Národná banka Slovenska zisťovala, v akej finančnej kondícii sa nachádzajú slovenské domácnosti. A výsledky skupiny domácností, ktoré požiadali o odklad splátok nepoteší. „Podľa prieskumu až 12 % týchto domácností nebude schopných pokračovať v splácaní úverov po uplynutí deväťmesačného moratória,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička Swiss Life Select Slovensko.

Prieskum bol realizovaný na vzorke 1 000 domácností.

Národná banka Slovenska (ďalej NBS) avizovala, že od júla do decembra bude realizovať šesť prieskumov, v ktorých bude zisťovať, v akej finančnej kondícii sa nachádza 1 000 slovenských domácností, hlavne vo vzťahu k schopnosti splácať svoje záväzky. Prieskum realizovaný v mesiaci august, na vzorke väčšej časti opýtaných domácnosti hovorí, že sa ich príjmová situácia zlepšila, alebo sa vrátila na predkrízové obdobie. Naopak, horšie je na tom časť domácností, ktorá požiadala o odklad splátok, alebo si iným spôsobom vybavila zmenu úverových podmienok. Tieto domácnosti avizujú zhoršenie svojej finančnej situácie.

Posledný prieskum na vzorke opýtaných, ktorí požiadali o odklad splátok, si v júli 6 % domácnosti myslelo, že nebude schopných naštartovať opätovné splácanie úverov. Toto percento v augustovom prieskume stúplo na 12 %, to znamená, že 12 % domácnosti nebude schopných pokračovať v splácaní po uplynutí deväť mesačného moratória.

Predchádzajúci prieskum informuje, že 90 % domácnosti, ktoré požiadali o odklad splátok, avizovalo, že aspoň jednému členovi z ich domácnosti sa zhorší finančná situácia kvôli pandémii. Až 60 % ostatných domácností, ktoré síce majú dlžoby, ale nepožiadali o odklad splátok, avizovalo zhoršenie svojej finančnej situácie.

Avšak augustový prieskum hovorí o tom, že iba tretina tých domácností, ktoré požiadali, ale aj tretina tých, ktoré nepožiadali o odklad splátok, majú pocit, že sa ich finančná situácia v domácnosti zhorší. „Toto je zásadné zlepšenie a tu sa odráža aj vývoj nezamestnanosti a zamestnanosti, ale aj celkové opatrenia vlády hlavne v oblasti trhu práce,“ vysvetľuje úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Simonova_0284
Tretina tých domácností, ktoré požiadali, ale aj tretina tých, ktoré nepožiadali o odklad splátok, majú pocit, že sa ich finančná situácia v domácnosti zhorší.

Ako postupovať, ak klient nebude vedieť splácať úver po skončení odkladu splátok?
„Ešte pred ukončením odkladu splátok odporúčam kontaktovať bankovú inštitúciu alebo spoločnosť, ktorá úver poskytla a dohodnúť sa o ďalšom postupe. Taktiež v prípade neočakávanej situácie, ktorá klientovi môže vzniknúť v súvislosti so splácaním úveru, upozorňujem na to, aby klient komunikoval s bankou a dohodol sa na ďalšom postupe. Nie je správne, aby čakal, že banka sama klienta upozorní na nezaplatenú splátku. Ak banka pošle upomienku, odporúčam splátku neodkladne uhradiť. Klient s minimálnym omeškaním splátky je bankou ešte akceptovateľný, ak by v budúcnosti žiadal o ďalší úver,“ radí Zuzana Šimonová.

Čo čaká klienta, ak úver dlhodobo nespláca?
V prípade dlhodobého nesplácania úveru môže banka odstúpiť od úverovej zmluvy a žiadať o jednorázové splatenie celého úveru. Ak klient ani po výzve úver nevyplatí, banka pohľadávku odstúpi na vymáhanie. Tento proces môže končiť výkonom záložného práva a draž-bou nehnuteľnosti, ktorému predchádza exekučné konanie.

Nie je správne, aby ste čakali, že banka sama klienta upozorní na nezaplatenú splátku.

Žiadateľ a spolužiadateľ sa z úverového vzťahu len tak nevymania
Žiadateľ a spolužiadateľ, ktorí vstupujú spoločne do úverového vzťahu sú rovnocenní dlžní-ci, ktorí rovnako zodpovedajú za splácanie úveru. To znamená, že ak dlžník nebude splácať úver, banka automaticky vyzve na zaplatenie splátky k úveru spoludlžníka. Spoludlžníkom je manžel, manželka v prípade manželského zväzku. V prípade dlžníkov, ktorí nie sú manželmi, avšak zdieľajú spoločnú domácnosť a spoločne sa tak podieľajú na jej fungovaní, rovnako platí, že v prípade nesplácania úveru dlžníkom, banka bude požadovať splátku od spoludlžníka. „Preto je potrebné dôkladne zvážiť, či budú klienti spoločne vstupovať do úverového vzťahu. To isté platí aj v prípade úverov, kde do úverového vzťahu vstupujú tretie strany, ako sú rodičia, súrodenci, resp. iné blízke osoby,“ hovorí úverová analytička.

Ako správne prevziať dlh a vysporiadať BSM
V prípade, že sa manželia rozvedú, bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) zanikne, teda sa zruší. Bývalí manželia sa dohodnú, ako si vysporiadajú podiely na hnuteľnom aj nehnuteľnom majetku a zároveň aj prípadné pohľadávky a záväzky súvisiace s nimi. Ak spoločne splácajú úver, klienti sa často obrátia s dohodou o vysporiadaní na banku, ktorá úver poskytla. „Dohodou žiadajú o vypustenie dlžníka, resp. spoludlžníka z úveru. To však neznamená, že banka automaticky udelí súhlas na prevzatie dlhu jedným z dlžníkov. Prevzatie dlhu musí dlžník preukázať svojim dostatočným príjmom a ak banka posúdi, že úver môže splácať sám, potom druhého dlžníka z úveru vypustí. V opačnom prípade úver musia splácať spoločne. To isté platí aj v prípade dlžníkov, ktorí zdieľajú spoločnú domácnosť a nie sú manželia,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová.

Neviem splácať úver, potrebujem poradiť

Ak chcete vedieť, ako nastaviť rodinné financie tak, aby ste mohli žiť život podľa vlastných predstáv, zanechajte nám svoj kontakt. Naši kolegovia vám radi poskytnú individuálnu konzultáciu.

shutterstock_1330231166 (1)

Blogy

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

DSC00202cmyk2

Martin Sýkora: „Klientom aj spolupracovníkom chcem dopriať život podľa ich predstáv“

Vedie úspešný tím finančných sprostredkovateľov, s ktorými pracuje tak, aby naplnili sľub, ktorý kedysi dali svojim klientom. Dlhodobo sa o nich starať a zabezpečovať servis. V tom vidí regionálny riaditeľ Swiss Life Select, Martin Sýkora, svoje poslanie. Porozprával nám o tom, ako ho napĺňa práca, ale aj maľba alebo turistika na Azorských ostrovoch.

Meghan_Daum_16_9

Sebarealizácia je založená na sebauvedomení

Prečo tak veľa ľudí nechce mať deti? 16 žien a mužov sa podelilo so svojimi pohnútkami v knihe americkej spisovateľky Meghan Daum. Sú to rozhovory o egoizme, kariére a odvahe ísť proti prúdu.

shutterstock_367080149 (1)

Blogy

Čo má spoločné investovanie do akcií s otvorením kaviarne?

Viac, ako by ste si možno po prvom zamyslení povedali. Cieľom oboch je zisk, pri oboch musíte prevziať určitú mieru rizika a obom by ste mali venovať čas. Tieto aktivity sa pritom nijak nevylučujú, práve naopak. Investovanie vám vie pri podnikaní pomôcť, aby ste dosiahli požadovaný zárobok a mohli tak žiť život podľa vlastných predstáv.

shutterstock_478732903 (1)

Blogy

Investícia do startupov ako čerešnička na vrchole portfólia

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Sebastian_Thrun_Aufmacher_angesetzt_16_9

Sebastian Thrun: „Bude ťažké zmeniť svet bez optimizmu“

Sebastian Thrun vyvinul pre Google autonómne autá a digitálne okuliare a nedávno začal navrhovať elektrické lietajúce taxíky. Nemecký technologický vizionár je presvedčený, že umelá inteligencia zlepšuje svet a umožní nám viac sebarealizácie.