Nehnuteľnosti považujú Slováci za bezpečnú investíciu. V čase inflácie je to podľa nich dokonca jeden z mála nástrojov, ktorý so znehodnocovaním dokáže bojovať. Mnohí investori do nehnuteľností sa utešujú minulými výnosmi. Minulosť si však pamätá naozaj veľa a ak sa zopakuje, mnohí investori môžu byť nemilo prekvapení.

Žiadna investícia nie je bez rizika. Aj tá do nehnuteľnosti je spojená s neistotou. Je však súčasný investor pripravený na to, že sa minulosť zopakuje? Za posledné roky sme si zvykli na to, že ceny nehnuteľností poznajú iba jeden smer - nahor. Kto však kupoval byt či dom v rokoch 2007-2009 vie, že múry môžu aj zlacnieť.

Graf nižšie ukazuje hypotetickú situáciu, v ktorej by sa zopakoval vývoj cien nehnuteľností spred štrnástich rokov. Keďže neviem, čo sa stane v budúcnosti neberte tento graf, ako predpoveď toho, čo sa stane v budúcnosti, skôr kladie realitným investorom otázku, či sú skutočne pripravení na to, aby sa história zopakovala.

22_9_Zopakovanie historického vývoja cien nehnuteľností

Samozrejme, pokles netrval dlho, no dlho trvalo, kým sa ceny vrátili na pôvodné maximá. Kto kupoval rezidenčnú nehnuteľnosť v období od jesene 2007 do leta 2009 čakal až do roku 2017, aby ju nepredal lacnejšie, než kúpil. To je podstatne dlhší čas, než minimálna lehota na odpustenie dane z výnosu pri jej predaji.

Aj pri nehnuteľnostiach platia známe investičné pravidlá:

• Neinvestujte všetky prostriedky, ale majte aj bezpečnostnú rezervu v banke (pozn. nehnuteľnosť nie je veľmi likvidná, nepomôže vám, keď vám chýba na zaplatenie bežných účtov).
  • Nesnažte sa časovať trh/Rozložte investíciu v čase (pozn. nehnuteľnosť sa nedá kupovať po častiach)
  • Rozkladajte investičné riziko (pozn. napríklad kúpiť viacero nehnuteľností vo viacerých lokalitách, čo je pri obmedzenom rozpočte ťažké, ak nie úplne nereálne)
  • Investujte na dlhý čas (pozn. pre daňovú optimalizáciu na aspoň päť rokov)

Hypotetický vývoj v žiadnom prípade nenaznačuje, že sa do realít investovať neoplatí. Naznačuje, že sa treba pripraviť aj na situáciu, že výnos sa nebude dosahovať výlučne z rastu ceny nehnuteľnosti, ale aj z inkasovania nájomného. A nájom si vyžaduje aktivitu majiteľa a je spojený s ďalšími typmi rizík.

V prípade, že investor nechce podstupovať riziká spojené s vlastníctvom jednej či dvoch nehnuteľností, môže využiť investíciu do podielového fondu. Do neho sa dá investovať postupne, do konkrétnych typov nehnuteľností alebo regiónov i do výrazne diverzifikovaného portfólia nehnuteľností. Rovnako je možné využiť aj daňovú optimalizáciu po prvom roku investície.

Výnos realitného fondu nedosahuje hodnoty, aké je možné dosiahnuť pri vlastníctve nehnuteľností, no jeho dosahovanie nie je na úkor voľného času investora a zároveň je neporovnateľne pohodlnejšie.

Ak neviete, ako začať, začnite aspoň konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľov, ktorý má oprávnenie na poskytovanie služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Finančný sprostredkovateľ, zhodnotí vašu situáciu a navrhne riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Chcete vedieť viac?

Busy young modern man in formalwear checking the time while sitting in the office

Správna investícia? Čím dlhšia, tým výnosnejšia

Kto začal s investovaním pred rokom, je v strate. Kto s tým začal pred piatimi rokmi, je v zisku. Investovanie je však určené na obdobie dlhšie ako desať rokov. Ako sú na tom dlhodobí investori dnes a ako na tom boli v minulosti?

Enjoying time together. Young loving father carrying his smiling daughter and kissing his wife while spending free time outdoors

Aj vy môžete rozumne zhodnotiť svoje peniaze

Ak očakávate rady, ako zbohatnúť za noc, asi vás sklameme. Zaručene rýchle ani zázračné riešenia totiž neexistujú. Ak však dáte šancu rozumnému investovaniu vašich peňazí, vykročíte na istú cestu za bohatstvom.

A7401095

Matej Hliničan: „O svoju bedmintonovú kariéru som sa od pätnástich staral sám“

S bedmintonom začínal ako osemročný. K najrýchlejšiemu športu na svete, ktorý hrával 16 rokov, ho priviedla náhoda. S ľahkou raketou v ruke a „opereným“ košíkom večne vo vzduchu, sa na ihrisku naučil bleskurýchle rozhodovať. Túto skúsenosť využíva aj v novej kariére vo finančnom sektore. Ako produktový manažér v spoločnosti Swiss Life Select, má na starosti vývoj Financial Life Planner teda FiLiPa, komplexného klientskeho finančného portálu na správu peňazí a majetku.

Young couple meeting financial advisor for home investment

Prečo nehnuteľnosti neboli, nie sú ani nebudú investičná istota

Small girl daughter and her young father putting money to the moneybox piggy bank. Personal Savings. Saving money concept. For future, mortgage loan savings home in crisis coronavirus concept.

Peniaze v banke sú v bezpečí, ale ani investície nie sú bez ochrany

Je všeobecne známe, že peniaze v banke sú chránené. Ak má človek na účte menej ako 100 000 eur, nemusí sa obávať, že o ne príde. Chybou pri uložení úspor na dlhý čas je požiadavka na takúto ochranu vkladu aj pri investičných produktoch. Neznamená to však, že investície chránené nie sú.

Serious man and woman calculating bills, using calculator and laptop, online banking services, family discussing and planning budget, focused wife and husband checking finances together

Banky ďalej zvyšujú úroky. Oplatí sa poponáhľať so žiadosťou o úver?

Banky postupne zvyšujú úrokové sadzby na hypotékach. Kým jedna banka zvýšila sadzbu mierne, iná pristúpila k razantnejšiemu zvyšovaniu. Oplatí sa poponáhľať a stihnúť hraničný dátum na podanie žiadosti o úver na bývanie?