo niečo úplne nové. Myšlienkou bolo, že astronauti by nemuseli nevyhnutne vychádzať do vesmíru, aby dokončili komplikované misie mimo lode. Namiesto toho by mali byť schopní ovládať robotické rameno zvnútra kozmickej lode – metóda, ktorá sa teraz úspešne používa na vesmírnych staniciach. To šetrí čas a peniaze.

Mimochodom, toto rameno robota sa teraz používa aj vo výrobe ako prepracovaná komerčná verzia pôvodného konceptu.

Ako vedúci katedry astronautiky na Technickej univerzite v Mníchove vediete výskum v oblasti servisnej robotiky. Čo to presne znamená?
Servisné roboty fungujú inak ako bežné roboty. Bežný robot, ako ten, ktorý sa bežne používa pri výrobe automobilov, vykonáva vždy rovnaký presný pohyb s presnosťou na desatinu milimetra. To znamená, že dokáže napríklad extrémne presne nastaviť zváracie body, a to rýchlejšie a presnejšie ako ktorýkoľvek človek. Ak sa však jednému z týchto robotov postavíte do cesty, stane sa nebezpečným, pretože nedokáže zmeniť svoj smer ani inak reagovať na neplánované situácie. Na druhej strane servisné roboty túto schopnosť majú. Ak napríklad balia online nákupy do krabíc na bežiacom páse, s pohárom musia narábať inak ako so svetrom. Táto prispôsobivosť tiež umožňuje servisným robotom komunikovať s ľuďmi. Rozpoznajú, keď sa stretnú s osobou a okamžite prestanú vykonávať svoj pohyb.

Mysleli by ste si pred tridsiatimi rokmi, že servisná robotika bude tam, kde je dnes?
Nie. Robotika sa datuje do 50. rokov minulého storočia a vtedy si ľudia mysleli, že o desať rokov neskôr už budú mať prvé roboty, ktoré dokážu všetko. Tieto predpovede sa však ukázali ako nereálne. Robotika si vyžaduje aj presné ovládanie a je za tým zložitá matematika. V súčasnosti používame umelú inteligenciu na automatizáciu určitých pohybových sekvencií, takže ich už nie je potrebné explicitne ovládať. Len vďaka modernej technológii sme dokázali premeniť jednoduché robotické ramená na inteligentné servisné roboty.

Čítajte viac >>> Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“
 

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter strávil 10 dní vo vesmíre.
Robot je sám o sebe dosť hlúpy. Môže sa pohybovať, ale nevie ako.

Robotika a umelá inteligencia sa často používajú ako synonymá. Ako vysvetľujete rozdiel v týchto pojmoch?
Robot je sám o sebe dosť hlúpy. Môže sa pohybovať, ale nevie ako. Príkaz hýbať sa mu bol zadaný niekde vo veľmi výkonnom počítači. Takže „inteligencia“ sídli niekde úplne inde. Momentálne sme vo fáze vývoja, kedy sa snažíme túto inteligenciu zabudovať priamo do samotného robota. Problémom však je, že dnešné počítače vyžadujú toľko priestoru a energie, že ich nemožno umiestniť do ničoho podobného veľkosti ľudskej hlavy. Ľudský mozog je v tomto smere oveľa výkonnejší.

Ako definujete umelú inteligenciu? Čo ju odlišuje od ľudskej inteligencie?
Moji kolegovia experti a ja uprednostňujeme termín „strojová inteligencia“, ktorý už naznačuje, že k ľudskej inteligencii máme ešte ďaleko. AI sa snaží napodobňovať ľudskú inteligenciu vo všetkých jej aspektoch. To zahŕňa oveľa viac než len logicko-matematickú inteligenciu, ľudia majú napríklad aj sociálnu inteligenciu, priestorovú inteligenciu a pohybovú inteligenciu. Umelá inteligencia je od toho ešte vzdialená svetelné roky.

Napriek tomu je okolo AI stále veľa skepticizmu či dokonca strachu...
Áno, ľudia sa veľmi boja umelej inteligencie, pretože jej nerozumejú. Rád prirovnávam AI k elektrine. Už na začiatku života sa učíme, že sa jednoducho nedotýkate zásuvky. Keď však pochopíte, ako zásuvka funguje, môžete sa jej skutočne dotknúť – len musíte vedieť, kde. A rovnako je to aj s AI. Ak pochopíte, kde sú hranice, ako to funguje a prečo a ako reaguje, potom je to celkom jednoduché. Musíte vedieť, kedy dôverovať AI alebo kedy je to hlúposť alebo halucinácie. Ale pokiaľ tomu nerozumiete, budete sa báť. Nevedomosť vytvára strach.

