Pre väčšinu ľudí z rizikových sektorov banky uvoľnili opatrenia. „Avšak naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Záujem o úvery na bývanie naďalej pretrváva, čo sa premieta do rastu cien nehnuteľností. „Banky ostávajú obozretné a aj napriek pretrvávajúcej pandémii uvoľňujú obmedzenia v poskytovaní úverov na bývanie,“ tvrdí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select. K úverom sa tak dostanú viacerí žiadatelia, ktorí si chcú zabezpečiť bývanie podľa vlastných predstáv či už kúpou, výstavbou, alebo modernizáciou.

Uvoľnenie prichádza v rizikových sektoroch
Uvoľnenia obmedzení sa týkajú akceptovania príjmov z niektorých rizikových sektorov. Ak žiadateľ o úver pracuje v sektoroch ako je cestovný ruch, gastronómia, kultúra, či marketing a potrebuje riešiť bývanie, alebo chce refinancovať existujúce úvery, niektoré banky žiadateľovi úver poskytnú. Musí však splniť všetky podmienky pre jeho poskytnutie.

„Základnou podmienkou akceptovania príjmov je, aby tento bol preukázaný zo závislej činnosti a zároveň pracovný pomer bol na dobu neurčitú. To platí aj pre sektor automobilového priemyslu, a naviac v danom sektore budú niektoré banky akceptovať aj príjem na základe živnostenského oprávnenia. Zároveň chcem upozorniť na to, že naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upresňuje Zuzana Šimonová.

Ak žiadateľ pracuje v sektore služieb, ako je kaderníctvo, kozmetický salón, resp. relaxačné služby, niektoré banky budú akceptovať jeho príjem aj v prípade, ak je pracovný pomer žiadateľa na dobu určitú a tiež budú v danom sektore akceptovať príjem z podnikateľskej činnosti.

Nezabudnite na daňové priznanie
„Chcela by som upozorniť na to, že v prípade preukazovania príjmu z podnikania, pre po-sudzovanie žiadosti o úver je potrebné, aby klient v čase predkladania žiadosti o úver mal podané daňové priznanie za rok 2019. Prílohou k žiadosti je potvrdenie o výške dane na základe podaného daňového priznania a potvrdenie o zaplatení dane za rok 2019 a ďalšie bankami požadované doklady v zmysle ich platných predpisov,“ pripomína úverová analytička.

Banky akceptujú aj príjmy zo zahraničia
V niektorých bankových domoch aj naďalej platia obmedzenia akceptovania príjmu zo zahraničia. Naopak, niektoré akceptujú časť výšky tohto príjmu podľa krajiny, z ktorej pochádza . Každá banka pristupuje k príjmom zo zahraničia individuálne.

Klientom stačia aj menšie úspory
Dobrou správou je, že banky uvoľňujú aj LTV politiku pre byty vo vybraných satelitných častiach, resp. v obciach v okolí krajských miest a to až do výšky 90 % LTV (Loan To Value), čo znamená, že klientovi postačuje finančná rezerva z vlastných zdrojov vo výške 10 %. „Odporúčam, aby si klienti nechali porovnať podmienky profesionálmi v jednotlivých bankách, nakoľko sa môžu líšiť v posudzovaní žiadosti,“ hovorí úverová analytička.

Nezabúdajte na rezervu
Slovenské domácnosti disponujú veľmi nízkymi úsporami, vo veľa prípadoch aj žiadnymi. „Preto odporúčam, aby si klienti vytvárali finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, ktorá by im pokryla bežné výdavky, ako aj náklady na splácanie úverov, pre prípad zhoršenia ekonomických podmienok,“ uzatvára Zuzana Šimonová.
 

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej