Banky postupne zvyšujú úrokové sadzby na hypotékach. Kým jedna banka zvýšila sadzbu mierne, iná pristúpila k razantnejšiemu zvyšovaniu. Oplatí sa poponáhľať a stihnúť hraničný dátum na podanie žiadosti o úver na bývanie?

Zvýšenie sadzieb pri hypotéke vo výške 100 000 eur a splatnosti 30 rokov, samozrejme, spôsobí nárast mesačnej platby. O koľko?

Banka A
Z 1,9 % na 2,00 % - nárast mesačnej platby o 4,98 eur
Z 2,8 % na 2,9 % - nárast mesačnej platby o 5,33 eur

Banka B
Z 2,59 % na 3,09 % - nárast mesačnej platby o 26,66 eur
Z 3,19 % na 3,49 % - nárast mesačnej platby o 16,57 eur

Banka C
Z 2,54 % na 4,44 % - nárast mesačnej platby o 105,92eur
Z 2,94 % na 3,84 % - nárast mesačnej platby o 49,86 eur

Výška úrokovej sadzby závisí okrem iného aj od fixácie. Bankoví analytici očakávajú, že do konca roka môžu sadzby hypoték dosiahnuť bežne až 4 %. Pre hypotéku vo výške 100 000 eur to znamená mesačnú splátku 477,42 eur. V porovnaní so súčasnou situáciou by to bol nárast o 45-72 eur. Takže to, či sa oplatí so žiadosťou poponáhľať alebo nie, závisí od toho, či dlžníkovi bude ľúto platiť o pár eur či desiatok eur mesačne viac alebo nie.

Okrem toho sa od budúceho roku sprísnia podmienky poskytovania hypoték pre žiadateľov starších ako 40 rokov.

Ak sa vám to zdá zložité, oslovte radšej skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý zanalyzuje vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Zdá sa vám to zložité?

Busy young modern man in formalwear checking the time while sitting in the office

Správna investícia? Čím dlhšia, tým výnosnejšia

Kto začal s investovaním pred rokom, je v strate. Kto s tým začal pred piatimi rokmi, je v zisku. Investovanie je však určené na obdobie dlhšie ako desať rokov. Ako sú na tom dlhodobí investori dnes a ako na tom boli v minulosti?

Enjoying time together. Young loving father carrying his smiling daughter and kissing his wife while spending free time outdoors

Aj vy môžete rozumne zhodnotiť svoje peniaze

Ak očakávate rady, ako zbohatnúť za noc, asi vás sklameme. Zaručene rýchle ani zázračné riešenia totiž neexistujú. Ak však dáte šancu rozumnému investovaniu vašich peňazí, vykročíte na istú cestu za bohatstvom.

A7401095

Matej Hliničan: „O svoju bedmintonovú kariéru som sa od pätnástich staral sám“

S bedmintonom začínal ako osemročný. K najrýchlejšiemu športu na svete, ktorý hrával 16 rokov, ho priviedla náhoda. S ľahkou raketou v ruke a „opereným“ košíkom večne vo vzduchu, sa na ihrisku naučil bleskurýchle rozhodovať. Túto skúsenosť využíva aj v novej kariére vo finančnom sektore. Ako produktový manažér v spoločnosti Swiss Life Select, má na starosti vývoj Financial Life Planner teda FiLiPa, komplexného klientskeho finančného portálu na správu peňazí a majetku.

Young couple meeting financial advisor for home investment

Prečo nehnuteľnosti neboli, nie sú ani nebudú investičná istota

Nehnuteľnosti považujú Slováci za bezpečnú investíciu. V čase inflácie je to podľa nich dokonca jeden z mála nástrojov, ktorý so znehodnocovaním dokáže bojovať. Mnohí investori do nehnuteľností sa utešujú minulými výnosmi. Minulosť si však pamätá naozaj veľa a ak sa zopakuje, mnohí investori môžu byť nemilo prekvapení.

Small girl daughter and her young father putting money to the moneybox piggy bank. Personal Savings. Saving money concept. For future, mortgage loan savings home in crisis coronavirus concept.

Peniaze v banke sú v bezpečí, ale ani investície nie sú bez ochrany

Je všeobecne známe, že peniaze v banke sú chránené. Ak má človek na účte menej ako 100 000 eur, nemusí sa obávať, že o ne príde. Chybou pri uložení úspor na dlhý čas je požiadavka na takúto ochranu vkladu aj pri investičných produktoch. Neznamená to však, že investície chránené nie sú.

Serious man and woman calculating bills, using calculator and laptop, online banking services, family discussing and planning budget, focused wife and husband checking finances together

Banky ďalej zvyšujú úroky. Oplatí sa poponáhľať so žiadosťou o úver?