Skĺbiť prácu z domu so starostlivosťou o deti je v súčasnosti hlavnou výzvou pre mnohých rodičov. S našimi tipmi si môžete stále udržať rovnováhu medzi rodinou a zamestnaním. Dozviete sa aj to, ako vďaka úrazovému poisteniu môžete mať aspoň o jednu starosť menej.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Čoraz menej mladých žien má možnosť úplne sa vzdať práce v prospech svojich detí. Najmä podnikateľky nemajú príliš na výber a plnohodnotnú materskú dovolenku si ani nemôžu dovoliť, ak má ich firma či živnosť ďalej prosperovať. 

Tento problém ešte viac zvýraznila práve koronavírusová kríza, ktorá zatvorila školy aj škôlky. A tak aj rodičia, ktorí už nie sú zvyknutí mať deti doma celý deň, sa musia vysporiadať s novou situáciou. 

Bremeno v časoch pandémie

Okrem detí si vyžaduje vašu plnú pozornosť práca a sledovanie potomka je ešte ťažšie. Stačí krátke rozptýlenie a vaše dieťa sa vydá na objaviteľskú cestu, ktorá za určitých okolností môže viesť k viac či menej vážnej nehode.

Práve domáce prostredie je najčastejším miestom detských úrazov – viac ako tretina z nich sa stáva práve doma. Aj keď poistenie takýmto situáciám nedokáže zabrániť, môže aspoň zmierniť finančné následky takýchto udalostí. Tie sú totiž zvyčajne spojené so zvýšenými výdavkami na liečbu a výpadkom príjmu rodiča.

Neváhajte nás kontaktovať

Poraďte sa s odborníkmi Swiss Life Select Slovensko o riešeniach, ktoré budú najviac vyhovovať vám a vašej rodine. Radi vás podporíme v živote podľa vlastných predstáv.

Vybalansovanie rodiny a práce je skutočnou výzvou a každodenný život s prácou a malým dieťaťom je vyčerpávajúci, a to aj za normálnych okolností. Pomôžu hlavne jasné dohody, spoľahlivá sieť priateľov a dobrý manažment času. Veríme, že našich pár tipov vám pomôže aj po skončení pandémie. 

Efektívne riadenie času: Najskôr si upracte povinnosti

Efektívny manažment času zaberá takmer vždy. Z tohto dôvodu je vhodné spísať si zoznam úloh ráno alebo dokonca pred spaním. Takže viete, čo vás môže nasledujúci deň čakať, môžete si určiť priority, zlúčiť rovnaké úlohy a pokojnejšie spať. Spísaním zoznamu sa vaše vnútorné napätie automaticky zníži.

Konkrétne plánovanie pomáha udržiavať prehľad a identifikovať úlohy, ktoré môžete delegovať - na kolegov, manžela alebo manželku. Platí to tak o pracovných povinnostiach ako aj o činnostiach, ktoré vás čakajú doma. Nasledujúci večer potom porovnajte svoje úlohy, preneste nedokončené úlohy do nového plánu a znova určte priority. 

Viac perspektívy: Svedomité riadenie kalendára

Pamätáte si všetky svoje plánované schôdzky či video hovory - z práce či súkromia? To málokto. Udržiavaný kalendár je preto popri zozname úloh vaším najlepším priateľom. Použite rôzne farby pre rôzne schôdzky, aby ste vytvorili čo najväčšiu štruktúru svojho kalendára. Pripomienky v smartfóne vám môžu pomôcť, aby ste nič dôležité nezmeškali. Koniec koncov, dnes už mobilný telefón máme prakticky neustále pri sebe.

Dostatok času pre každého vďaka time managementu

Bez ohľadu na to, ako si vy a váš partner rozdelíte platenú prácu a prácu v rodine, dvojité úsilie je často vyčerpávajúce. Pracujúci rodinní manažéri by preto nemali plánovať deň do poslednej minúty, ale mali by vždy počítať s dostatočnou časovou rezervou medzi jednotlivými úlohami. Potom sa tak rýchlo nedostanete pod tlak, ak zmeškáte autobus, nenájdete parkovacie miesto alebo budete musieť dlho čakať. Ak kalendár pretečie, mali by ste schôdzky skrátiť. Plánovanie môže pomôcť aj starostlivosti o vaše deti. Najmä tie mladšie totiž tiež potrebujú odpočinok a spoľahlivé rituály.

2021_1_8_homeoffice_praca_vs_rodina
Najväčšia výzva je necítiť sa vinný. Každý deň zo seba dávate maximum, ale nie vždy sa všetko podarí. Ste predsa človek. Dôležité je popasovať sa s tým, inak sa stres stane neúnosným.

Spoľahlivá sieť priateľov pomáha

Dobrá správa: Bez ohľadu na to, či ste pracujúca mama alebo otec - pre mladých rodičov je relatívne ľahké nadviazať nové kontakty: škôlka, skupina batoliat, detské ihrisko, susedstvo alebo sociálne médiá. Stačí byť otvorení iným ľuďom. Spoľahliví priatelia, ktorí sa delia o rovnaké starosti a radosti, často dokážu jeden druhému pomôcť. Alebo - v čase lockdownu aspoň morálne podporiť.

Výchova k samostatnosti

Ak obaja rodičia idú do práce, deti majú dobrú šancu na rýchlejšiu samostatnosť. Využite to! Dospelí často nedôverujú svojim deťom, ale prekvapiť nás môžu aj naši potomkovia. Preto začleňte svoje deti skoro do všetkého, čo je ľahké. Zahrňte ich do každodenného života a pochváľte každú pomoc.

Samozrejme, aktivity závisia aj od veku detí. Ale už aj tí najmenší zvládnu prestrieť stôl alebo si vziať niečo na pitie. Vysvetlite svojim deťom, aké dôležité je pomôcť všetkým: čím viac členov rodiny je zapojených, tým rýchlejšie sú všetky úlohy dokončené a tým viac času zostáva na zábavné časti rodinného života. Vaše deti navyše získajú väčšie sebavedomie, keď budú robiť úlohy ako dospelí.

Necítiť sa vinný: Najťažšia úloha zo všetkých

Najťažšou úlohou pre pracujúcich rodičov je necítiť sa neustále vinný, pretože to automaticky prináša množstvo stresu. Každý deň zo seba dávate maximum, ale nie vždy sa všetko podarí. Ste predsa človek. Dôležité je, ako sa s tým popasujete.

Nedokážete dodržať príslušný termín v práci? Porozprávajte sa s nadriadeným v pravý čas a zvážte spolu s ním a svojimi kolegami, ako môžete stále dokončiť prácu včas. Tímová práca funguje. Zmeškali ste dôležitý turnaj svojho dieťa, pretože ste boli v práci urgentne potrebný? Potom mu navrhnite, že mu to vynahradíte spoločne stráveným časom. 

Neváhajte nás kontaktovať

Poraďte sa s odborníkmi Swiss Life Select Slovensko o riešeniach, ktoré budú najviac vyhovovať vám a vašej rodine. Radi vás podporíme v živote podľa vlastných predstáv.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej