Na Slovensku v súčasnosti banky poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. „Pohybujú sa už od 0,59 % p. a. vďaka čomu môžu klienti ušetriť,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

V mesiaci jún priemerná úroková sadzba dosiahla úroveň 1,07 % p. a., čo v porovnaní s mesiacom máj predstavuje zníženie o 0,02 percentuálneho bodu. V medziročnom porovnaní je zníženie priemernej úrokovej sadzby o 0,52 percentuálneho bodu.

V súčasnosti banky na Slovensku poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. „Pohybujú sa už od 0,59 % p. a. a ich výška v jednotlivých finančných domoch závisí od dĺžky fixácie, ale aj ďalších podmienok, ako je aktívny účet, poistenie úveru či sporiaci účet,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Zatiaľ, čo pred tromi rokmi ste pri 90-tisícovej hypotéke so splatnosťou úveru na 30 rokov platili mesačne splátku vo výške 323,29 eura, dnes pri rovnakej sume zaplatíte mesačne splátku iba 272,84 eura. Refinancovaním starších úverov na bývanie tak môžete výrazne ušetriť.

Príklad porovnania splátok pri výške úveru 90 000 eur, FIX 3 roky a splatnosť úveru na 30 rokov:
rok 2017: úroková sadzba 1,79 % p.a., mesačná splátka 323,29 eura
rok 2020: úroková sadzba 0,59 % p.a., mesačná splátka 272,84 eura
Rozdiel v mesačných splátkach je 50,45 eura mesačne, čo predstavuje ročnú úsporu až 605,40 eura.

Prenos úverov do inej banky
Naďalej platí, že práve teraz môže klient pri prenose existujúcich úverov do inej banky ušetriť. „Ak chcete úvery presúvať mimo výročia fixácie úrokovej sadzby, musíte počítať s poplatkom 1 % z predčasne splatenej sumy. Dobrá správa je, že na trhu sú stále banky, ktoré vám tento poplatok preplatia,“ hovorí Zuzana Šimonová.

Úverový register
V úverovom registri banky preverujú disciplínu splácania existujúcich úverov, čo je jeden z rozhodujúcich faktorov posúdenia žiadosti o úver. V čase 1. vlny pandémie Covid-19 banky umožnili klientom odložiť splátky z úverov na obdobie maximálne 9 mesiacov s tým, že úverový register nebude vykazovať negatívny záznam.

Bankové domy ale každú žiadosť vyhodnocujú individuálne a pri posudzovaní rozhoduje história splácania úveru, ako aj prípadné odloženie splátok. „Odporúčam preto klientom, ktorí potrebujú úver a majú schválenú žiadosť o odklad splátok, aby ju zrušili a úver splácali riadnou splátkou,“ upozorňuje úverová analytička. Ak má klient aspoň jednu riadne zaplatenú splátku, môže požiadať o nový úver. „Chcem však upozorniť, že každá banka má inak nastavený počet riadne zaplatených splátok a aj preto sa klientom oplatí spolupracovať s finančným sprostredkovateľom, ktorý má aj o tejto skutočnosti prehľad,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

shutterstock_1330231166 (1)

Blogy

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

DSC00202cmyk2

Martin Sýkora: „Klientom aj spolupracovníkom chcem dopriať život podľa ich predstáv“

Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Meghan_Daum_16_9

Sebarealizácia je založená na sebauvedomení

Prečo tak veľa ľudí nechce mať deti? 16 žien a mužov sa podelilo so svojimi pohnútkami v knihe americkej spisovateľky Meghan Daum. Sú to rozhovory o egoizme, kariére a odvahe ísť proti prúdu.

shutterstock_367080149 (1)

Blogy

Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali. Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv.

shutterstock_478732903 (1)

Blogy

Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Sebastian_Thrun_Aufmacher_angesetzt_16_9

Sebastian Thrun: „Bude ťažké zmeniť svet bez optimizmu“

Sebastian Thrun vyvinul pre Google autonómne autá a digitálne okuliare a nedávno začal navrhovať elektrické lietajúce taxíky. Nemecký technologický vizionár je presvedčený, že umelá inteligencia zlepšuje svet a umožní nám viac sebarealizácie.