Preniesť hypotéku do inej banky sa oplatí. „Súčasná priemerná úroková sadzba na nových úveroch bola v júli vo výške 1,07 % a pri refinančných úveroch bola nižšia o 0,4 percentuálneho bodu,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Banky s cieľom rozšíriť svoje portfólio klientov a tak zvýšiť svoj podiel na trhu, znižujú úrokové sadzby pri úveroch na bývanie. Jedna zo slovenských bánk prišla na trh s úrokovou sadzbou už od 0,39 % pre fix 3 roky. „Samozrejme jej konečnú výšku ovplyvňuje využívanie iných služieb banky, ako je poistenie úveru a bežný účet, ktorý je podmienený jeho aktívnym využívaním. Banka úrokovú sadzbu ponúka pre každého, nezávisí od bonity klienta a platí pri úveroch do 80 % LTV (Loan to value),“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Príklad pre porovnanie: úver vo výške 100 000 eur, so splatnosťou úveru 30 rokov pred tromi rokmi, kedy najnižšia úroková sadzba bola vo výške 1,39 % p. a.

výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 1,39 % p. a., splátka úveru 339,87 eur
výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 0,39 % p. a., splátka úveru 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 45,48 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 545,76 eur.

„Úrokové sadzby sú naďalej priaznivé a pri prenose úveru do inej banky môžete ušetriť aj niekoľko stovák eur,“ vysvetľuje úverová analytička. Dobrou správou je, že banky ešte stále ponúkajú spracovanie úveru bez poplatku, možnosť preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru a tiež môžete ušetriť poplatok za katastrálny úrad.

Pozrieme sa na možnosti, ktoré máte, ak sa rozhodnete preniesť existujúci úver do inej banky. Na príklade si porovnáme dva varianty pri pôvodných podmienkach poskytnutého úveru, ktorého výška je 100 000 eur s úrokovou sadzbou 1,39 % a so splatnosťou úveru 25 rokov.

1. variant: môžete si znížiť mesačnú splátku úveru, to znamená, že doba splácania zostane rovnaká.
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 1,39 % p. a., mesačná splátka 394,79 eur
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 349,90 eur

Úspora na mesačnej splátke je 44,89 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 538,68 eur

V danom prípade na úrokoch celkom, zaplatíte menej a úver bude pre vás výhodnejší. Ušetrené peniaze môžete vkladať napr. do pravidelného sporenia.

2. variant: môžete si predĺžiť dobu splácania úveru a tak znížiť svoju mesačnú splátku. Doba splácania úveru sa predĺži, ale rozpočet domácnosti sa zníži vďaka nižšej splátke.

výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 1,39 % p. a., mesačná splátka 394,79 eur
výška úveru 100 000 eur, 30 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 100,40 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 1 204,80 eur.

„V tomto prípade ročná úspora predstavuje zaujímavú sumu. Nevýhodou je, že na úrokoch síce preplatíte viac, avšak úsporu na splátke môžete vkladať do sporenia. Na druhej strane, ak vám neskôr rodinný rozpočet dovolí, môžete si po čase skrátiť dobu splácania a tak na úrokoch zaplatíte menej,“ uzatvára Zuzana Šimonová. 

To všetko je ale už otázkou individuálnej konzultácie, ktorá vám pomôže nastaviť financie tak, aby ste mohli žiť život podľa vlastných predstáv. Naši kolegovia vám s tým radi pomôžu.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej