Oblastný riaditeľ spoločnosti Swiss Life Select Slovensko s tímom 20 aktívnych spolupracovníkov absolvoval počas náročného roka 2020 cestu karavanom po Slovensku a popri tom naďalej naplno pracoval. Viedol tím. Staral sa o klientov. V rozhovore vám Erik Eliáš prezradí, ako sa dá pracovať a žiť podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Erik, dopočuli sme sa, že ste prežili leto v karavane. Ako vznikol tento nápad?

Minulý rok na Silvestra som si položil jednoduchú otázku: Erik, čo by si urobil, keby si sa nebál? Prvé slovo, ktoré mi blyslo hlavou bolo dobrodružstvo. Nebolo to novoročné predsavzatie, len chuť a túžba. Keďže som strelený strelec túžiaci po slobode, napadlo mi kúpiť si karavan. Už dávno som mal chuť urobiť si výlet po Slovensku. Úprimne priznávam, že aj keď som hrdý Slovák, vôbec som jeho krásy nepoznal. Vedel som však, že ak si to dobre naplánujem (osobné aj pracovné záležitosti), moje malé dobrodružstvo bude reálne. 

Mali ste presný plán cesty?

(smiech) Vôbec nie. Keď som 19. júna odchádzal z domu, videl som to tak na týždeň. Po týždni som zistil, že som toho veľa nevidel, tak som si to predĺžil o ďalší týždeň. Až z toho bolo 97 dní. Šiel som podľa pocitov a počasia. V skutočnosti som žiadny plán nemal. Práve toto bolo pre mňa veľkým zážitkom, lebo som veľmi neriešil, kde sa druhý deň zobudím. Vždy som sa pozrel do mapy, vyhľadal som zaujímavosti o kraji, v ktorom sa nachádzam. Pýtal som sa ľudí a bol som v pohybe. Cieľom bola cesta.

2020_12_22_erik_elias_sninsky_kamene
Pripadalo mi zábavné pozerať na okoloidúcich, ako sa čudujú, že na vrcholku hory alebo v hlbokej štôlni niekto pije originálne presso.

Ako sa vám podarilo skĺbiť prácu s dovolenkou?

V prvom rade som si zadefinoval, že moja cesta nesmie byť na úkor práce. Nebola to teda dovolenka v pravom slova zmysle, ale skôr práca v mobilnej kancelárii. Táto definícia bola nesmierne dôležitá a zároveň z pohľadu sebadisciplíny nevyhnutná. Ako Oblastný riaditeľ, a najmä ako človek, cítim veľkú zodpovednosť voči kolegom aj klientom. Vytvoril som si teda pravidelný týždeň, ktorý sa mi podarilo vštepiť aj kolegom. Dôležitú úlohu zohrali videohovory, telefón, inovácie a podpora z dielne Swiss Life Select a špičková odborná asistentka. Bez pochopenia mojich kolegov a ich prajnosti by to tiež nešlo. Svoju neprítomnosť som im vynahrádzal častými pracovnými videoaktivitami. (smiech) 

Ako teda vyzeral váš pravidelný týždeň?

Tak napríklad v pondelok so mával porady a školenia, v utorok, vo štvrtok a v piatok som sa venoval klientom. Samozrejme, nevynechával som ani špeciálne manažérske školenia či tímové aktivity. Bez veľkého dátového paušálu by to ale nikdy nebolo realizovateľné. Priemerne som mesačne spotreboval (na videohovory a prácu na internete) okolo 170 GB dát. Vďaka výberu správneho operátora ma to stálo len 14 eur mesačne, čo mi nesmierne pomohlo v realizácii mojej cesty.

Zasiahla vaše plány epidemiologická situácia na Slovensku?

Mám paradoxne pocit, že situácia ohľadom pandémie mojej ceste veľmi pomohla. Vnímam obrovské posuny v elektronickej komunikácii všetkého druhu a najmä v jej akceptácii zo strany kolegov i klientov. 

Koľko času ste trávili prácou, koľko šoférovaním a koľko výletmi?

Priemerne som menil destinácie každé tri dni. Autom som prešiel okolo 2 500 km a navštívil som 49 miest, kde som si dal presso time. Vytvoril som si zvyk - vždy, keď som prišiel do cieľa mojej túry alebo cesty, tak som si tam pripravil originálne presso z turistického presso stroja. Pripadalo mi zábavné pozerať sa na okoloidúcich, ako sa čudujú, že na vrcholku hory alebo v hlbokej štôlni niekto pije originálne presso. Myslím však, že je dôležité vedieť sa odmeniť. 

Myslíte si, že ak by ste pracovali z kancelárie mali by ste lepšie výsledky? Inými slovami, ovplyvnila práca z karavanu váš pracovný výkon?

Nemyslím si, že by ho negatívne ovplyvnila. Je to dôsledok systematickej pravidelnej práce, osobnej aj tímovej, počas mojej cesty. 

2020_12_22_erik_elias_lomnicky_stit
Mám paradoxne pocit, že situácia ohľadom pandémie mojej ceste veľmi pomohla.

Čo bolo najťažšie riešiť na diaľku?

Niekedy bolo zložité zorganizovať podpisy zmlúv a dodanie potrebných podkladov k čerpaniu do nemenovanej banky na Slovensku. V tejto veci nemôže pomôcť ani odborná asistentka a musel som žiadať o súčinnosť klientov. Nič iné nebol nikdy problém, len toto. 

Ktoré online nástroje vám umožnili pracovať z karavanu?

Myslíte z mojej „kancelárie na kolieskach“? Milujem FinAnalytics, FinPlan, FiLiPa, FinData. Kolegovia z digitálneho oddelenia robia úžasnú prácu. Naozaj som to ocenil najmä vtedy, keď som bol odrezaný uprostred pustatiny s minimálnym signálom a úspešne som zrealizoval investíciu pre klientov. Alebo keď som si behom chvíle uzavrel poistenie na hory, lebo som si uprostred pralesa uvedomil, že ho nemám. Google kalendár, Google meet... bez nich by to jednoznačne nešlo. 

Museli ste riešiť situáciu, ktorá by pri bežnej práci v kancelárii nenastala?

Áno. Na túre som stretol medveďa. To sa mi v kancelárii nestáva. (smiech) Po pracovnej stránke... niekedy bolo ťažšie nájsť stabilný signál.

Pridajte sa k profesionálom a začnite žiť život podľa vlastných predstáv

Kliknite a skúste nezáväzný online pracovný pohovor

Mali ste počas tohto obdobia zaujímavý prípad klienta, ktorý ste museli riešiť?

Žiaľ, mal som počas mojej 16-ročnej kariéry prvé úmrtie klienta. Bol to blízky človek a z úcty k nemu som svoje putovanie po Slovensku ukončil. Veci s tým súvisiace som riešil už osobne. 

Čo vám toto dobrodružstvo prinieslo? 

Úžasný pocit, že všetko je možné. Dá sa pracovať a zároveň zažiť dobrodružstvo. Dá sa žiť život podľa vlastných predstáv. Skutočne áno. 

Ktoré zaujímavé miesta ste navštívili?

Slovensko je prekrásne. Skutočné skvosty sa dajú nájsť vo všetkých jeho kútoch. Je jedno, či ste vo výšavách, nížinách, na východe alebo juhu. Stretal som skvelých ľudí, úžasné miesta sú aj tam, kde isté indivíduá hovoria, že nič nie je. Skvelý dojem som mal zo skanzenov, pralesov, skál i vodopádov. Príroda má obrovskú energiu. Ako potomkovi partizána vo mne hlbokú stopu zanechala Dukla. Ešte dnes ma z nej mrazí. 

Vybrali by ste sa znovu na takúto cestu? 

Jednoznačne áno. Je veľa miest, ktoré som stále nevidel.

Séria videoportrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej