Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Na slovenskom trhu sú tisíce finančných produktov. Poznať ich všetky je nereálne. Vyznať sa v nich je nevyhnutné. Dôležité veci nie sú schované medzi malými písmenami, no treba vedieť, čo v zmluve je skutočne dôležité. Cena to nie je.

Poistenie je na prvý pohľad jednoduchý produkt. Ak nastane poistná udalosť, poistený dostane peniaze. To, kedy nastane poistná udalosť, je uvedené v zmluve. Prečo sú teda klienti poisťovní nespokojní s poistným plnením? Dôvodom môže byť práve nesprávne pochopenie zmluvy.

Najviac poistných udalostí spôsobuje vodný živel. Preto je dobré poistiť sa pre vznik škôd spôsobených vodou. Nie je však voda ako voda. Vytopiť vie záplava i povodeň, sused i vlastné potrubie, spodná i zrážková voda. Ak máte pokryté všetky zdroje, máte dobré poistenie. Ak iba niektoré, lacné poistenie vás môže vyjsť draho.

Obava z ohňa je opodstatnená, no riadne škody vie urobiť aj samotný dym z malého a neškodného ohňa. Máte pokryté oboje?

V kuchyni je veľa zdrojov nehôd i škôd. Vedeli ste, že kuchynská linka je v jednej poisťovni krytá v rámci domácnosti a v inej v rámci nehnuteľnosti? To, že si myslíte, že ju máte poistenú, ešte neznamená, že ju poistenú aj máte.

Obávate sa odcudzenia vášho majetku a preto si ho poistíte proti lúpeži? Ak chcete mať aj poistné plnenie, zvoľte si radšej poistenie pre prípad krádeže.

Máte poistené auto? A aj havarijným či iba povinným zmluvným poistením? Absencia havarijného poistenia je dôvodom, prečo sa každoročne riešia pokusy o poisťovací podvod.

 

2022_11_21_pavel_skriniar_portret
Dôležité veci nie sú schované medzi malými písmenami, no treba vedieť, čo v zmluve je skutočne dôležité. Cena to nie je.

Investície sú ďalšou oblasťou, kde niektorí klienti nevidia dôvod zveriť sa do rúk odborníka. Investovať je predsa jednoduché a cez rôzne internetové portály aj lacné. Úspora v desiatkach eur ich však môže vyjsť na stovky či tisíce eur. Nevhodné nástroje zvolené bez zohľadnenia investičného profilu, uprednostnenie nelicencovaných subjektov či vysoko rizikových cenných papierov pred regulovanými nástrojmi sú najčastejšie dôvody nespokojnosti. Pri finančnom agentovi je riziko voľby nevhodného nástroja znižované potrebou vypĺňať viacero formulárov a výberom z obmedzenej ponuky.

Hypotéka vyzerá tiež ako relatívne jednoduchý produkt. Stačí zájsť do banky a podpísať zmluvu. Porovnanie ponúk jednotlivých bánk však už stojí čas, vyrokovanie výhodnejších podmienok zase dobrú vyjednávaciu silu. Tú má skôr agent zastupujúci viacerých klientov než klient samotný. Nehovoriac o tom, že úroková sadzba nie je všetko.

V čom teda môže byť finančný sprostredkovateľ nápomocný?

  • Vysvetlí pojmy v rámci poistnej sumy a pomôže nájsť poistný produkt podľa požiadaviek a potrieb klienta.
  • Ponúkne investičné riešenie až na základe vyhodnotenia jeho vhodnosti pre klienta.
  • Vie byť nápomocný pri vyhodnotení hypotekárnych ponúk bánk a pomôže pri vyjednávaní.
  • A predovšetkým vie vypracovať finančný plán, ktorý rieši finančnú situáciu klienta tak v súčasnosti i v budúcnosti.

Aký je rozdiel medzi finančným poradcom a finančným sprostredkovateľom?

V prvom rade je rozdiel v odmene. Kým finančného poradcu platí klient priamo, finančného sprostredkovateľa platí nepriamo. Je to cez províziu od inštitúcie - banky či poisťovne zo sprostredkovaného finančného produktu.

V druhom rade je rozdiel v počte. Národná banka Slovenska dohliada na činnosť 9 (slovom deviatich) finančných poradcov a približne 25 000 finančných agentov. Obaja môžu ponúkať služby iba k takým finančným produktom, na ktoré majú oprávnenie. Zoznam agentov a ich oprávnenie pôsobiť v tom-ktorom sektore finančného trhu je dostupný na stránke Národnej banky Slovenska.

Ak ste sa práve utvrdili, že rady skúseného finančného sprostredkovateľa môžu byť pre vás prínosné a pomôžu vám žiť život podľa vlastných predstáv, kontaktujte nás.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej