Jane Goodall zmenila ako mladá žena spôsob, akým uvažujeme o primátoch - a o nás ľuďoch. Musela brániť výsledky svojho výskumu proti vtedajšiemu vedeckému zriadeniu.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Bez akéhokoľvek vedeckého vzdelania ste sa stali najvplyvnejšou výskumníčkou primátov na svete. Odkiaľ pochádza vaša odvaha na sebarealizáciu?

Mala som veľké šťastie, že som mala mamu, ktorá ma vždy podporovala. Ako dieťa som čítala veľa kníh o zvieratách. Väčšinou som ich mala z knižnice, keďže sme mali málo peňazí a práve zúrila druhá svetová vojna. Ako desaťročná som sa rozhodla, že v dospelosti pôjdem do Afriky žiť s divokými zvieratami a písať o nich knihy. Všetci sa mi smiali. Ako to chcem urobiť? Afrika bola ďaleko, bolo nesmierne nákladné sa tam dostať - a ja som bola „len dievča“. Ľudia mi hovorili, aby som snívala o veciach, ktoré by som mohla skutočne dosiahnuť. No moja mama nie. Jednoducho mi povedala, že ak to naozaj chcem urobiť, musím tvrdo pracovať, využiť každú príležitosť - a nikdy sa nevzdať.

Táto rada bola očividne úspešná.

Dala som ju tisíckam mladých ľudí a želám si, aby mama žila a počula, koľko ľudí mi povedalo: "Jane, ďakujem! Naučila si ma to. Lebo, keď sa to podarilo tebe, tak to dokážem aj ja.“ Moja mama ma tiež naučila počúvať najprv ľudí, ktorí s vami nesúhlasia. Aby som pochopila ich myslenie a možno sa dozvedela niečo, čo by ma prinútilo prehodnotiť svoj vlastný názor. No, ak som aj naďalej verila, že mám pravdu, potom by som mala mať aj odvahu stáť si za svojím presvedčením. Vďačím za veľa z môjho úspechu mojej múdrej mame.

2021_4_2_jane_goodall_dzungla
Šimpanzy majú veľmi odlišné osobnosti.

Váš výskum ukázal - na rozdiel od predchádzajúceho prevládajúceho názoru, že šimpanzi majú myseľ a zložité emócie.

Šimpanzy majú veľmi odlišné osobnosti, ako som mala možnosť vidieť počas pobytu medzi nimi. Videla som, ako dokážu byť ľahko podráždení, prefíkaní alebo statoční. Videla som, ako cítia smútok, ako sú starostliví, ale aj ako bojujú proti sebe s veľkou brutalitou. Videla som ich nežne sa objímať a bozkávať. Videla som ich ľudské správanie.

Napriek tomu etablovaní vedci spočiatku odmietli výsledky vášho výskumu.

Povedali mi, že som urobila všetko zle. Že je to nevedecké. Nemohla som pripísať ľudské črty, pocity, alebo myseľ šimpanzom.

Čo je potrebné na to, aby sa človek stal priekopníkom ako vy?

Najdôležitejšie je odhodlanie uspieť. Potom potrebujete trpezlivosť, pretože úspech nie vždy prichádza rýchlo. Som tiež tvrdohlavý človek - ak je to správne slovo: Nevzdávam sa tak ľahko; Som pripravená stáť si za vlastným názorom a nebojím sa zastrašovania. Niekto by to mohol nazvať odvahou. A je dôležité byť optimistom – pretože bez nádeje sa stanete ľahostajnými a vzdáte sa.

2021_4_2_jane_goodall_portret
Sme zodpovední za náš vlastný osud.

Čo pre vás znamená sebaurčenie?

Nemôžem to povedať lepšie ako Shakespeare v Juliusovi Caesarovi: „Nie vinou hviezd, drahý Brutus, len vlastnou vinou sme slabochovia.“ Sme zodpovední za náš osud. Musíme v seba veriť.

Je sebaurčenie dôležité aj pre šimpanzy?

Čo možno pozorovať: Niektorí samci sú viac motivovaní ako iní, aby dosiahli vysokú pozíciu v hierarchii. Zaujímavé je, že často sú to tí, ktorí mali podporné matky v mladom veku. Väčšina samcov bude v určitom okamihu spochybňovať vyššie postaveného jedinca. Potom, ak dôjde k boju a mladý samec je zranený, v tej chvíli sa môže vzdať svojich túžob. Ale niektorí sa nevzdávajú, až kým neporazia všetkých svojich súperov.

Máte 87 rokov a ste stále veľmi aktívna. Aké je tajomstvo dlhého života?

Mám šťastie, že mám dobré gény. Moja stará mama sa dožila 98, moja mama 96 a môj otec 97. Dokonca aj môj strýko mal 88 rokov napriek problémom s alkoholom a infarktu. Zdedila som silné korene po mojom otcovi. A som vegetariánka už od svojich 20 rokov, odkedy som sa zistila pravdu o farmách ako továrňach na mäso.

Aký je zmysel života?

Pre každého je pravdepodobne iný. Pre mňa je život výzvou. Je to ako keby som dostala misiu: Zvýš povedomie o škodách, ktoré páchame našej planéte a daj ľuďom nádej. To je dôvod, prečo som začala náš mládežnícky program Roots & Shoots. Aktuálne existujú skupiny všetkých vekových kategórií vo viac ako 50 krajinách, od materských škôl až po univerzity, ktoré pracujú na vlastných projektoch a rozhodli sa vytvoriť lepší svet pre ľudí, zvieratá a životné prostredie. Každý má v tomto živote svoju rolu. Každý môže prispieť každý deň. Spolu môžeme zmeniť svet, kým bude príliš neskoro.

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Jane Goodall

2021_4_2_jane_goodall_portret

Výskumníčka šimpanzov a environmentálna aktivistka

Jane Goodall (87) je jednou z najznámejších zvieracích výskumníkov a ochranárov na svete. V roku 1960, ako 26-ročná, začala prvú dlhodobú štúdiu divokých šimpanzov v Tanzánii. Zistila, že šimpanzy používajú nástroje, ktoré si vytvárajú. Napríklad otrhajú rastlinné stonky a strkajú ich do termitových kopcov, aby našli potravu. To vyvrátilo predchádzajúcu vedeckú teóriu, podľa ktorej len ľudia dokázali vyrábať nástroje. Goodall sa stala okamžite svetoznámou. Inštitút Jane Goodall sa zaviazal chrániť primáty. Projekty siahajú od ochrany prírody a druhov až po rozvojovú spoluprácu a sú určené na pomoc ľuďom, zvieratám a životnému prostrediu.

Fotky: Michael Neugebauer; Inštitút Jane Goodall / Michael Cox; Vincent Calmel

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej