Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

V decembri ste oslávili desať rokov vo firme. Aktuálne ste na pozícií regionálny riaditeľ. Máte na starosti konkrétny región?
V tom názve sa skrýva obrat, ktorý so svojou firmou dokážete generovať. Čo sa týka regiónu, sme podnikatelia, každý si vyberá v ktorých mestách alebo v ktorom regióne chce pôsobiť. Ja mám kancelárie od Košíc až po Bratislavu. „“

Hoci ste dnes na druhej najvyššej pozícii v Swiss Life Select, začínali ste starostlivosťou o klientov.
Áno, to bolo počas prvých dvoch rokov. Staral som sa o klientov, snažil som sa im plniť očakávania. Jedného dňa som ale dostal veľmi zaujímavú otázku - prečo nechcem svoje skúsenosti naučiť aj niekoho ďalšieho. Tam sa to celé začalo a zvyšných osem rokov som sa venoval manažérskej práci.
 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Ako presne si máme vašu prácu predstaviť?
Sme firma, ktorá venuje veľa úsilia do digitalizácie a do online riešení. Sprevádzam týmito procesmi kolegov, ale väčšinou sa zaoberám tým, že im pomáham hľadať riešenia pre klientov. Samozrejme, je to aj o akvizícii, o nábore nových kolegov alebo o mentoringu pre mojich manažérov a začínajúcich riaditeľov. A potom je to veľmi o vzdelávaní, ktoré je pre mňa kľúčové.

V čom?
Je to najdôležitejší parameter v tom, či je človek ochotný ďalej sa rozvíjať a či chce na sebe pracovať, pretože to potom určí jeho budúcnosť. Žijeme v turbulentnom svete. Financie prechádzajú dennodenne rôznymi zmenami napríklad v legislatíve, všetko sa digitalizuje, prichádzajú nové produktové riešenia. Čím viac sektorov chcete klientom sprostredkovať, tým viac na sebe musíte pracovať a vzdelávať sa.

Ako ste sa vlastne do sveta financií dostali?
Študoval som lesnícko-drevársky odbor na Technickej univerzite vo Zvolene. Keď som ako absolvent hľadal uplatnenie, objavil som na úrade práce inzerát na pozíciu administratívneho pracovníka. Prešiel som pohovorom a napriek tomu, že to s mojím predošlým smerovaním nesúviselo, mal som pocit, že sa mi otvárajú nejaké dvere, tak som vstúpil.
 

2021_6_9_martin_sykora_6
Sme firma, ktorá venuje veľa úsilia do digitalizácie a do online riešení. Sprevádzam týmito procesmi kolegov, ale väčšinou sa zaoberám tým, že im pomáham hľadať riešenia pre klientov.

Považujete to spätne za odvážny krok?
Každý podnikateľ ktorý začal podnikať vám povie úplne to isté, že to bol odvážny krok. Okrem iného aj preto, že podnikať znamená byť disciplinovaný a spoľahnúť sa za každých okolností sám na seba. Vlastné podnikanie v oblasti, ktorá im je blízka, a ktorá ich zaujíma, by som určite odporučil zvážiť aj absolventom strednej či vysokej školy. My vo finančnom sprostredkovaní máme tú výhodu, že je to naozaj veľmi nízko nákladová záležitosť. Na začiatku to nevyžaduje žiadne prístroje, nákupy áut, drahé prenájmy priestorov. Navyše sa môžete kedykoľvek poradiť s niekým, kto už v sektore pracuje.

Kedy ste sa vo svete financií stopercentne našli?
Prvého novembra 2011 (smiech). Naozaj. Na začiatku som nevedel prekonať to, že som introvert, triasol sa mi hlas, pri rozhovoroch s klientmi to bolo nepríjemné. Vedel som, že to môžem preklenúť iba vďaka veľkému množstvu opakovaní. Tak som v októbri 2011 začal oslovovať veľké množstvo klientov. Dohadoval som si 10 až 14 stretnutí denne asi počas troch týždňov a oni sa aj takmer všetky zrealizovali. Mal som asi 15 minút, aby som potenciálnemu klientovi povedal, čo som mu mal povedať, aby sa rozhodol pre spoluprácu so mnou. A po desiatkach stretnutí prvého novembra 2011 bol prvý deň v mojej kariére, keď som nemusel zdvihnúť telefón, aby som získal klienta. Celý proces sa vďaka odporúčaniam naštartoval a odvtedy môj biznis funguje ako perpetuum mobile a to si veľmi vážim.

Čo máte na svojej práci najradšej?
Vďaka práci na sebe v tej profesii viete dosiahnuť veľmi veľkú efektivitu. Šetríte čas a získavate väčší priestor pre svoje záľuby a koníčky. Snažím sa svoj život naplniť vecami, ktoré mi dávajú zmysel.

Medzi vaše koníčky patrí maľovanie obrazov. Pri čom nachádzate väčšiu sebarealizáciu, pri maľbe alebo pri práci?
Milujem svoju prácu a mám rád aj maľovanie obrazov, rovnako ako aj ďalšie veci, ktoré mi dávajú zmysel. Takže obe mi ponúkajú možnosť sebarealizácie. Väčšinou milujem len z fotiek, ktoré robím, keď som na nejakom mieste, ktoré má pre mňa význam.
 

2021_6_9_martin_sykora_3
Milujem svoju prácu a mám rád aj maľovanie obrazov, rovnako ako aj ďalšie veci, ktoré mi dávajú zmysel.

Kedy ste sa maľbe začali venovať?
V roku 2015 sme sa sťahovali z bytu do domu a keď som videl tie prázdne steny, začal som mať nutkanie kúpiť si obrazy. Na internete som zistil, že pekné olejomaľby krajín nie sú veľmi lacné. Tak som ostal trochu smutný, ale partnerka mi na Vianoce darovala plátno, štetce, farby a dala odporúčanie, aby som si to skúsil sám. A tak som sa do toho pustil. Začal som na internete hľadať videá dobrých maliarov krajiniek a na snažil som sa robiť podobné veci ako robia oni.

Dá sa povedať, že to je forma psychohygieny?
Samozrejme, keď sedíte pár hodín po večeroch pri tom obraze, sem-tam s pohárom dobrého červeného vína, určite to je psychohygiena. Stále okolo seba potrebujem vidieť nejaký progres a to mi maľovanie poskytuje.

Žijete život podľa vlastných predstáv?
Chcem veriť, že áno. Práca mi umožňuje mať dosť času na rodinu, na seba a na veci, ktoré mám rád. Dnes naozaj v živote nemám nič, čo by mi naháňalo strach.

Vaši kolegovia na vás prezradili, že ste veľkým obdivovateľom Azorských ostrovov.
Áno, to je pravda. Raz som si na Google Maps hľadal najodľahlejšie miesta, na ktoré by sa človek mohol pozrieť. A objavil som tieto úžasné ostrovy uprostred Atlantického oceánu – deväť zelených klenotov. Mám rád more, mám rád hory, a tu sa to všetko spája. Zatiaľ som na nich bol trikrát a pôjdem tam ešte stokrát.
 

2021_6_9_martin_sykora_4
2021_6_9_martin_sykora_4

Aké sny by ste si chceli splniť?
Chcel by som si vyskúšať digitálne nomádstvo, byť pár mesiacov v roku mimo Slovenska, odkiaľ by som mohol pracovať, ale zároveň cestovať. Veľmi rád by som videl kus sveta. A určite by som chcel dopriať deťom kvalitné vzdelanie. Rád by som bol rentier. To znamená, že by som rád profitoval z toho, že teraz usilovne pracujem na zväčšovaní svojej firmy.

A aké sú vaše pracovné ciele?
Rád by som tento život doprial aj mojím ďalším kolegom. Vnímam to ako svoje poslanie v práci. Chcel by som im tiež dať možnosť žiť život podľa vlastných predstáv a samozrejme aj ich klientom. Preto za veľmi dôležitú službu považujem správu majetku. Je to starostlivosť, vďaka ktorej môžu klienti povedať, že vďaka svojmu sprostredkovateľovi každým rokom bohatnú. Už len tým, že klient bude mať napríklad optimálne nastavenú hypotéku, vďaka čomu ušetrí viac peňazí, môže viac investovať a stať sa napríklad tým spomínaným rentierom.

Vy tak máte spokojnejšieho klienta, prácu robíte efektívnejšie bez zbytočnej byrokracie a celý systém je efektívnejší. Pred nedávnom sme mali poradu, na ktorej sme hovorili aj o štatistike podielu nových a existujúcich klientov. Servis pre existujúcich klientov tvorí asi tridsať percent, čo je skvelý výsledok. Ale chcel by som sa dostať nad 50 percent. To znamená naozaj sa o klientov pravidelne starať, prinášať im riešenia, ktoré potrebujú a zlepšovať podmienky na ich zmluvách, čo povedie k zbohatnutiu. V tom servise vidím našu silu.
 

Séria videoportrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Povedzte nám, ako by mala vyzerať vaša práca snov

Naši spolupracovníci sú progresívni ľudia, ktorí sa pozerajú do budúcnosti, majú radi výzvy a sú orientovaní na výsledky. Baví ich práca s ľuďmi a pre ľudí, ktorým každý deň pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv. Pridajte sa k Swiss Life Select aj vy a vybudujte si kariéru s budúcnosťou.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej