Obava zo straty je jeden z hlavných dôvodov, prečo ľudia odmietajú svoje úspory investovať. Strata má však niekoľko podôb. Môže byť viditeľná i neviditeľná, dočasná aj trvalá. Podľa štatistík objemov úspor v bankách ľudia preferujú neviditeľnú stratu.

Odmietanie uložiť úspory do dlhodobých investičných nástrojov znamená, že z dlhodobého hľadiska budete mať toľko, čo dnes, no nákupný košík bude obsahovať iba zlomok toho, čo dnes. Toto je neviditeľná strata, ktorú spôsobuje inflácia.

Ako by vyzeralo porovnanie obsahu nákupných košíkov dneška a minulosti? Ak dnes zaplatíte za nákup 100 eur, tak pred rokom ste mohli mať za to isté na pokladničnom bločku uvedenú sumu 88,30 eur. Ak pred dvomi rokmi, tak by ste platili 85,8 eur.

Vývoj inflácie za uplynulých 20 mesiacov je skutočne razantný. Znamená to v prvom rade toľko, že úspory sú už znehodnotené. Je iba na rozhodnutí každého, či si ich nechá znehodnocovať ďalej, alebo sa pokúsi zmierniť dosah inflácie prostredníctvom investovania.

7_9_inflacia-vyvoj spotrebitelskych cien v SR

Inflácia spôsobuje neviditeľnú stratu. Človek má na účte v banke či doma v prasiatku vždy toľko, koľko vložil, no ak chce tieto peniaze použiť pri platení, nebude si za ne môcť dovoliť to isté, ako v čase, keď si ich odkladal.

Viditeľná strata môže byť dočasná i trvalá. Dočasnú môže investor vnímať vďaka tomu, že pravidelne sleduje vývoj hodnoty svojho investičného účtu. Pri štandardných investíciách, ktoré pozostávajú z dostatočne diverzifikovaného riešenia, pokles nie je dôvod na nepokoj. Za poklesom totiž v takom prípade stoja s najväčšou pravdepodobnosťou faktory, ktoré sa nedajú ovplyvniť. Z dlhodobého horizontu takéto investície rastú. História akciovej investície reprezentovanej indexom S&P 500 ukazuje, že každý pokles bol iba dočasný.

7_9_historický vývoj SaP 500

Trvalú stratu zažijú napríklad tí, ktorí podľahnú domnienke, že dlhodobú investíciu treba pre dočasný pokles čo najskôr ukončiť. Aj keď majú svoj cieľ vzdialený ešte pekných pár rokov, myslia si, že je v danom momente lepšie vlastniť hotovosť než investičné aktívum. Pritom títo istí ľudia by pri poklese ceny nehnuteľnosti ju odmietali odpredať a čakali by aspoň na jej cenové zotavenie.

Trvalú stratu zažijú aj tí, ktorí podľahli vidine vysokého zisku a všetko stavili na jednu kartu. Investovanie všetkých úspor do jednej firmy či do jedného projektu skutočne môže priniesť výrazný profit. Zároveň však treba počítať s tým, že ak sa zámer nevydarí, neúspech sa prenesie aj do hodnoty investície. Pri dostatočne diverzifikovanej investícií strata celého vkladu nehrozí.

S každou investíciou je spojené riziko, no neznamená to automaticky, že človek príde o všetky svoje investované peniaze. Prísť o peniaze pri investovaní znamená, že človek nedodržal základné pravidlá.

Ktoré to sú?

• Majte v banke finančnú rezervu na pokrytie bežných výdavkov na obdobie jedného až troch mesiacov.
  • Investujte peniaze, ktoré nepotrebuje minúť v horizonte niekoľkých rokov.
  • Uprednostnite štandardné investičné nástroje.
  • Špecifické investičné nástroje či stratégie využite v prípade, že im rozumiete.
  • Dodržte odporúčaný investičný horizont a peniaze nevyberajte pri dočasných poklesoch.
  • Rozložte investovanú sumu v čase, prípadne investujte pravidelne.
  • Investujte podľa vášho vypracovaného finančného plánu, nie podľa reklamy či emócií.

