Poznáte to. Od detstva na sebe pracujete. Čítate knihy, vzdelávate sa viac ako vaši rovesníci, aby ste vynikali v tom, čo vás napĺňa. Po škole však spravidla príde realita zamestnania a zaradenie sa do strednej triedy, v ktorej väčšina z nás prežije celý život. V lepších časoch s možnosťou dopriať si aj drahšiu rodinnú dovolenku, v horších s neistotou vyšších výdavkov a pod tlakom hypotéky.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Médiá sú plné rozprávok o mladých ľuďoch s americkým snom, ktorí predali nápad za milión. Podľa analytickej spoločnosti Spectrem Group však podiel amerických milionárov vo veku do 35 rokov dosahuje len jedno percento. Priemerný vek milionárov v USA je 62 rokov. Až 38 percent boháčov má viac ako 65 rokov. Dôvod je veľmi jednoduchý: Väčšina ľudí sa stane milionármi pravidelným a celoživotným investovaním. Ako si aj vy môžete siahnuť na šesťcifernú sumu?

Prestaňte bezhlavo míňať

Večere v nóbl reštauráciách, exotické dovolenky, ranné kávy so sebou, taxíky či haldy značkového oblečenia. Ľudia často míňajú na luxus, aby spravili dojem na svoje okolie. Aj relatívne malé výdavky často platené kreditnou kartou znižujú schopnosť investovať časť príjmu.

Nemusíte sa v živote vzdať všetkej zábavy. No ak začnete investovať v mladom veku, postačí vám relatívne malá pravidelná suma na to, aby ste si vytvorili slušný základ budúceho majetku. Dlhý investičný horizont totiž hovorí vo váš prospech. Drobná optimalizácia výdavkov nemusí vôbec bolieť a môže znamenať veľký rozdiel.

Majte prehľad

Majte prehľad

O stavoch na účtoch v rôznych bankách a investičných spoločnostiach. O hodnote vašich nehnuteľností. O poistných zmluvách, aj keď neboli uzatvorené cez Swiss Life Select. O svojich peniazoch odkladaných na dôchodok.

Nespoliehajte sa na náhodu

Spoliehanie sa na výhru v lotérii, dedičstvo od zabudnutého strýka z Ameriky, či inú šťastnú náhodu z vás milionára nespraví. Budovanie majetku si vyžaduje precízne plánovanie a pravidelné prispôsobovanie cieľov
aktuálnej životnej situácii. Ak začnete investovať vo veku 23 rokov sumu 3 300 eur ročne, tak pri priemernom zhodnotení 8 % p. a. prekročíte hranicu milióna eur vo veku 65 rokov. Pritom váš celkový vklad dosiahne iba 138 600 eur. O zvyšok sa postará sila zloženého úročenia.

Finančnú nezávislosť však môžete dosiahnuť aj oveľa skôr. Napríklad pravidelným navyšovaním vkladov – po zvýšení platu, v prípade mimoriadnych odmien, dedičstva. Alebo aj prvotným vyšším vkladom od rodičov k dospelosti. Prípadne dokupovaním každého väčšieho prepadu na akciových trhoch. Ale to je už vec individuálneho finančného modelovania, s ktorým vám vie pomôcť sprostredkovateľ spoločnosti Swiss Life Select. 

Nakupujte aktíva, nie pasíva

Aktíva sú investície, ktoré vytvárajú zisk. Pasíva sú veci, ktoré si peniaze neustále pýtajú. Napríklad auto môže byť aktívom, ak vám pomáha v podnikaní. Ale aj pasívom, keď si ho človek kupuje na lízing a osobnú potrebu domácnosti. Vozidlo stratí v prvom roku spravidla 10 až 20 percent svojej hodnoty. Pri luxusných značkách to môže byť aj podstatne viac. Preto, najmä v mladom veku sa sústreďte skôr na niečo praktické za rozumnú cenu. A venujte radšej viac prostriedkov na investovanie.
 

Ako investujú najbohatší ľudia na svete

Ako investujú najbohatší ľudia na svete

Spracovať veľký majetok je omnoho ťažšie ako ho vytvárať. Aj preto môže prehľad rozloženia aktív najbohatších ľudí na svete slúžiť ako dobrá inšpirácia. A to aj v prípade, ak práve nemáte voľný milión eur. Ak čakáte iba samé diamanty, zlato, obrazy či umenie, budete sklamaný. Realita je omnoho nudnejšia.

Znalosť daňovým zákonom pomáha

Kvalitný daňový poradca vás môže stáť niekoľko stoviek eur na hodinu. Najmä pri podnikateľoch však môžu byť jeho služby dobrou investíciou. Pritom nehovoríme o bežnom účtovníkovi. Ale o licencovanom členovi Slovenskej komory daňových poradcov.

Správne využitie daňových úľav v investovaní môže rovnako vo výslednom zhodnotení znamenať veľký rozdiel. O to viac, ak sa okrem podielových fondov rozhodnete nakupovať napríklad investičné nehnuteľnosti.

Vážte si svoj čas a schopnosti

Klasické zamestnanie spravilo milionára len z málokoho. Napriek tomu sa svojej obľúbenej profesie nemusíte vzdávať. Okrem investovania z príjmov si však vážte aj čas a energiu, ktoré svojmu zamestnávateľovi venujete. A nehanbite sa pýtať si zvýšenie platu. Ak ste kľúčovou postavou a napriek tomu ani z času na čas nepochodíte, mali by ste sa poobzerať po novom zamestnávateľovi.

Aj keď sa zdá byť milión vzdialený

Ak začnete skoro, stanovíte si ciele, nebudete sa vyhýbať kvalitným akciovým investíciám, budete míňať rozumne a zároveň pravidelne a dlhodobo investovať, môže sa sen o milióne na účte stať realitou. A aj keby bola táto méta pre váš vyšší vek už dnes ťažko dosiahnuteľnou, stále môžete popracovať na svojej finančnej nezávislosti, ktorá sa dá dosiahnuť aj s podstatne nižšou sumou. Radi vám v napĺňaní života podľa vlastných predstáv pomôžeme.
 

Ako darček vám prinášame šikovný eBook o princípoch investovania:
Ako sa stať milionárom.





Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej