Veľa ľudí sa zatiaľ nevie stať potravinovo sebestačnými - často im chýba priestor, čas alebo know-how. Táto potreba ale u mnohých narastá. Trend mikrozáhradiek môže túto potrebu uspokojiť, pretože na malom priestore si viete aj vy vypestovať vlastnú zeleninu.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Najmä v mestách je prístup k potravinám priamo z poľa obmedzený. Len veľmi málo ľudí tu má záhradky a najbližšia farma je zvyčajne mimo dosahu verejnej dopravy. Aké úžasné by bolo, keby ste si mohli vypestovať vlastnú zeleninu? Mikrozáhradka vám to umožní.

Čo je mikrozáhradka?

Možno si ešte spomínate na svoje detstvo, keď ste spolu s rodičmi alebo v škole zasadili hrášok, aby ste o pár týždňov mohli ochutnať sladké plody. To bolo niečo ako mikrozáhradkarčenie.

Vďaka komunitným záhradám objavili ľudia v mestách spôsob, ako pestovať čerstvé potraviny na malých plochách a dopriať si cenné živiny. Ďalšou úrovňou je mikrozáhradka. Potraviny sa pestujú na najmenších miestach, niekedy dokonca bez klasickej pôdy.

Mikrozáhradky sú navrhnuté tak, aby boli vysoko produktívne. Sú energeticky a priestorovo úsporné, udržateľné a cenovo dostupné. Plodiny v nich rastú v zdravej pôde alebo v substráte. A tí, ktorí sa rozhodnú používať organické semená a hnojivá si v nich môžu vypestovať vlastné bioprodukty.
 

shutterstock_1130988092 (1)

Koľko miesta potrebuje mikrozáhradka?

Mikrozáhradka môže zaberať len niekoľko centimetrov štvorcových a to v prípade ak je založená v malej miske, miniskleníku alebo v kvetináčoch na parapete. Pokiaľ máte viac miesta, môžete samozrejme vytvoriť celé záhony a to na niekoľkých metroch štvorcových alebo rozšíriť plochy pre výsadbu smerom hore. Obvykle to skvelo funguje s paletami. Trubky alebo závesné kvetináče tiež poskytujú priestor pre vertikálne záhradkárčenie.
 

Ktoré rastliny sú vhodné?

Ak si chcete mikrozáhradku len vyskúšať, klíčky sú pre vás správnou voľbou. Sú veľmi zdravé, majú vysoký obsah bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny. Môžete ich pestovať z rôznych semienok. Stačí vám na to len plytká nádoba s vlhkou kuchynskou utierkou alebo iná nádobka zvlhčená vodou (napr. pohár s viečkom). Rastliny vhodné na klíčenie:

  • lucerna siata
  • senovka grécka
  • brokolica
  • cícer baraní
  • žerucha
  • šošovica
  • mungo fazule
  • reďkovka
  • rukola
  • pšenica

a mnohé ďalšie.
 

shutterstock_1928011295 (1)
shutterstock_1928011295 (1)

Používať by ste mali neošetrované ekologické semená. Najprv klíčky namočte na 8 hodín do vody, potom vodu vylejte. Klíčky pestované v zvlhčených nádobách je potrebné 2-krát denne kropiť čerstvou vodou. Prebytočná vody by mala mať priestor odtiecť, aby sa zabránilo hromadeniu veľkého množstva baktérií. Nádoby by ste mali pred každým novým výsevom dôkladne očistiť. Ak nemáte špeciálnu nádobu na klíčenie, môžete tiež navŕtať otvory do viečka na zaváraninovom pohári.

Reďkovky, šalát, koriander, hrášok, slnečnice alebo kapucínky sa v mikrozáhradkách pestujú v zemine. Použiť môžete kvetináč alebo inú veľkú plochú nádobu. Semená zasejte husto a opatrne ich popritláčajte. Potom ich navlhčite vodou z rozprašovača. Podľa toho, o aké semená ide ich ne/pokryte vrstvou zeminy. Tieto rastliny najlepšie vyklíčia na svetlom a teplom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Dôležité je, aby vám podklad nevyschol. Prvé zelené výrastky sa zvyčajné dajú „zbierať“ už po týždni.
 

