Z podnikateľa v oblasti financií sa stal ochranca divokej prírody a najúspešnejší švajčiarsky influencer na Instagrame. Dean Schneider žije svoj sen v juhoafrickej rezervácii Hakuna Mipada Oasis. Kde nabral odvahu žiť život podľa vlastných predstáv? A ako sa naučil komunikovať s levmi?

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Keď ste mali 24 rokov, vzdali ste sa finančno-poradenskej spoločnosti, ktorá mala 45 zamestnancov, aby ste vytvorili rezerváciu divokej zveri v juhoafrickej buši. Ako k tomu došlo?
Svet zvierat ma fascinoval už od malička. Vždy sme mali doma veľa domácich zvieratiek a keď som mal šesť rokov, sledoval som programy o divokej prírode legendárneho „Lovca krokodílov“ Steva Irwina. Divé zvieratá ma očarili - či už veľké alebo malé, neškodné alebo nebezpečné.

Ale nestali ste sa veterinárom ani ošetrovateľom v ZOO. Stali ste sa finančným poradcom.
Áno. Hnali ma peniaze. Založil som si vlastnú firmu. Dosiahol som všetko, po čom ľudia v modernej spoločnosti túžia: úspech, kariéru, peniaze - dokonca aj Ferrari a Maserati. Ale nadšenie čoskoro vyprchalo a tak som hľadal niečo čo by ma viac uspokojilo citovo. Chcel som robiť niečo, čo by ma osobne napĺňalo.

Ako ukázal prieskum spoločnosti Swiss Life, väčšina ľudí sníva o tom, že bude žiť život podľa vlastných predstáv. Vy ste kde našli odvahu žiť svoj sen?
Sebarealizácia je vlastne vášeň. To, čo prebudilo vášeň vo mne, bola služobná cesta do Južnej Afriky. Tam som prvýkrát videl divé zvieratá zblízka. Keď som sa prvýkrát dotkol leva, stalo sa niečo, čo neviem slovami opísať. Počas letu späť do betónovej džungle v Zürichu som sa cítil nesvoj a zrazu som mal slzy v očiach. Uvedomil som si, že život mám len jeden. Že chcem využiť čas tým najlepším možným spôsobom a že chcem vložiť energiu do niečoho, čomu naozaj verím. O dva roky neskôr som sa vzdal života vo Švajčiarsku a založil som vlastnú divokú rezerváciu v Južnej Afrike.
 

2022_9_2_dean_schneider_5
Keď som sa prvýkrát dotkol leva, stalo sa niečo, čo neviem slovami opísať.

Ako zareagovali ľudia okolo vás?
Boli zmätení. Ale samozrejme teraz, keď je to úspech, každý to predpokladal už na začiatku (smiech).

Od roku 2017 žijete vo svojej rezervácii „Hakuna Mipaka Oasis“ s niekoľkými tisíckami zvierat vrátane impal, kudu, zebier, hyen, hadov a veľkých mačkovitých šeliem. Je možné nadviazať sociálny kontakt so všetkými zvieratami?
Existujú druhy, s ktorými je to veľmi ťažké. V zásade zvieratá, ktoré sú lovené, ako napríklad surikaty, sú viac nervózne ako lovci. Ale aj medzi lovcami sú veľké rozdiely. Napríklad, leopardy alebo samice geparda sú veľmi samotárske zvieratá. Bližšie vzťahy je možné nadviazať so zvieratami, ktoré žijú v spoločenstvách, ako sú napríklad opice, hyeny či levy. Avšak sociálne správanie hyen je oveľa zložitejšie ako správanie levov. Ťažko si niekto dovolí vyrušovať kráľa zvierat.

Ako ste sa naučili komunikovať so šiestimi levmi, ktoré máte vo svojej rezervácii?
Na to neexistuje žiadna príručka, učíte sa to za pochodu. Pozoroval som levy a naučil som sa reč ich tela. Mám s nimi niečo, čomu ja hovorím vzťah zviera-zviera. Komunikujem a správam sa ako oni. Nesprávam sa ako človek. Aby som ich pozdravil, kľaknem si na kolená a pritlačím si vlastnú hlavu k tej ich.
 

2022_9_2_dean_schneider_3
Ak by na mňa levy zaútočili, bola by to moja vina. Nepočúval som ich poriadne.

Čo ste pre levy - priateľ, otec alebo vodca?
Úloha vodcu prislúcha najsilnejšiemu levovi a tým je Dexter. Keď boli levy malé, bol som skôr otec, teraz ma už pravdepodobne považujú za brata. Ale stále sa ku mne nesprávajú úplne rovnako ako k svojmu vlastnému druhu. Napríklad pri boji používajú iba 50 % svojej sily a ich pazúry zostávajú našťastie väčšinou zatiahnuté.

Niektoré vaše virálne videá doslova vyrážajú dych. Napríklad to, v ktorom na vás skočí 200-kilový lev. Ako reagujete v rizikových situáciách?
Občas ma chcú levy len otestovať, aby zistili, ako ďaleko zájdem. Alebo či ma vtiahnu do boja. Ale zvyčajne je nebezpečenstvo zjavné, pretože levy stále komunikujú - každým zvukom, každým gestom a každým pohľadom. V závislosti od situácie buď utečiem, alebo zvukom signalizujem, že zašli priďalekom. Ale niekedy sa musím brániť aj fyzicky, že im dám facku, alebo ich odstrčím.

Váš vzor z detstva, Steve Irwin, zomrel v roku 2006 po tom, čo ho pri nakrúcaní pod vodou bodla raja. Nosíte zbraň pre prípad núdze?
Nie, prečo by som mal? Ak by ma chceli zabiť, aj tak by sa to stalo príliš rýchlo. A nedá sa to veľmi porovnávať: Steve nepatril do rodiny rají, ale ja som člen svorky. Moje zvieratá by ma nikdy bezdôvodne nenapadli. Ak by sa to stalo a levy by ma zabili, bola by to moja vina - lebo som ich nepočúval alebo som nesprávne interpretoval ich signály.
 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Vaše fascinujúce fotografie a videá sú hitom na sociálnych sieťach. Na Instagrame máte dokonca viac sledovateľov ako Roger Federer. Ako si to vysvetľujete?
Som autentický, ukazujem svoj skutočný život, nie hranie. Som mladý a nesnažím sa pôsobiť príliš vážne či výchovne. Pre mňa je to len o dosiahnutí rovnováhy medzi zábavou a zdieľaním vedomostí. Neukazujem len videá s maznaním, ale aj kŕmenie, keď levy zožerú celú zebru. Snažím sa ľudí vzdelávať o zvieratách a ich schopnostiach, zvyšujem povedomie ľudí o vymierajúcich druhoch aj o podmienkach, v akých zvieratá žijú. Aby som oslovil ešte väčšie publikum, momentálne produkujem mini-sériu o svojom živote.

Nedávno ste boli hosťom slávnej americkej talkshow Ellen DeGeneres, ktorá vám venovala šek na 10-tisíc dolárov.
Bolo to skvelé, ale môj život to nezmenilo. Je naivné si myslieť si, že vás môžu presláviť iné celebrity. Dobrý obsah je oveľa dôležitejší. S dobrým videom môžem cez noc získať aj 40-tisíc nových sledovateľov.

Je rezervácia financovaná výlučne prostredníctvom sociálnych médií?
Nie. Na Instagrame nezarobím ani cent, pretože nerobím obchody so značkami, ako influenceri. Na kanáli YouTube zarábam niekoľko tisíc frankov mesačne v závislosti od počtu kliknutí. Ale mojím hlavným zdrojom príjmu na krmivo pre zvieratá a na mzdy 14 zamestnancov sú dary. Bohužiaľ, v súčasnosti pociťujeme dôsledky pandémie, keďže ľudia majú menej peňazí nazvyš.
 

2022_9_2_dean_schneider_4
Život so zvieratami ma naučil prijímať ľudí takých, akí sú - nie takých, akých by som ich chcel mať.

Tak prečo neponúkate safari?
Pretože týchto 400 hektárov pôdy patrí len zvieratám. Je to oáza, ktorá im poskytuje krásny domov na celý život. Časť rezervácie je určená pre zvieratá narodené v zajatí, ktoré sme vyslobodili z hrozných podmienok. Zvyšok pozemku je pre voľne žijúce zvieratá.

Čo hovoríte na kritiku, že „humanizujete“ svoje zvieratá?
Kritici sa vždy nájdu, najmä na internete. Ale mám podozrenie, že väčšina z nich sa ešte nikdy nestretla s levom. Namiesto toho, aby som odpovedal na tieto smiešne obvinenia, radšej venujem svoj čas a energiu svojmu poslaniu.

Ako vás zmenil život medzi zvieratami?
Odkedy trávim toľko času vonku, cítim sa zdravšie. Potrebujem oveľa menej spánku, pretože som duševne aj fyzicky vo svojom živle a konečne robím niečo, čomu verím. A napokon, život so zvieratami ma naučil vidieť ľudí ich očami. Prijať ich takých, akí sú - nie takých, akých by som ich chcel mať.
---
Rezervácia „Hakuna Mipaka Oasis“ je financovaná Nadáciou Deana Schneidera. Jej cieľom je zdôrazniť dôležitosť zdravého ekosystému a zvýšiť povedomie o prírode a divočine. Viac informácií na možnosť prispieť nájdete TU.
 

Autor všetkých fotografií: Dean Schneider

2022_9_2_dean_schneider_6

Dean Schneider

Dean Schneider (29) vyrastal v Dübendorfe pri Zürichu a vo veku 20 rokov založil úspešnú finančno-poradenskú spoločnosť. V roku 2017 firmu predal, aby v Juhoafrickej republike vytvoril prírodnú rezerváciu „Hakuna Mipaka Oasis“. Na 400 hektároch pôdy žije niekoľko tisíc zvierat a viac ako 250 rôznych druhov. Dean Schneider dokumentuje svoj život so zvieratami na sociálnych sieťach fascinujúcimi obrázkami a videami, pre ktoré sa stal známym na celom svete. S 10,2 miliónmi sledovateľov na Instagrame dokonca porazil Rogera Federera (9,7 milióna), čím sa stal najúspešnejšou osobnosťou sociálnych médií.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej