Máte sen? Alebo si len chcete vytvoriť finančnú rezervu? Existujú viaceré spôsoby, ako to dosiahnuť. Niektoré sú efektívnejšie ako iné. Ako je to možné?

Možností, kam si odkladať peniaze je niekoľko. Niekto využíva bežný účet, iný peniaze rád drží na sporiacom účte. Ďalší ich nechávajú na termínovanom účte, prípadne ich investujú. Nájdu sa však aj takí, ktorí bankám proste neveria a držia radšej všetko v hotovosti doma. Ktoré z týchto riešení je skutočne výhodné?

Peniaze, ktoré máte na účte v banke sú chránené, keďže existujú zákony, ktoré garantujú vklady. Existuje Fond na ochranu vkladov, do ktorého banky prispievajú, aby v prípade problémov niektorej z nich, fond vklady ľuďom vrátil. Je dôležité vedieť, že takto je chránených prvých 100-tisíc eur. Ak máte viac peňazí a chcete ich mať chránené, existujú riešenia, ktoré vám môžem predstaviť na osobnom stretnutí.

Ak však máte peniaze doma a vykradnú vás, prípadne vám skrýšu zničí požiar, peniaze vám nikto nevráti.

Úroky na bežnom či sporiacom účte nie sú veľmi vysoké, takže vaše peniaze v banke takmer nič nezarobia. V banke je dobré odložiť si iba rezervu výške 3 až 6 mesačných výdavkov. Všetko ostatné je lepšie investovať prostredníctvom nástrojov, ktoré vám peniaze zhodnotia.

Likvidita alebo ako rýchlo viete mať peniaze k dispozícii?
Ak sa rozhodnete peniaze umiestniť do štandardných investičných nástrojov, tak v prípade potreby viete mať svoje investované peniaze na účte do pár dní, často aj skôr. Ak sa však rozhodnete kúpiť napríklad investičnú nehnuteľnosť, musíte počítať s tým, že budete čakať minimálne mesiac. Často je to aj dlhšie, pretože musíte najprv nájsť kupca, ktorý si zrejme bude potrebovať vybaviť úveru, čo trvá dlhšie ako len pár dní.

Prečo by ste mali svoje peniaze zhodnocovať?
Nárast cien potravín, tovarov a služieb si všimne vždy každý z nás. To, čo si však málokto uvedomuje peniaze, ktoré nezarábajú, znehodnocuje inflácia. Je to dobre ukrytá krádež, pretože si ju často všimente, až keď si za nasporené peniaze chete niečo kúpiť. Na účte síce máte stále toľko peňazí, ako ste naň vložili, ale kúpiť si za ne môžete menej. Ak by ste mali napríklad v banke 100 eur a rozhodnete sa za ne kúpiť si nanuky, ktoré dnes stoja 1 euro, kúpite si 100 kusov. Ak by ste to však urobili o 5 rokov, môže sa stať, že jeden nanuk už nebude stáť 1 euro, ale 2 eurá. Takže si za svojich 100 eur kúpite už iba 50 nanukov. Za nárast ceny je totižto zodpovedná inflácia, ktorá vám v tomto prípade zobrala z vášho reálnych peňazí 50 %, hoci bankomat vám vydal bankovku v hodnote 100 eur.

Kde dokážete peniaze ukryť pred infláciou?
Ako som písal vyššie, platí pravidlo, že čím skôr potrebujete peniaze k dispozícii, tým vám spravidla zarobia menej. Najmenej teda zarobia na bežnom účte, na ktorom sa peniaze vôbec nezhodnocujú. Rovnako je to aj s peniazmi, ktoré máte uložené doma.

Sporiaci účet môže už ponúka zhodnotenie, ktoré je stále nižie ako cieľová inflácia 3 % a určite nižšie ako je tá aktuálna. Čiže držať väčší objem peňazí na bežnom účte nemá zmysel.

Termínované účty sú zvláštnym hybridom, ktorý síce občas dokáže infláciu pokoriť, no z dlhodobého hľadiska sa im to tiež zvyčajne nedarí. Môžu za to aj poplatky, ktoré sú spravidla väčšie ako sľubované zhodnotenie.

Ak teda peniaze nepotrebujete mať k dispozícii dlhšiu dobu, najvhodnejším riešením je investovať ich. Investície dokážu vaše peniaze zhodnotiť aj o desiatky percent ročne, z krátkodobého hľadiska však dokážu pri poklese trhov ísť aj do červených čísiel. Práve preto sú investície vhodné pre dosahovanie dlhodobých cieľov. Totiž obdobia, v ktorých je zhodnotenie nadpriemerné, dokážu vykryť prípadné straty z období, kedy došlo k poklesom.

Poplatky
Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek investičný nástroj, je potrebné spomenúť, že s jednotlivými možnosťami sú spojené aj poplatky. Ak si nedáte pozor, môžete na poplatkoch nakoniec zaplatiť viac, ako získate zhodnotením.

Buďte teda pri výbere investičných nástrojoch pozorní, alebo sa poraďte s odborníkom. Okrem dlhoročných skúseností mám aj licenciu od Národnej banky Slovenska, ktorá vyžaduje neustále vzdelávanie sa v danej oblasti. Ak si teda chcete sporiť, prípadne chcete investovať, kontaktujte ma. Zanalyzujem vašu situáciu a bezplatne navrhnem riešenia, z ktorých si vyberiete to, ktoré vám vyhovuje najviac.

Chcete výhodné sporenie?

Dôverujte odborníkom. Radi vám pomôžeme. Kliknutím na tlačidlo nižšie sa vrátite na profil, kde nájdete všetky potrebné kontaktné údaje.

Inšpirujte sa príbehmi ľudí, ktorí žijú život podľa vlastných predstáv

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Tlačové správy

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Čítať ďalej
Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej