Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Na slovenskom trhu sú tisíce finančných produktov. Poznať ich všetky je nereálne. Vyznať sa v nich je nevyhnutné. Dôležité veci nie sú schované medzi malými písmenami, no treba vedieť, čo v zmluve je skutočne dôležité. Cena to nie je.

Poistenie je na prvý pohľad jednoduchý produkt. Ak nastane poistná udalosť, poistený dostane peniaze. To, kedy nastane poistná udalosť, je uvedené v zmluve. Prečo sú teda klienti poisťovní nespokojní s poistným plnením? Dôvodom môže byť práve nesprávne pochopenie zmluvy.

Najviac poistných udalostí spôsobuje vodný živel. Preto je dobré poistiť sa pre vznik škôd spôsobených vodou. Nie je však voda ako voda. Vytopiť vie záplava i povodeň, sused i vlastné potrubie, spodná i zrážková voda. Ak máte pokryté všetky zdroje, máte dobré poistenie. Ak iba niektoré, lacné poistenie vás môže vyjsť draho.

Obava z ohňa je opodstatnená, no riadne škody vie urobiť aj samotný dym z malého a neškodného ohňa. Máte pokryté oboje?

V kuchyni je veľa zdrojov nehôd i škôd. Vedeli ste, že kuchynská linka je v jednej poisťovni krytá v rámci domácnosti a v inej v rámci nehnuteľnosti? To, že si myslíte, že ju máte poistenú, ešte neznamená, že ju poistenú aj máte.

Obávate sa odcudzenia vášho majetku a preto si ho poistíte proti lúpeži? Ak chcete mať aj poistné plnenie, zvoľte si radšej poistenie pre prípad krádeže.

Máte poistené auto? A aj havarijným či iba povinným zmluvným poistením? Absencia havarijného poistenia je dôvodom, prečo sa každoročne riešia pokusy o poisťovací podvod.

Pavel Škriniar

Investície sú ďalšou oblasťou, kde niektorí klienti nevidia dôvod zveriť sa do rúk odborníka. Investovať je predsa jednoduché a cez rôzne internetové portály aj lacné. Úspora v desiatkach eur ich však môže vyjsť na stovky či tisíce eur. Nevhodné nástroje zvolené bez zohľadnenia investičného profilu, uprednostnenie nelicencovaných subjektov či vysoko rizikových cenných papierov pred regulovanými nástrojmi sú najčastejšie dôvody nespokojnosti. Pri finančnom agentovi je riziko voľby nevhodného nástroja znižované potrebou vypĺňať viacero formulárov a výberom z obmedzenej ponuky.

Hypotéka vyzerá tiež ako relatívne jednoduchý produkt. Stačí zájsť do banky a podpísať zmluvu. Porovnanie ponúk jednotlivých bánk však už stojí čas, vyrokovanie výhodnejších podmienok zase dobrú vyjednávaciu silu. Tú má skôr agent zastupujúci viacerých klientov než klient samotný. Nehovoriac o tom, že úroková sadzba nie je všetko.

V čom teda môže byť finančný sprostredkovateľ nápomocný?

• Vysvetlí pojmy v rámci poistnej sumy a pomôže nájsť poistný produkt podľa požiadaviek a potrieb klienta.
  • Ponúkne investičné riešenie až na základe vyhodnotenia jeho vhodnosti pre klienta.
  • Vie byť nápomocný pri vyhodnotení hypotekárnych ponúk bánk a pomôže pri vyjednávaní.
  • A predovšetkým vie vypracovať finančný plán, ktorý rieši finančnú situáciu klienta tak v súčasnosti i v budúcnosti.

Aký je rozdiel medzi finančným poradcom a finančným sprostredkovateľom?

V prvom rade je rozdiel v odmene. Kým finančného poradcu platí klient priamo, finančného sprostredkovateľa platí nepriamo. Je to cez províziu od inštitúcie - banky či poisťovne zo sprostredkovaného finančného produktu.

V druhom rade je rozdiel v počte. Národná banka Slovenska dohliada na činnosť 9 (slovom deviatich) finančných poradcov a približne 25 000 finančných agentov. Obaja môžu ponúkať služby iba k takým finančným produktom, na ktoré majú oprávnenie. Zoznam agentov a ich oprávnenie pôsobiť v tom-ktorom sektore finančného trhu je dostupný na stránke Národnej banky Slovenska.

Ak ste sa práve utvrdili, že rady skúseného finančného sprostredkovateľa môžu byť pre vás prínosné a pomôžu vám žiť život podľa vlastných predstáv, kontaktujte nás.

Manželia Repíkovci zo Slowlandie

Manželia Repíkovci: „So Slowlandiou sme si siahli na hviezdy“

V imaginárnej krajine je možné všetko. Rešpektovať tradície, nepodliezať latku, ponáhľať sa pomaly aj napredovať zároveň. Michal a Zuzana Repíkovci si pod Zoborom založili rodinnú remeselnú manufaktúru a začali vyrábať prémiové orieškovo-čokoládové krémy, ktoré prekvapili aj svetových čokolatierov.

Heinz Frei_0

Heinz Frei: „Búriť sa proti svojmu osudu je tvrdá práca“

14 titulov majstrov sveta, 35 paralympijských medailí, 122 víťazstiev v maratóne: Heinz Frei je priekopníkom v športe na invalidnom vozíku a podporuje sebarealizáciu ľudí so zdravotným postihnutím. Prečítajte si rozhovor o jeho temných chvíľach, odhŕňaní snehu a umení žiť v prítomnosti.

Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc

Na dlh treba mať peniaze. Dnes i zajtra

Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Business meeting concept.Coworkers team working new startup project at modern office.Analyze business documents, using touch tablet.Blurred background.Horizontal.

Pozitívne vyhliadky pre pravidelných investorov

Budúcnosť vyzerá veľmi sľubne. Neustále hľadanie odpovede na otázku, kam sa bude uberať akciový trh v najbližších rokoch, upriamuje pozornosť do minulosti. Hľadá sa, či už podobná situácia niekedy nastala. Najväčšiu podobnosť vidia analytici v prvej polovici sedemdesiatych rokoch, keď nastalo obdobie stagflácie.

Cute little boy is putting coin into the piggy bank, looking at camera and smiling while spending time with his grandpa at home

Nezáleží, kedy začnete investovať. Dôležité je začať

Vedeli ste, že najvýnosnejšie pravidelné desaťročné investovanie bolo od roku 1989 ? Pritom na dvadsaťročný horizont sa oplatilo začať v roku 1979 a na 30-ročný už v roku 1969? Naopak, na 10 ročné trvanie prispievania do akcií sa neoplatilo začať v roku 1999 a na 20 rokov v roku 1989?

950A0728_1200x630

Swiss Life Select Slovensko získava samostatného finančného agenta POINFO

Popredný poskytovateľ finančných služieb skupina Swiss Life International, ktorá pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a. s., získala slovenského samostatného finančného agenta POINFO s. r. o. v rámci svojej expanzie v strednej a východnej Európe.