Zasaďte si bylinky a zeleninu

shutterstock_625754105 (1)

Tí, ktorí si v záhradkárčení veria viac, môžu sa rovno pustiť do pestovania byliniek a zeleniny v kvetináčoch alebo iných nádobách. Treba si však na to vybrať vhodné semená. Ak ste netrpezlivý, môžete si zaobstarať miniskleník na predklíčenie. Alebo si ho môžete postaviť svojpomocne. Budú sa vám na to hodiť plastové tašky či plastové nádoby na potraviny. Alebo môžete použiť udržateľnejšie výrobky, ako napríklad veľké sklenené nádoby. Najlepšie je vyrobiť si ho z dreva a skla.

Skúsite vypestovať šalát v kvetináči? Starostlivosť oň je pomerne jednoduchá, rastie rýchlo a vysádzať ho môžete zas a zas. Šalát je úžasným doplnkom jedál. Samozrejme môžete z neho vykúzliť aj plnohodnotné jedlo a to pridaním vlastnoručne vypestovaných cherry paradajok, paprík a byliniek. Kreativite sa medze nekladú.

Celoročne rodiace jahody sú tiež ideálne na pestovanie v kvetináčoch či už v byte alebo na balkóne. Vedia sa pekne rozrásť a plody dávajú niekoľko mesiacov v roku (zvyčajne od júna do októbra). Môžete si ich vychutnať s müsli, pridať do smoothie, alebo ich zjesť len tak.
 

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

shutterstock_1879572979 (1)
shutterstock_1879572979 (1)

Regrowing (znovu rastúce)

Regrowing je veľmi praktický tip, ako záhradkárčiť udržateľne. Potraviny sa totiž nepestujú zo semien ale z kuchynských zbytkov. Všetko, čo potrebujete, je stonka zeleru, spodná časť cibule alebo zemiak, ktorý začal klíčiť v najvzdialenejšom rohu zásuvky na zeleninu. Šalát, cibuľa, jarná cibuľa, pór, mrkva, fenykel či zeler môžete znovu vypestovať v plytkých nádobách alebo v skleníkoch s trochou vody. Predpokladom pre úspešný regrowing je dostatonče veľká stonka - približne 3 až 5 centimetrov v závislosti od zeleniny. Korene by mali byť ponorené do vody, ale zvyšok zeleniny by z nej mal vyčnievať. Zemiaky môžete zasadiť do špeciálnych nádob alebo košov naplnených slamou. Akonáhle pozostatok z kuchyne, z ktorého vám vyrástla nová zelenia zvädne, treba zbierať úrodu.

Máte semienka? Pusťte sa do toho!

Nezáleží na tom, či si vyberiete záhradkárčenie v mikro alebo v makro štýle, vnútorné alebo vonkajšie. Je úžasné sledovať, ako rastliny rastú a potom zbierať vlastnú úrodu. Vďaka tomu viete, odkiaľ klíčky, bylinky alebo zelenina pochádzajú. Jedlo na váš stôl prekoná extrémne krátku vzdialenosť a tak ho môžete mať vždy 100 percentne čerstvé.
Pokiaľ chcete ísť ešte o krok ďalej, môžete si vyrobiť aj vlastný kompost. Každá domácnosť produkuje organický odpad, ktorý si s minikompostérmi alebo s vermikompostrérmi (kompostér so živými dážďovkami, ktoré kompostujú odpad) môžete premeniť na výživný kompost pre vaše rastliny a to aj v tých najmenších bytoch. Tak na čo ešte čakáte?!

Veríme, že sa vám bude v mikrozáhradkárčení dariť a že vám záhradkárčenie vyjde podľa vašich predstáv!
 

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej