Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Zníženie sadzby o 0,1 % až 0,4 %, k akému minulý týždeň pristúpili dve banky, znamenajú pri bežnej sadzbe 4,59 % úsporu 1 % až 4 % z výšky mesačnej splátky. V eurách ide o 6 až 24 eur pri hypotéke vo výške 100 000 eur.

Z pohľadu výšky dostupnej hypotéky sa však nič nemení. Pri čistom manželskom príjme 2000 eur mesačne je pri sadzbe 4,59 %, 4,69 % i 4,99 % hypotekárny limit 154 tisíc eur. Dôvodom sú opatrenia Národnej banky Slovenska, ktoré majú zamedziť prílišnému zadlžovaniu sa, resp. zabezpečiť schopnosť splácať úver aj pri zvýšených sadzbách úverov na bývanie. Rozdiel vyplývajúci z rôznych sadzieb je tak iba v mesačnej splátke.

Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select, hovorí o znížení úrokových sadzieb na hypotékach.
Aby mal pokles úrokových sadzieb vplyv na úverové možnosti, potrebovali by sadzby hypoték klesnúť pod 4 % p.a.

Aby mal pokles úrokových sadzieb vplyv na úverové možnosti a dostupnosť bývania podľa vlastných predstáv, potrebovali by sadzby hypoték klesnúť pod 4 % p.a. Číslo 4 % je pritom v súčasnosti najnižšia sadzba na trhu.

S akou výškou mesačnej splátky potrebujete počítať? Pri úvere 100 000 eur splatnom 30 rokov sú súčasné mesačné splátky pri jednotlivých fixáciách nasledovné:

Dĺžka fixácie Minimálna splátka Maximálna splátka
1 rok 512,05 € 595,70 €
2 roky 512,05 €  
3 roky 477,42 € 583,57 €
4 roky 489,02 € 512,05 €
5 rokov 494,87 € 583,57 €
6 rokov 518,04 €  
7 rokov 512,05 € 567,16 €
8 rokov 536,21 €  
10 rokov 518,04 € 648,60 €
15 rokov 524,06 € 573,45 €
20 rokov 530,12 €  

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Tlačové správy

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

Čítať ďalej
Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Tlačové správy

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej