Aj vy sa vyhovárate, že si nemôžete sporiť a investovať, lebo na to skrátka nemáte? A to aj napriek tomu, že minimálna výška príspevku je 10 eur mesačne? Nájdite vo svojom rozpočte peňazožrútov, a zvýšte túto sumu tak, aby vám priniesla zaujímavý výnos, ktorý vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Porovnali ste si niekedy, koľko času venujete zarábaniu peňazí a koľko času starostlivosti o ne? Predsa, ak sa človek niečomu venuje osem hodín denne, malo by mu záležať na tom, aby to všetko nerobil zbytočne. Otázka by mohla znieť, či na dosiahnutie rovnakého efektu zo zarobených peňazí nestačí zarábať menej, prípadne, či sa nedá získať viac za rovnaký zárobok.

Robte si audit pravidelných platieb
Pozrite sa z času na čas na trvalé príkazy. Audit položiek by mal začať otázkou: „Je pre mňa nevyhnutné platiť túto sumu? Je možné platiť menej?

Nemáte náhodou aj vy paušál u telefónnych operátorov s cenovkou spred niekoľkých rokov? To môže znamenať, že je v násobnej výške než je aktuálna cena služieb. "Skontrolujte si zloženie paušálu, či platené služby využívate pravidelne a v dostatočnej miere a či nie je na vaše skutočné potreby lacnejšia alternatíva," radí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

To isté platí aj o bankových službách. Účet zadarmo nie je fikcia a splniť podmienky na jeho získanie nie je zložité. Ak už nie vo vašej banke, tak v tej druhej určite. A ak nechcete meniť banku, opýtajte sa v tej svojej aspoň na legislatívny účet.

Rôzne služby v podobe pravidelného zasielania tovaru alebo úhrady členského sú pasce pre neporiadnych. Napríklad mesačná platba za vstup do fitness sa oplatí iba pri určitej frekvencii cvičenia. Absencie z dôvodu pracovných porád, dovoleniek, choroby, karantény či nevôle vyhovujú majiteľom fitness centier. "Prepočítajte si, ako často naozaj využívate členstvo a či platenie za jednotlivé vstupy pre vás nebude lacnejšou alternatívou," odporúča investičný analytik.

Predplatné časopisov či novín síce zabezpečí prísun informácií, no ak vám záleží na aktuálnych, tak tie nájdete iba na webových stránkach. Internetové čítanie novín je čoraz obľúbenejšie a najmä cenovo výhodnejšie.

 

Ak ste práve zistili, že dokážete ušetriť pár 10 eur na peňazožrútoch, poraďte sa so skúseným finančným poradcom, kde a ako svoje úspory zhodnotiť.

Pozor na nákupy
Rozmiestnenie tovaru, osvetlenie, farby, povrchová úprava podlahy a regálov nie sú vecou osobného vkusu predavačiek. Je to veda. Obchody skúmajú správanie zákazníkov, testujú na nich stratégie a skúšajú rôzne taktiky, aby si zvýšili tržby. Inak povedané, robia všetko preto, aby človek z obchodu vyšiel s prázdnejšou peňaženkou alebo vyšším debetom na účte, než pôvodne chcel. Kto pozná obchodné taktiky, vie sa im brániť. Najúčinnejšou zbraňou je nákupný zoznam a menej časté nákupy. Pozor na to, ak využívate auto ako nákupný vozík, to tiež zvádza k nadmernej spotrebe.

Zbytočné a drahé finančné produkty
Jedna vec je platiť za nepotrebný finančný produkt, druhá vec je mať finančný produkt nesprávne nastavený. Nepotrebný finančný produkt je napríklad balík nepotrebných služieb v banke, prípadne poistenie vecí, ktoré nevlastníme, a na udalosti, ktoré nemôžu nastať. Poistenie by malo v prvom rade pokrývať také udalosti, ktoré majú zásadný vplyv na život človeka. Poistiť si telefón pre jeho poškodenie či stratu v podstate znamená, akoby si človek nemohol dovoliť kúpiť druhý. Podobne aj predĺženie záruky na spotrebný tovar o jeden či dva roky za 10 % až 20 % z ceny tovaru znamená, že tri až štyri roky neplánuje používať iný predmet. Tieto výdavky sa tiež dajú považovať za zbytočné.

Následok nesprávne nastaveného finančného produktu spočíva v ušlom zisku. Typickým príkladom je druhý dôchodkový pilier, v ktorom má väčšina sporiteľov konzervatívnu stratégiu. Pritom desiatky rokov trvajúce sporenie dokáže priniesť násobne vyššie výnosy. Obdobné správanie vidieť pri treťom pilieri, prípadne aj v podobe uprednostňovania termínovaného vkladu.

Drahé pôžičky sú dôsledkom pohodlnosti hľadať vhodnejšiu alternatívu. Trh dnes ponúka viacero možností. Kreditné karty či povolené prečerpanie sú veľmi drahým úverom. Ak ich máte, zvážte možnosť načerpať spotrebný úver, ktorým by ste drahé dlhy splatili.

Auto i športové potreby
Auto je najhoršia investícia. Už odchodom z predajne totiž stratí na hodnote aspoň 10 %. Technická zastaralosť a fyzické opotrebenie, nutnosť pravidelného servisu, poistenia, daní, poplatkov za vlastníctvo či parkovanie, ale i platieb za pohonné hmoty sú faktory na zváženie. Samozrejme, nie vždy sa dá auto nahradiť hromadnou dopravou, bicyklom, zdieľanou kolobežkou, taxíkom či inou formou dopravy. Oplatí sa ale spočítať si, koľko kilometrov najazdíte a či ročné náklady za auto nie sú vyššie ako platby za alternatívne možnosti.

Obdobne sú na tom aj športy, na ktoré potrebujete drahé vybavenie. Veď ak lyžujete jeden či dva týždne v roku, nie je výhodnejšie si výstroj len zapožičať?. Opäť treba porovnať intenzitu využívania s cenou. Nezabudnite však na to, že pri zapožičaní máte každoročne k dispozícii novší model, čo sa o kúpenom modeli povedať nedá.

Ak ste práve zistili, že dokážete ušetriť pár 10 eur na peňazožrútoch, poraďte sa so skúseným finančným poradcom, kde a ako svoje úspory zhodnotiť. Výška výnosu aj dĺžka sporenia sú závislé na individuálnom posúdení vašej životnej situácie, preto si dohodnite osobné alebo stretnutie s finančným odobníkom.
 

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.