Požičať si za menej ako percento a zhodnotiť získané peniaze úrokom vyšším ako percento bol zámer nejedného záujemcu o refinancovanie hypotéky. Pri refinancovaní je totiž možné navýšiť zostatok hypotéky a peniaze navyše môže dlžník použiť na čokoľvek podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Presne do konca minulého roku akciové trhy rástli úctyhodným tempom. Obzvlášť výnimočné tempo dosahovali od marca 2020, keď sa trhy odrazili od pandemického dna. Mesačný výnos vo výške 3 % bol obrovským lákadlom na vstup do tohto sveta.

Ako sú na tom tí, ktorí sa nechali zlákať svetom investícií a umiestnili doň peniaze z úveru? Súčasné hodnoty svetových akcií vrátili investorov do februára minulého roku. Po vzostupe o 25 % sú dnes na nule. Potešiteľné pre nich je aspoň to, že to nie je mínus, ktorý majú tí, čo s investíciami začali po minuloročnom februári. Na úrokoch hypotéky zvýšenej o 2000 eur však za ten čas zaplatili približne 250 eur, teda sú nakoniec v mínuse 12,5 %.

Refinančno-investičná špekulácia v takejto podobe im nevyšla. Pozitívny výsledok nedosahujú ani tí, ktorí začali popri splátkach banke s pravidelným investovaním. Za rovnako dlhé obdobie sú v mínuse 10 %.

Z pohľadu dlhodobého investičného horizontu je pokles trhov na začiatku trvania investície ideálny. Pri poklese trhov sa dá dokupovať a zlepšovať si tým nákupnú cenu. Pri investovaní totiž nezáleží na tom, aký je stav investičného účtu v prvých rokoch investovania. Dôležitý je stav až po skončení investície.
 

Pri päťročnom pravidelnom investovaní stoeurového príspevku môže byť podľa doterajších štatistík globálnych akcií stav účtu v rozpätí od 5004 eur do 9563 eur.

Budovanie finančnej rezervy popri splácaní má význam i zmysel. Dlžník si zvykne na vyššiu mieru výdavkov a buduje si finančný vankúš. V prípade finančných problémov môže pravidelný príspevok vynechať i zastaviť a nebude to mať vplyv na jeho životný štandard. Ak to na vyriešenie finančného problému nebude stačiť, vždy sa dá ešte siahnuť na vybudovanú rezervu.

Budovanie finančnej rezervy má zmysel aj pri klesajúcich trhoch. Aj keď sa hodnota úspor postupne znižuje, vždy je kladná. Ak by napríklad trhy klesali o 5 % ročne, po piatich rokoch sporenia by na investičnom účte bolo pri stoeurovom sporení viac ako 5000 eur. A to postačí na niekoľko splátok hypotéky, teda získanie času na vyriešenie finančného problému.

Z dlhodobého hľadiska je však vysoká pravdepodobnosť, že zhodnotenie bude kladné. Pri päťročnom pravidelnom investovaní stoeurového príspevku môže byť podľa doterajších štatistík globálnych akcií stav účtu v rozpätí od 5004 eur do 9563 eur.

Pri správnom nastavení investície sa nespoliehajte na náhodu a určite nie na minulé výnosy. Ak chcete rozumne investovať, dohodnite si stretnutie so skúseným finančným sprostredkovateľom, ktorý zhodnotí vašu aktuálnu situáciu a pripraví vám dostatočne diverzifikované portfólio.
 

Zdá sa vám to zložité?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.