Národná banka Slovenska zisťovala, v akej finančnej kondícii sa nachádzajú slovenské domácnosti. A výsledky skupiny domácností, ktoré požiadali o odklad splátok nepoteší. „Podľa prieskumu až 12 % týchto domácností nebude schopných pokračovať v splácaní úverov po uplynutí deväťmesačného moratória,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička Swiss Life Select Slovensko.

Prieskum bol realizovaný na vzorke 1 000 domácností.

Národná banka Slovenska (ďalej NBS) avizovala, že od júla do decembra bude realizovať šesť prieskumov, v ktorých bude zisťovať, v akej finančnej kondícii sa nachádza 1 000 slovenských domácností, hlavne vo vzťahu k schopnosti splácať svoje záväzky. Prieskum realizovaný v mesiaci august, na vzorke väčšej časti opýtaných domácnosti hovorí, že sa ich príjmová situácia zlepšila, alebo sa vrátila na predkrízové obdobie. Naopak, horšie je na tom časť domácností, ktorá požiadala o odklad splátok, alebo si iným spôsobom vybavila zmenu úverových podmienok. Tieto domácnosti avizujú zhoršenie svojej finančnej situácie.

Posledný prieskum na vzorke opýtaných, ktorí požiadali o odklad splátok, si v júli 6 % domácnosti myslelo, že nebude schopných naštartovať opätovné splácanie úverov. Toto percento v augustovom prieskume stúplo na 12 %, to znamená, že 12 % domácnosti nebude schopných pokračovať v splácaní po uplynutí deväť mesačného moratória.

Predchádzajúci prieskum informuje, že 90 % domácnosti, ktoré požiadali o odklad splátok, avizovalo, že aspoň jednému členovi z ich domácnosti sa zhorší finančná situácia kvôli pandémii. Až 60 % ostatných domácností, ktoré síce majú dlžoby, ale nepožiadali o odklad splátok, avizovalo zhoršenie svojej finančnej situácie.

Avšak augustový prieskum hovorí o tom, že iba tretina tých domácností, ktoré požiadali, ale aj tretina tých, ktoré nepožiadali o odklad splátok, majú pocit, že sa ich finančná situácia v domácnosti zhorší. „Toto je zásadné zlepšenie a tu sa odráža aj vývoj nezamestnanosti a zamestnanosti, ale aj celkové opatrenia vlády hlavne v oblasti trhu práce,“ vysvetľuje úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Simonova_0284
Tretina tých domácností, ktoré požiadali, ale aj tretina tých, ktoré nepožiadali o odklad splátok, majú pocit, že sa ich finančná situácia v domácnosti zhorší.

Ako postupovať, ak klient nebude vedieť splácať úver po skončení odkladu splátok?
„Ešte pred ukončením odkladu splátok odporúčam kontaktovať bankovú inštitúciu alebo spoločnosť, ktorá úver poskytla a dohodnúť sa o ďalšom postupe. Taktiež v prípade neočakávanej situácie, ktorá klientovi môže vzniknúť v súvislosti so splácaním úveru, upozorňujem na to, aby klient komunikoval s bankou a dohodol sa na ďalšom postupe. Nie je správne, aby čakal, že banka sama klienta upozorní na nezaplatenú splátku. Ak banka pošle upomienku, odporúčam splátku neodkladne uhradiť. Klient s minimálnym omeškaním splátky je bankou ešte akceptovateľný, ak by v budúcnosti žiadal o ďalší úver,“ radí Zuzana Šimonová.

Čo čaká klienta, ak úver dlhodobo nespláca?
V prípade dlhodobého nesplácania úveru môže banka odstúpiť od úverovej zmluvy a žiadať o jednorázové splatenie celého úveru. Ak klient ani po výzve úver nevyplatí, banka pohľadávku odstúpi na vymáhanie. Tento proces môže končiť výkonom záložného práva a draž-bou nehnuteľnosti, ktorému predchádza exekučné konanie.

Nie je správne, aby ste čakali, že banka sama klienta upozorní na nezaplatenú splátku.

Žiadateľ a spolužiadateľ sa z úverového vzťahu len tak nevymania
Žiadateľ a spolužiadateľ, ktorí vstupujú spoločne do úverového vzťahu sú rovnocenní dlžní-ci, ktorí rovnako zodpovedajú za splácanie úveru. To znamená, že ak dlžník nebude splácať úver, banka automaticky vyzve na zaplatenie splátky k úveru spoludlžníka. Spoludlžníkom je manžel, manželka v prípade manželského zväzku. V prípade dlžníkov, ktorí nie sú manželmi, avšak zdieľajú spoločnú domácnosť a spoločne sa tak podieľajú na jej fungovaní, rovnako platí, že v prípade nesplácania úveru dlžníkom, banka bude požadovať splátku od spoludlžníka. „Preto je potrebné dôkladne zvážiť, či budú klienti spoločne vstupovať do úverového vzťahu. To isté platí aj v prípade úverov, kde do úverového vzťahu vstupujú tretie strany, ako sú rodičia, súrodenci, resp. iné blízke osoby,“ hovorí úverová analytička.

Ako správne prevziať dlh a vysporiadať BSM
V prípade, že sa manželia rozvedú, bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) zanikne, teda sa zruší. Bývalí manželia sa dohodnú, ako si vysporiadajú podiely na hnuteľnom aj nehnuteľnom majetku a zároveň aj prípadné pohľadávky a záväzky súvisiace s nimi. Ak spoločne splácajú úver, klienti sa často obrátia s dohodou o vysporiadaní na banku, ktorá úver poskytla. „Dohodou žiadajú o vypustenie dlžníka, resp. spoludlžníka z úveru. To však neznamená, že banka automaticky udelí súhlas na prevzatie dlhu jedným z dlžníkov. Prevzatie dlhu musí dlžník preukázať svojim dostatočným príjmom a ak banka posúdi, že úver môže splácať sám, potom druhého dlžníka z úveru vypustí. V opačnom prípade úver musia splácať spoločne. To isté platí aj v prípade dlžníkov, ktorí zdieľajú spoločnú domácnosť a nie sú manželia,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová.

Neviem splácať úver, potrebujem poradiť