Čítajte viac >>> Filmár Adrián Adamec: „Riadim sa heslom, že keď sa človek nebojí, tak to nie je ten správny nápad“

Môže robot zámerne klamať?
Nie, pretože roboti nemajú vedomie. Ale AI klame alebo halucinuje bez toho, aby o tom vedela. ChatGPT napríklad čerpá všetky svoje poznatky z internetu a nedokáže posúdiť, čo je a čo nie je pravda. Ak teda chcem niečo naozaj vedieť, musím si to sám skúmať a overovať.

Venujete sa aj výskumu v oblasti geriatroniky – fúzie geriatrickej medicíny a robotiky. Akú úlohu zohráva robotika a AI pri pomáhaní ľuďom žiť život podľa vlastných predstáv v starobe?
Geriatronika môže napríklad pomôcť starším ľuďom žiť dlhšie vo vlastnom dome, ak mám uviesť jeden príklad. Ak sa napríklad človek náhle necíti dobre, robot sa môže spojiť s lekárom, ktorý vykoná prvotnú analýzu prostredníctvom telerobotiky, poskytne mu pomoc a v prípade potreby upozorní pohotovostné služby. Okrem toho môže robot asistovať aj pri každodenných úlohách, ako je vysávanie, donášanie novín alebo prinesenie kávy. S robotom si môžete zahrať aj šach, pokecať alebo sa aj trochu poblázniť. A akonáhle robot dosiahne svoje limity, ľudská inteligencia môže zasiahnuť v pozadí.

Kde dosiahne robotika a AI v tejto oblasti svoje hranice?
Sociálne a medziľudské interakcie nemožno nahradiť AI. Napríklad mimika je nevyhnutná pre medziľudskú komunikáciu. Ale ako by ste mali naučiť robota mimiku? K srdečnému smiechu patrí nielen úsmev, ale aj iskrivé oči a mnoho ďalších aspektov. Zatiaľ sa k tomu ani zďaleka nepribližujeme.

Čítajte viac >>> Dušan Moskaľ: „Vytvoríš si pasívny príjem, ktorý ti pípne na účet, aj keď celý mesiac nepracuješ“

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter vedie výskum v oblasti servisnej robotiky.
Sociálne a medziľudské interakcie nemožno nahradiť AI.

Kde vidíte najväčší potenciál AI pre firmy?
Umelá inteligencia je ideálna pre firmy, pretože každá z nich má svoje špecifické miesto, pre ktoré sú potrebné určité odborné znalosti. Táto odbornosť sa dá dokonale preniesť do AI. Jediné, čo musíte urobiť, je nakŕmiť svoj vlastný systém AI vedomosťami a trénovať ho. To si vyžaduje extrémne výkonný počítač a veľa času na tréning. Mať svoj vlastný Chat GPT so znalosťami špecifickými pre spoločnosť nesmierne pomáha.

Koľko AI a robotiky by sme našli u vás doma?
Och, chatujem s Chatom GPT takmer každý deň. Ak potrebujem nejaké informácie, Chat GPT je naozaj veľmi užitočný. Položím krátku otázku a hneď dostanem odpoveď.

Takže žiadny luxusný robot, ktorý by priniesol noviny alebo priniesol kávu?
Nie, zatiaľ to stále rád robím sám (smiech). Ale možno raz budem potrebovať takúto pomoc.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter tvrdí, že AI nevie zatiaľ zámerne klamať.

Prof. Ulrich Walter

fyzik a vedec – astronaut

Prof. Ulrich Walter (nar. 1954) je vedúcim katedry astronautiky na Technickej univerzite v Mníchove a vedie výskum v oblasti vesmírnej robotiky a robotickej asistencie pre samostatný život v starobe. Vyštudoval fyziku na univerzite v Kolíne nad Rýnom a doktorát tam získal v roku 1985. V roku 1986 sa uchádzal o miesto vedeca-astronauta. V roku 1993 bol na palube misie D2 desať dní vo vesmíre, kde uskutočnil niekoľko robotických experimentov. Walter je členom bavorskej etickej rady a radí bavorskej vláde v otázkach technológie a AI.

Tento rozhovor s prof. Ulrichom Walterom sa uskutočnil v rámci jeho prezentácie na Švajčiarskom inštitúte medzinárodných štúdií (SIAF).

Máte otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Séria videoportrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej