Preniesť hypotéku do inej banky sa oplatí. „Súčasná priemerná úroková sadzba na nových úveroch bola v júli vo výške 1,07 % a pri refinančných úveroch bola nižšia o 0,4 percentuálneho bodu,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Banky s cieľom rozšíriť svoje portfólio klientov a tak zvýšiť svoj podiel na trhu, znižujú úrokové sadzby pri úveroch na bývanie. Jedna zo slovenských bánk prišla na trh s úrokovou sadzbou už od 0,39 % pre fix 3 roky. „Samozrejme jej konečnú výšku ovplyvňuje využívanie iných služieb banky, ako je poistenie úveru a bežný účet, ktorý je podmienený jeho aktívnym využívaním. Banka úrokovú sadzbu ponúka pre každého, nezávisí od bonity klienta a platí pri úveroch do 80 % LTV (Loan to value),“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Príklad pre porovnanie: úver vo výške 100 000 eur, so splatnosťou úveru 30 rokov pred tromi rokmi, kedy najnižšia úroková sadzba bola vo výške 1,39 % p. a.

výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 1,39 % p. a., splátka úveru 339,87 eur
výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 0,39 % p. a., splátka úveru 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 45,48 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 545,76 eur.

„Úrokové sadzby sú naďalej priaznivé a pri prenose úveru do inej banky môžete ušetriť aj niekoľko stovák eur,“ vysvetľuje úverová analytička. Dobrou správou je, že banky ešte stále ponúkajú spracovanie úveru bez poplatku, možnosť preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru a tiež môžete ušetriť poplatok za katastrálny úrad.

Pozrieme sa na možnosti, ktoré máte, ak sa rozhodnete preniesť existujúci úver do inej banky. Na príklade si porovnáme dva varianty pri pôvodných podmienkach poskytnutého úveru, ktorého výška je 100 000 eur s úrokovou sadzbou 1,39 % a so splatnosťou úveru 25 rokov.

1. variant: môžete si znížiť mesačnú splátku úveru, to znamená, že doba splácania zostane rovnaká.
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 1,39 % p. a., mesačná splátka 394,79 eur
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 349,90 eur

Úspora na mesačnej splátke je 44,89 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 538,68 eur

V danom prípade na úrokoch celkom, zaplatíte menej a úver bude pre vás výhodnejší. Ušetrené peniaze môžete vkladať napr. do pravidelného sporenia.

2. variant: môžete si predĺžiť dobu splácania úveru a tak znížiť svoju mesačnú splátku. Doba splácania úveru sa predĺži, ale rozpočet domácnosti sa zníži vďaka nižšej splátke.

výška úveru 100 000 eur, 30 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 100,40 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 1 204,80 eur.

„V tomto prípade ročná úspora predstavuje zaujímavú sumu. Nevýhodou je, že na úrokoch síce preplatíte viac, avšak úsporu na splátke môžete vkladať do sporenia. Na druhej strane, ak vám neskôr rodinný rozpočet dovolí, môžete si po čase skrátiť dobu splácania a tak na úrokoch zaplatíte menej,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

To všetko je ale už otázkou individuálnej konzultácie, ktorá vám pomôže nastaviť financie tak, aby ste mohli žiť život podľa vlastných predstáv. Naši kolegovia vám s tým radi pomôžu.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

shutterstock_1330231166 (1)

Blogy

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

DSC00202cmyk2

Martin Sýkora: „Klientom aj spolupracovníkom chcem dopriať život podľa ich predstáv“

Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Meghan_Daum_16_9

Sebarealizácia je založená na sebauvedomení

Prečo tak veľa ľudí nechce mať deti? 16 žien a mužov sa podelilo so svojimi pohnútkami v knihe americkej spisovateľky Meghan Daum. Sú to rozhovory o egoizme, kariére a odvahe ísť proti prúdu.

shutterstock_367080149 (1)

Blogy

Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali. Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv.

shutterstock_478732903 (1)

Blogy

Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Sebastian_Thrun_Aufmacher_angesetzt_16_9

Sebastian Thrun: „Bude ťažké zmeniť svet bez optimizmu“

Sebastian Thrun vyvinul pre Google autonómne autá a digitálne okuliare a nedávno začal navrhovať elektrické lietajúce taxíky. Nemecký technologický vizionár je presvedčený, že umelá inteligencia zlepšuje svet a umožní nám viac sebarealizácie.