Súčasná kríza zmenila postoj ľudí k cestovaniu do zahraničia. Takmer všetci zostávajú oddychovať doma na Slovensku. „Preto sa mnohí začali obzerať po chatách, chalupách či apartmánoch, ktoré by im poskytli oddych podľa vlastných predstáv. Dopyt po týchto rekreačných nehnuteľnostiach prevyšuje ponuku, čo sa odráža aj na cenách, ktoré v medziročnom porovnaní vzrástli o 11 %,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

„Chata alebo chalupa, je typ stavby určený na sezónnu rekreáciu, respektíve na rekreačné účely, preto by ste mali pred kúpou vedieť, ako nehnuteľnosť môžete financovať. Väčšina ľudí chce využiť úver, avšak treba myslieť na to, že chaty či chalupy nie vždy môžu byť predmetom zabezpečenia,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Niektoré rekreačné nehnuteľnosti sú totiž situované priamo v prírode na kopaniciach, na lazoch, na samote v blízkosti lesa, alebo aj priamo v lese. Samota síce poskytuje viac súkromia, avšak môže byť problém so zabezpečením nehnuteľnosti proti krádeží, nakoľko sa v jej blízkosti často nenachádza žiaden sused. V zime môže byť problém s náročným prístupom a tým je obmedzená aj jej dostupnosť, čo ovplyvňuje jej celoročné užívanie. Takto situované chalupy či chaty neposkytujú úplný komfort, nakoľko často absentujú inžinierske siete. Objekt často nie je napojený na elektrinu, verejný vodovod, ani na kanalizáciu, alebo septik a preto v ňom nie je vybudované ani hygienické zázemie. Alternatívnym riešením je voda zo studne a suché WC. Takýmito rekreačnými nehnuteľnosti nemôžete samotný úver zabezpečiť. „Odporúčam zabezpečiť úver inou nehnuteľnosťou. V opačnom prípade je drahšou alternatívou spotrebný úver,“ tvrdí Zuzana Šimonová.

Niektorými chatami sa úver zabezpečiť dá
„Na druhej strane chaty nachádzajúce sa v rekreačnej či v chatovej oblasti, alebo chaty situované v záhradkárskej osade, ktoré majú vybudované inžinierske siete, spevnenú prístu-povú cestu a zároveň budú mať charakter bývania, môžu byť predmetom zabezpečenia úveru na bývanie,“ objasňuje úverová analytička. Banka tak môže na kúpu tejto nehnuteľ-nosti poskytnúť úver so splatnosťou až na 30 rokov. „Chcem upozorniť, že banky akceptujú tieto nehnuteľnosti aj v prípade, ak pozemok nie je v osobnom vlastníctve, ale je vo vlast-níctve urbariátu a v prípade potreby musí mať zriadené vecné bremeno práva prechodu,“ dodáva Zuzana Šimonová.

Simonova_0284
Väčšina ľudí chce na financovanie rekreačnej nehnuteľnosti využiť úver, avšak treba myslieť na to, že chaty či chalupy nie vždy môžu byť predmetom zabezpečenia.

Úverom môžete financovať aj sedliacke domy
Chalupou sú označované aj vidiecke, alebo sedliacke domy, ktoré sú situované priamo v obci alebo v jej okrajovej časti. Takýto objekt je možné celoročne alebo sezónne užívať, musí byť skolaudovaný a kolaudačným rozhodnutím musí byť určený na bývanie. V danom prípade je výhodou jednoduché financovanie s možnosťou úveru na bývanie, kde účelom je nadobudnutie nehnuteľnosti. „Chcela by som upozorniť, že ak sú aj objekty situované v obci, nemusia byť vždy bankami akceptované. V týchto prípadoch sa jedná o spoločné dvory, alebo ak sa nachádzajú na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve viacerých spolupodielnikov, alebo ak sú priľahlé pozemky nevysporiadané, alebo nie je zriadené vecné bremeno, práva prechodu,“ hovorí úverová analytička.

Apartmány radšej zabezpečte inou nehnuteľnosťou
Apartmány v apartmánových domoch sú určené výlučne na rekreáciu. Ak majú byť predmetom zabezpečenia a nespĺňajú podmienky na bývanie, v zmysle platnej legislatívy, banky poskytnú úver s maximálnou dobou splatnosti na 8 rokov. „V prípade kúpy takejto nehnuteľnosti, odporúčam zabezpečiť úver inou nehnuteľnosťou. V tomto prípade môžu banky poskytnúť úver so splatnosťou až na 30 rokov,“ radí Zuzana Šimonová.

Ak sú aj objekty situované v obci, nemusia byť vždy bankami akceptované. V týchto prípadoch sa jedná o spoločné dvory, alebo ak sa nachádzajú na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve viacerých spolupodielnikov, alebo ak sú priľahlé pozemky nevysporiadané, alebo nie je zriadené vecné bremeno, práva prechodu.

Ako na objekty zaradené do pamiatkového fondu?
Pri historických objektoch, ktoré chcete upraviť a využívať na rekreáciu je potrebné postupovať v súlade s pokynmi pamiatkového úradu a v zmysle Zákona o ochrane pamiatkového fondu. „V tomto prípade radšej odporúčam zabezpečiť úver inou nehnuteľnosťou, nakoľko banky nemusia takýto objekt akceptovať pre účely zabezpečenia úveru,“ tvrdí úverová analytička.

Na čo si dávať pozor pri kúpe rekreačných objektov
„Pri kúpe rekreačných objektov zvážte lokalitu, jej dostupnosť z trvalého bydliska, aj ich prípadnú likviditu v budúcnosti. Pri osobnej obhliadke odporúčam, aby klient venoval po-zornosť technickému stavu predmetnej nehnuteľnosti, okoliu v ktorom sa táto nachádza a aby sa zaujímal aj o skladbu obyvateľstva. Taktiež odporúčam k obhliadke prizvať profesionála,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

Myslite tiež na to, že s kúpou objektov na individuálnu rekreáciu sú spojené aj náklady na ich prevádzku, ako sú energie, daň z nehnuteľnosti, poistenie, náklady na údržbu, opravy či zveľaďovanie.

Chcem vedieť, ako financovať rekreačnú nehnuteľnosť

shutterstock_1330231166 (1)

Blogy

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

DSC00202cmyk2

Martin Sýkora: „Klientom aj spolupracovníkom chcem dopriať život podľa ich predstáv“

Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Meghan_Daum_16_9

Sebarealizácia je založená na sebauvedomení

Prečo tak veľa ľudí nechce mať deti? 16 žien a mužov sa podelilo so svojimi pohnútkami v knihe americkej spisovateľky Meghan Daum. Sú to rozhovory o egoizme, kariére a odvahe ísť proti prúdu.

shutterstock_367080149 (1)

Blogy

Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali. Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv.

shutterstock_478732903 (1)

Blogy

Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Sebastian_Thrun_Aufmacher_angesetzt_16_9

Sebastian Thrun: „Bude ťažké zmeniť svet bez optimizmu“

Sebastian Thrun vyvinul pre Google autonómne autá a digitálne okuliare a nedávno začal navrhovať elektrické lietajúce taxíky. Nemecký technologický vizionár je presvedčený, že umelá inteligencia zlepšuje svet a umožní nám viac sebarealizácie.