Pre väčšinu ľudí z rizikových sektorov banky uvoľnili opatrenia. „Avšak naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Záujem o úvery na bývanie naďalej pretrváva, čo sa premieta do rastu cien nehnuteľností. „Banky ostávajú obozretné a aj napriek pretrvávajúcej pandémii uvoľňujú obmedzenia v poskytovaní úverov na bývanie,“ tvrdí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select. K úverom sa tak dostanú viacerí žiadatelia, ktorí si chcú zabezpečiť bývanie podľa vlastných predstáv či už kúpou, výstavbou, alebo modernizáciou.

Uvoľnenie prichádza v rizikových sektoroch
Uvoľnenia obmedzení sa týkajú akceptovania príjmov z niektorých rizikových sektorov. Ak žiadateľ o úver pracuje v sektoroch ako je cestovný ruch, gastronómia, kultúra, či marketing a potrebuje riešiť bývanie, alebo chce refinancovať existujúce úvery, niektoré banky žiadateľovi úver poskytnú. Musí však splniť všetky podmienky pre jeho poskytnutie.

„Základnou podmienkou akceptovania príjmov je, aby tento bol preukázaný zo závislej činnosti a zároveň pracovný pomer bol na dobu neurčitú. To platí aj pre sektor automobilového priemyslu, a naviac v danom sektore budú niektoré banky akceptovať aj príjem na základe živnostenského oprávnenia. Zároveň chcem upozorniť na to, že naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upresňuje Zuzana Šimonová.

Ak žiadateľ pracuje v sektore služieb, ako je kaderníctvo, kozmetický salón, resp. relaxačné služby, niektoré banky budú akceptovať jeho príjem aj v prípade, ak je pracovný pomer žiadateľa na dobu určitú a tiež budú v danom sektore akceptovať príjem z podnikateľskej činnosti.

Nezabudnite na daňové priznanie
„Chcela by som upozorniť na to, že v prípade preukazovania príjmu z podnikania, pre po-sudzovanie žiadosti o úver je potrebné, aby klient v čase predkladania žiadosti o úver mal podané daňové priznanie za rok 2019. Prílohou k žiadosti je potvrdenie o výške dane na základe podaného daňového priznania a potvrdenie o zaplatení dane za rok 2019 a ďalšie bankami požadované doklady v zmysle ich platných predpisov,“ pripomína úverová analytička.

Banky akceptujú aj príjmy zo zahraničia
V niektorých bankových domoch aj naďalej platia obmedzenia akceptovania príjmu zo zahraničia. Naopak, niektoré akceptujú časť výšky tohto príjmu podľa krajiny, z ktorej pochádza . Každá banka pristupuje k príjmom zo zahraničia individuálne.

Klientom stačia aj menšie úspory
Dobrou správou je, že banky uvoľňujú aj LTV politiku pre byty vo vybraných satelitných častiach, resp. v obciach v okolí krajských miest a to až do výšky 90 % LTV (Loan To Value), čo znamená, že klientovi postačuje finančná rezerva z vlastných zdrojov vo výške 10 %. „Odporúčam, aby si klienti nechali porovnať podmienky profesionálmi v jednotlivých bankách, nakoľko sa môžu líšiť v posudzovaní žiadosti,“ hovorí úverová analytička.

Nezabúdajte na rezervu
Slovenské domácnosti disponujú veľmi nízkymi úsporami, vo veľa prípadoch aj žiadnymi. „Preto odporúčam, aby si klienti vytvárali finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, ktorá by im pokryla bežné výdavky, ako aj náklady na splácanie úverov, pre prípad zhoršenia ekonomických podmienok,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

shutterstock_1330231166 (1)

Blogy

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

DSC00202cmyk2

Martin Sýkora: „Klientom aj spolupracovníkom chcem dopriať život podľa ich predstáv“

Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Meghan_Daum_16_9

Sebarealizácia je založená na sebauvedomení

Prečo tak veľa ľudí nechce mať deti? 16 žien a mužov sa podelilo so svojimi pohnútkami v knihe americkej spisovateľky Meghan Daum. Sú to rozhovory o egoizme, kariére a odvahe ísť proti prúdu.

shutterstock_367080149 (1)

Blogy

Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali. Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv.

shutterstock_478732903 (1)

Blogy

Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Sebastian_Thrun_Aufmacher_angesetzt_16_9

Sebastian Thrun: „Bude ťažké zmeniť svet bez optimizmu“

Sebastian Thrun vyvinul pre Google autonómne autá a digitálne okuliare a nedávno začal navrhovať elektrické lietajúce taxíky. Nemecký technologický vizionár je presvedčený, že umelá inteligencia zlepšuje svet a umožní nám viac sebarealizácie.