Očakávate, že na dôchodku, budete mať príjem v rovnakej výške ako dnes? Nechcem vás sklamať, no veľmi pravdepodobne to tak nebude. Väčšina ľudí totižto nevyužíva možnosti, ktoré sú k dispozícii. Pritom aj malými zmenami môžu ovplyvniť výšku svojho budúceho dôchodku.

Počuli ste už o „päťpilierovom dôchodku“? O riešení, s ktorým máte dôchodok zabezpečený nie z jedného, ale rovno z piatich rôznych zdrojov. 

Súčasťou sú aj riešenia, ktoré vám môžu priniesť okamžité zvýšenie vášho príjmu a zároveň si dokážete šetriť na dôchodok. Princíp spočíva v daňovej povinnosti, keďže niektoré dôchodkové riešenia vám dokážu znížiť daň z príjmu, ktorú dnes odvádzate štátu.

Prvý pilier. Iba?
Väčšina ľudí pozná iba tzv. „prvý“ a „druhý pilier“. Prvý pilier je ten, ktorý je vyplácaný Sociálnou poisťovňou a do ktorého sa s väčšou časťou z našich dôchodkových odvodov skladáme všetci. Peniaze z tohto piliera sa však nikde neodkladajú pre vás, ale štát ich používa na výplaty dôchodkov súčasným seniorom. Je to teda solidárny pilier, prostredníctvom ktorého všetci, ktorí platíme odvody. Pomáhame tak dôchodcom v nádeji, že nám sa na penziu bude skladať ďalšia generácia.

Funkčnosť tohoto pilieru však ovplyvňuje možstvo aktívnych pracujúcich a demografický vývoj predpovedý starnutie generácie, teda stále menej pracujúcich, ktorí sa budú skladať na dôchodky. Kým dnes sa na dôchodok jedného dôchodcu skladajú takmer 4 pracujúci, o 15 rokov to už bude iba 2,5 človeka. O necelých 50 rokov sa na dôchodok jedného dôchodcu bude skladať už iba 1,5 pracujúceho človeka. Vďaka starnutiu populácie bude dôchodcov výrazne viac a súčasne sa množstvo peňazí, ktoré pritekajú do prvého piliera výrazne zníži. Výsledkom teda bude, že z prvého piliera bude každý dôchodca dostávať menej.

Druhý a tretí pilier?
Preto štát prišiel s ďalšími možnosťami ako je druhý a tretí pilier. Druhý pilier má v súčasnosti veľkú výhodu v tom, že peniaze, ktoré si v ňom nasporíte sú vašim majetko a ak ich na dôchodku neminiete stanú sa predmetom dedičského konania. V neprospech tohto piliera však hovorí fakt, že minulé vlády výrazne obmedzili možstvo peňazí, ktoré vám z dôchodkových odvodov smerujú práve do tohto piliera.

Tretí pilier je dobrovoľný. Ale ak vám doň zamestnávateľ prispieva, oplatí sa ho využiť. Pretože ak si tam budete posielať rovnakú súmu, akú vám prispieva zamestnanec, budete mať rovno 100 % zhodnotenie svojho vkladu.

Druhý a tretí pilier majú ešte jednu výhodu. Dajú sa v nich zvoliť dynamické stratégie, ktoré sú síce rizikovejšie, avšak z dlhodobého hľadiska aj omnoho výnosnejšie, ako konzervatívne stratégie.

Štvrtý a piaty pilier
Štvrtý a piaty pilier je vlastne investovanie do rôznych investičných nástrojov, ktoré môžu byť oslobodené od dane. Myslite však na to, že rovnako ako pri predchádzajúcich pilieroch platí, že sa sú to nástroje určené na dlhodobé investovanie a je veľmi dôležité nastaviť ich správne, aby ste sa vyhli neočakávaným stratám.

Regulácia
Veľkou výhodou je, že všetky dôchodkové piliere podliehajú prísnej regulácií zo strany Národnej banky Slovenska. Je to práve preto, aby boli vaše peniaze v bezpečí. 

Zdá sa vám to zložité? Nechajte si poradiť
Keďže riešení a stratégií je veľa, zanalyzovať všetky, vrátane legislatívnych regulácií, to si vyžaduje množstvo času. Ponúkam vám preto svoju pomoc, keďže sa dlhodobo tejto téme venujem, mám prehľad o tom, čo je aktuálne platné, ako aj aké zmeny sa pripravujú. Pomôžem vám nastaviť či upraviť dôchodkovú stratégiu. Dohodnime si stretnutie, na ktorom zanalyzujem vaše možnosti a bezplatne vám navrhnem riešenia vám na mieru.

 

Chcete mať lepší dôchodok?

Dôverujte odborníkom. Radi vám pomôžeme. Kliknutím na tlačidlo nižšie sa vrátite na profil, kde nájdete všetky potrebné kontaktné údaje.