Investícia nie je špekulácia. Investícia je ako keď zasadíte strom a výnosy sú úroda z neho. Jeden rok je väčšia, inokedy menšia a nájdu sa roky, keď jarné mrazy úrodu zničia skôr, než začne. Ak máte iba jeden strom, ste plne závislý iba od neho. Pri ovocnom sade na úrode jedného stromu až tak nezáleží. A ideálne je mať ovocné sady na viacerých miestach vo viacerých krajinách. V takom prípade je rok bez úrody veľmi málo pravdepodobný. A podobne funguje diverzifikácia investičného rizika.

Ak neviete, ako začať, začnite konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľom, ktorý má oprávnenie na poskytovanie svojich služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Ukáže vám, ako sa zorientovať v zložitom svete financií a pomôže vám žiť život podľa vlastných predstáv.

Zdá sa vám to zložité?

Busy young modern man in formalwear checking the time while sitting in the office

Správna investícia? Čím dlhšia, tým výnosnejšia

Kto začal s investovaním pred rokom, je v strate. Kto s tým začal pred piatimi rokmi, je v zisku. Investovanie je však určené na obdobie dlhšie ako desať rokov. Ako sú na tom dlhodobí investori dnes a ako na tom boli v minulosti?

Enjoying time together. Young loving father carrying his smiling daughter and kissing his wife while spending free time outdoors

Aj vy môžete rozumne zhodnotiť svoje peniaze

Ak očakávate rady, ako zbohatnúť za noc, asi vás sklameme. Zaručene rýchle ani zázračné riešenia totiž neexistujú. Ak však dáte šancu rozumnému investovaniu vašich peňazí, vykročíte na istú cestu za bohatstvom.

A7401095

Matej Hliničan: „O svoju bedmintonovú kariéru som sa od pätnástich staral sám“

S bedmintonom začínal ako osemročný. K najrýchlejšiemu športu na svete, ktorý hrával 16 rokov, ho priviedla náhoda. S ľahkou raketou v ruke a „opereným“ košíkom večne vo vzduchu, sa na ihrisku naučil bleskurýchle rozhodovať. Túto skúsenosť využíva aj v novej kariére vo finančnom sektore. Ako produktový manažér v spoločnosti Swiss Life Select, má na starosti vývoj Financial Life Planner teda FiLiPa, komplexného klientskeho finančného portálu na správu peňazí a majetku.

Young couple meeting financial advisor for home investment

Prečo nehnuteľnosti neboli, nie sú ani nebudú investičná istota

Nehnuteľnosti považujú Slováci za bezpečnú investíciu. V čase inflácie je to podľa nich dokonca jeden z mála nástrojov, ktorý so znehodnocovaním dokáže bojovať. Mnohí investori do nehnuteľností sa utešujú minulými výnosmi. Minulosť si však pamätá naozaj veľa a ak sa zopakuje, mnohí investori môžu byť nemilo prekvapení.

Small girl daughter and her young father putting money to the moneybox piggy bank. Personal Savings. Saving money concept. For future, mortgage loan savings home in crisis coronavirus concept.

Peniaze v banke sú v bezpečí, ale ani investície nie sú bez ochrany

Je všeobecne známe, že peniaze v banke sú chránené. Ak má človek na účte menej ako 100 000 eur, nemusí sa obávať, že o ne príde. Chybou pri uložení úspor na dlhý čas je požiadavka na takúto ochranu vkladu aj pri investičných produktoch. Neznamená to však, že investície chránené nie sú.

Serious man and woman calculating bills, using calculator and laptop, online banking services, family discussing and planning budget, focused wife and husband checking finances together

Banky ďalej zvyšujú úroky. Oplatí sa poponáhľať so žiadosťou o úver?

Banky postupne zvyšujú úrokové sadzby na hypotékach. Kým jedna banka zvýšila sadzbu mierne, iná pristúpila k razantnejšiemu zvyšovaniu. Oplatí sa poponáhľať a stihnúť hraničný dátum na podanie žiadosti o úver na bývanie?