Dres vymenil za oblek. Vratislav Gajdoš hrával futbal v reprezentácii do 21 rokov a vo viacerých slovenských kluboch. Po ukončení profesionálnej kariéry sa však od športu presunul do oblasti financií a už celé desaťročie sa snaží poskytovať ten najlepší servis svojim klientom, medzi ktorými sú aj športovci. Práve tých sa snaží viesť k finančnej zodpovednosti.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Kedy ste si uvedomili, že chcete byť profesionálnym futbalistom?
Otec je tiež bývalý profi futbalista, čiže ma odmalička viedol k tomuto športu. Chvíľu som aj váhal, či hrať hokej alebo futbal, ale aj na základe otcových presviedčaní vyhral futbal.
Pri paneláku kde sme bývali, bola kotolňa, o ktorú sme si vždy kopali loptu. Kotolník nás chodil vyháňať a otec sa nás potom zastával. Aj s otcom sme si kopávali loptu a cibrili techniku. Čím silnejšie kopneš loptu do múru, tým viac citu musíš vynaložiť, aby si ju spracoval. To si držím v hlave odmalička.

Synovia slávnych futbalistov majú často ambíciu nasledovať otcov, nie vždy sa im to však musí podariť. Kedy u vás bolo jasné, že naozaj máte na profesionálnu dráhu?
Zlom nastal, keď som išiel do Bratislavy na športové gymnázium. Vtedy som prestúpil z nitrianskeho klubu do Slovana Bratislava. Už som cítil, že chcem vo futbale preraziť. Podarilo sa mi dostať sa hneď do reprezentácie. Od sedemnástky do dvadsať jednotky som bol v reprezentácii a už vtedy sa hovorilo, že som talent a mal by som sa niekam posunúť. Až vtedy som to začal brať vážne, dovtedy to bola iba zábava.

Cítili ste sa v takom mladom veku ako hviezda?
Určite sme si chvíľkami o sebe mysleli, že sme niečo viac. Ego k športu patrí. Pokiaľ človek nemá sebavedomie, nevie sa v športe presadiť. Bolo to však aj ťažké. V pondelok o 5:30 ráno som pešo vyrazil s dvadsaťkilovým batohom na autobusovú stanicu v Nitre. Cesta trvala pol hodiny, potom som sa „na stojáka“ hodinu viezol na tréning. Dve hodiny tréning, škola, poobede po škole tréning a potom večer na intrák a odznova. To bol môj týždenný proces. Vynaložil som toľko energie a disciplíny, že som to určite chcel niekam dotiahnuť.
 

Od 17 do 21 rokov ste boli v reprezentácii. Aký bol ďalší postup vo vašej kariére?
V Slovane, kde som vtedy pôsobil, nastali nejaké problémy. Začal sa o mňa zaujímať tréner Vladimír Weiss a stiahol ma do Petržalky. V Petržalke som zažil aj to krásne obdobie, keď sme hrali Ligu majstrov. Aj keď som veľa nehral v skupinách, v predkolách som si zahral. Na to veľmi rád spomínam.

V Artmedii som v osemnástich rokoch podpísal svoju prvú profesionálnu zmluvu. Bol som tam do 21 rokov, potom som odišiel na tri roky do Banskej Bystrice. Bol tam veľmi dobrý tréner Jankech, ktorý mi sadol a dostal zo mňa maximum. Potom som bol pol roka v Senici, ale to bol nevydarený angažmán, a po polroku som sa vrátil do Nitry. Tam som bol tiež tri roky a potom som už s futbalom skončil.

Mali ste priestor na voľný čas mimo štadiónov a trávnikov? Ako ste ho trávili?
V príprave sa od rána do večera nezastavíte. Cez sezónu bolo veľa voľného času, lebo vtedy sa toľko netrénuje. Keď tak na to spomínam, mal som začať na sebe pracovať aj v iných oblastiach, lebo to bol vyslovene nevyužitý čas. Skrátka sme sa celé dni flákali. Možno som sa mal viac venovať cudzím jazykom alebo niečomu, čo by som mohol využiť po kariére. Myšlienky na to, čo bude potom veľa športovcov odsúva, lebo to v tej chvíli nie je priorita. Ale na prechod je veľmi dôležité myslieť.

Kedy ste ukončili kariéru?
Kariéru som ukončil asi okolo 28. roku. Nastali problémy s peniazmi a posledný rok som si popri profi kariére futbalistu zarábal „civilnou“ robotou. Začal som v robiť „poisťováka“ v lokálnej firme a popri futbale som robil životné poistky. Boli to ťažké začiatky.
 

Vratislav Gajdoš
Zarábal som dosť veľké peniaze. Moja mamina zarábala vtedy 7–8-tisíc korún, ja som zarábal 35-tisíc. Nebolo to na tú dobu málo peňazí. Lenže všetko sa bez finančného plánu nejako rozkotúľalo.

Aké sny ste si splnili počas futbalovej kariéry a aké ste si mohli splniť až potom, keď ste kariéru ukončili?
Počas futbalovej kariéry som bol dvakrát majster Slovenska v doraste, potom som bol dvakrát majster Slovenska aj medzi mužmi. Nedostal som sa do „áčkovej reprezentácie“. To ma mrzí, lebo to bol môj sen. Ale taký je život a nie vždy sa nám všetko podarí. A po kariére mám cieľ mať životný balans. Chcem mať čas aj na rodinu, aj na koníčky, a to sa mi darí.

Aké máte koníčky?
Keď som skončil s futbalom, prepadol som boxu. Ísť si zaboxovať je pre mňa relax. Mal som aj jeden amatérsky zápas v boxe, takže mám za sebou aj túto životnú métu.

Mali ste po ukončení kariéry finančnú rezervu?
Keby som mal tento rozum v dvadsiatich rokoch, tak teraz by sme mali tri byty plus rodinný dom. Zarábal som dosť veľké peniaze. Moja mamina zarábala vtedy 7–8-tisíc korún, ja som zarábal 35-tisíc. Nebolo to na tú dobu málo peňazí. Lenže všetko sa bez finančného plánu nejako rozkotúľalo. Začal som nad tým uvažovať dosť neskoro. Ako športovci máme možno 10– 15 rokov. Keby som tie roky využil a bol finančne disciplinovaný, mal by som prechod do civilného života omnoho jednoduchší.

Prečo vám chýbala finančná disciplína?
Nevyučuje sa to v škole. Pokiaľ mladý človek vyslovene nemá rodičov, ktorí ho k tomu vedú, vie sa to len veľmi ťažko naučiť, pretože ľudia sú emočné bytosti. Keď vidíme vysnívané auto, chceme si ho kúpiť. Ale to, že si máme odkladať na prechod do života alebo na dôchodok, to reálne nevieme uchopiť. Ľudí neteší, že si odkladajú 100 alebo 200 eur mesačne, aby sa potom mali lepšie. Nejde z toho taká silná emócia a v tom vidím problém.

Kedy ste si uvedomili, že ste s peniazmi nenarábali dobre?
Moja kariéra relatívne rýchlo smerovala ku koncu. Najprv som plánoval hrať do tridsaťpäťky, ale motivácia vyprchala tým, že vo futbale už nebolo toľko peňazí a výplaty chodili neskoro. Človek musel ťahať z rezerv, aby vedel zaplatiť hypotéku a postarať sa o rodinu. Keď som mal 27 – 28 rokov, vytriezvel som a uvedomil som si, že s peniazmi treba narábať opatrne.
 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Ako vyzeral váš prechod do poisťovníctva a finančnej oblasti?
Vo financiách som začal pracovať, keď som mal 28 rokov. Dostal som sa k tomu tak, že som potreboval vybaviť poistné plnenie za natiahnutý zadný stehenný sval. Finančný sprostredkovateľ mi ho reálne pomohol vyriešiť a prišli mi peniaze od poisťovne. Vtedy som uvidel pridanú hodnotu tejto práce. Keď sa to vo futbale uberalo smerom, ktorým som ďalej nechcel ísť, oslovil som ho, že by som aj ja chcel začať s touto prácou. Začiatky sú vždy ťažké, lebo nikto o vás nevie, no postupne sa mi zbierala klientela. Rozbeh bol už potom pre mňa jednoduchší, lebo som si vždy zakladal na servise. Keď sa niečo stalo, tak klient vždy volal mne, nikdy nevolal do poisťovne, a ja som sa o všetko postaral. Potom odo mňa ľudia chceli hypotéky, investície, chceli poisťovať aj autá. Tak som musel zmeniť firmu, ktorá mi toto portfólio vedela poskytnúť. Preto som sa posunul do Swiss Life Select.

Chcem sa dozvedieť viac o spolupráci so Swiss Life Select

Nechajte nám kontakt. Ozveme sa vám.

Ako dlho už pre túto spoločnosť pracujete?
Pre Swiss Life Select pracujem približne 6 rokov. Som v tejto firme veľmi spokojný, pretože mi dáva zázemie. Máme výbornú a nápomocnú centrálu a perfektné portfólio produktov. Zameriavame sa na správu majetku a investovanie. Myslím si, že v tom sme o level vyššie než všetky firmy na slovenskom trhu.

Čo vás na tomto povolaní najviac baví?
Vo financiách robím už približne 10 rokov a bolo veľmi veľa prípadov, keď som z nich mal veľmi dobrý pocit. Keď za vami príde človek, ktorý má rozhodené financie a vy mu ich dáte dokopy, on vám o rok príde poďakovať, že už je finančne v pohode a vie si postrážiť výdavky. Na tejto práci ma naozaj baví, že ľuďom reálne pomáhame. Nie je to iba o tom, že niekto vybaví hypotéku s najlepšou úrokovou sadzbou. Finančné plánovanie je omnoho dôležitejšie, ako vybavovanie produktov.
 

Vratislav Gajdoš
Športovcov sa snažím naučiť, aby boli finančne disciplinovaní. Aby to nerobili tak ako ja, keď som bol mladý. Hovorím to z prvej ruky, zo skúseností. Tí ľudia si to potom vážia a neskôr to ocenia.

Ako ste sa naučili byť dobrým finančným sprostredkovateľom?
Športovec je vynikajúci na tento druh biznisu, lebo v športe treba zamakať, byť disciplinovaný. A vie to preniesť aj do tejto práce. Dobrým finančným sprostredkovateľom som sa stal iba tak, že som vždy chcel pre klienta to najlepšie. To ma motivovalo vzdelávať sa, či už cez firemné vzdelávanie, alebo som si zaplatil ešte osobitné vzdelávanie mimo firmy, aby som o produktoch vedel čo najviac.

Sú vašimi klientmi aj športovci? Snažíte sa ich aj finančne vzdelávať?
Mám medzi klientmi veľa športovcov aj futbalistov, aktívnych i už neaktívnych. Športovcov sa snažím naučiť, aby boli finančne disciplinovaní. Aby to nerobili tak ako ja, keď som bol mladý. Hovorím to z prvej ruky, zo skúseností. Tí ľudia si to potom vážia a neskôr to ocenia.

Našli ste v práci s financiami pre Swiss Life Select pocit sebarealizácie?
Určite áno. Je to vyslovene na mne, čo s klientom nastavíme. Nemám nad sebou nejakého šéfa, ktorý by mi hovoril, čo musím robiť. Toto na svojej práci veľmi oceňujem.

Žijete svoj život podľa vlastných predstáv?
Myslím si, že áno, pretože mám veľa času na svoje koníčky, na svoju rodinu a stíham popritom zarábať slušné peniaze. Čiže som so svojím životom vyslovene spokojný.
 

Povedzte nám, ako by mala vyzerať vaša práca snov

Naši spolupracovníci sú progresívni ľudia, ktorí sa pozerajú do budúcnosti, majú radi výzvy a sú orientovaní na výsledky. Baví ich práca s ľuďmi a pre ľudí, ktorým každý deň pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv. Pridajte sa k Swiss Life Select aj vy a vybudujte si kariéru s budúcnosťou.

Séria portrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej