V čase, keď je donáška jedla a online nakupovanie mimoriadne populárne sú plasty na každom kroku a to aj napriek tomu, že nie je až také ťažké sa vyhnúť im. Prinášame vám tipy, ktoré spôsobia len malé zmeny vo vašom živote, ale zároveň bude váš život udržateľnejší.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky, vyprodukuje ročne priemerný Slovák približne 435 kilogramov odpadu. Je to o 2 % viac ako to bolo v roku 2018, čo je fakt, na ktorý nemôžeme byť hrdí.

Veľké problémy spôsobuje najmä plastový odpad. Plast totiž nehnije, nerozkladá sa a ani sa nerozpadá - a ak, tak iba veľmi pomaly. Plastové vrece sa rozkladá až po 10-tich až 20-tich rokoch. PET fľaša sa rozpadne až po 450 rokoch. Je teda najvyšší čas zastaviť záplavu plastov a čo najviac sa vyhýbať tvoreniu odpadu v každodennom živote. S nasledujúcimi tipmi sa vám to určite podarí.
 

1. Nakupujte do látkových tašiek

Portrait of a young and cheerful woman standing with mobile phone and shopping bag full of fresh food at home. Concept of buying products online

Tak jednoduchá a napriek tomu tak podceňovaná - stará dobrá látková taška. Najlepšie je dať si jednu do každej kabelky či batohu. Aby sa vám „oplatilo“ používať bavlnenú tašku, musíte ju v obchode vytiahnuť až 131-krát. Je to z dôvodu dostupnosti bavlny a tiež náročnosti výrobného procesu. Avšak na rozdiel od plastových tašiek a vrecúšok neznečisťuje oceány.

Ak predsalen musíte siahnuť po igelitovej taške je dôležité, aby ste ju použili viackrát, tým znížite uhlíkovú stopu.

Opatrnosť odporúčame aj pri papierových taškách. Aj keď je potrebné použiť ich asi 3-krát, aby sa oproti igelitovým vreckám získala výhoda z hľadiska uhlíkovej stopy, hnedý vzhľad papierových tašiek je často klamlivý. Zvyčajne vôbec nie sú vyrobené z recyklovaného materiálu a navyše nie sú také odolné ako látkové tašky.
 

2. Založte hnutie proti perám zadarmo

Bored lazy student girl hands wasting time playing with pens sitting on a desk at home

Ľudia sa samozrejme tešia z „užitočných“ reklamných darčekov, ako sú zošity, kľúčenky alebo perá. Vo väčšine prípadov sú však vyrobené z plastu a zabalené v ďalšom plaste. Preto predtým, ako si na nejakej akcii opäť hodíte do vrecka reklamné pero, uvedomte si, že tieto veci škodia životnému prostrediu a navyše už pár kusov určite doma máte.
 

3. Baľte darčeky udržateľne

gift-1917075_1920

Darčekovú bitku zatiaľ vyhrávajú plastové stuhy, darčekové tašky a spol. Ale nemusí to tak byť. Mimoriadne estetické sú napríklad darčeky zabalené v šatkách či látkach. Pri správnej technike nepotrebujete dokonca ani lepiace pásky.

Tip pre vás: Ako baliaci papier môžete použiť tiež papier na pečenie. Alebo dajte darček bez obalu. Určite poteší aj bez obalu.

4. Skúste plogging

Young woman volunteer outdoors running wearing gloves in the park helping nature plogging holding plastic bag picking up litter smiling pensive

Zoznámte sa s novým ekologickým tipom športu - s ploggingom. Ten kombinuje zber odpadu a jogging. Ak zrovna neobľubujete beh, môžete sa pri zbieraní smetí aj poprechádzať. Ak teda vidíte pri športe alebo pri prechádzke v parku v tráve odpadky, zoberte si nabudúce smetné vrece a rukavice a oddajte sa ploggingu.

5. Používajte ekologické slamky

Closeup female hands are holding stainless metal reusable tumbler cup mug with drinking straw. Barista woman  prepared, brewed coffee using professional machine in cafe, restaurant. Take away, to go.

Ekologické alternatívy plastových slamiek si už našli cestu do mnohých reštaurácií, barov, kuchýň a obývacích izieb. Či už sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, papiera alebo zo slamy - vyzerajú dobre, sú zábavné a sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Už ste ich vyskúšali? Od 3. júla 2021 sú niektoré plastové a polystyrénové predmety ako napríklad slamky, príbory, riad či vatové tampóny do veľkej miery v Európskej únii zakázané a to vďaka nariadeniu EÚ.
 

6. Prineste si vlastný hrnček

coffee-2593426_1920

Hektické rána vás často donútia, aby ste si cestou do práce zobrali v kaviarni rýchlu kávu? Kto by ju občas nepotreboval, však? Mnohí z nás ale nemajú na svojom radare to, že tento zvyk výrazne prispieva k neustálemu zvyšovaniu produkcie odpadu. A čo tak kúpiť si nabudúce efektný termohrnček? Niektoré kaviarne dokonca podporujú vaše udržateľné správanie a to tým, že vám dajú malú zľavu na nápoj do vlastného hrnčeka. A ak to už nie je dobrý začiatok dňa, tak...

7. Neplytvajte jedlom

Man looking into refrigerator full of products in kitchen

Už ste niekedy premýšľali nad tým, že by ste nadbytočné potraviny darovali, namiesto toho, aby ste ich vyhodili? Vo väčších mestách už existujú iniciatívy (napríklad: Daruj potraviny; Chcem prispieť) v oblasti zdieľania potravín, ktoré sa snažia predchádzať plytvaniu potravinami. Ak takáto iniciatíva vo vašom okolí ešte nie je, skúste ju zorganizovať práve vy.

8. Naučte sa povedať nie fast-fashion

Fast fashion, the girl puts things in order in the closet. A bunch of colorful clothes. The concept of processing, second hand, eco, minimalism, consumption of goods.

Každý Slovák vyhodí ročne v priemere 4 až 12 kg šatstva. Až 3 z 10 Slovákov dokupujú nové kúsky každý mesiac. Robia to zvyčajne v obchodných reťazcoch fast-fashion (rýchlej módy). Aby sa zaistili dostatočné dodávky odevov, čoraz viac sa vyrába polyesterová tkanina. Tá je hlavne lacná a rýchlo dostupná. Čo ale mnohí z vás nevedia je, že pri každom praní sa najmenšie častice z umelých vlákien uvoľňujú do podzemných vôd a oceánov. No a nakoniec tieto mikročastice končia v našom potravinovom reťazci. Keď sa teda nabudúce postavíte pred svoju skriňu, položte si otázku: Potrebujem jedenáste džínsy alebo dvadsiate topánky?

9. Vyberajte si prírodnú kozmetiku

Young woman washing her face with reusable crocheted pads in bathroom. DIY washable knitted makeup remover cloth. Eco-friendly cosmetic products. Zero waste and sustainable plastic free lifestyle

Mnoho kozmetických výrobkov obsahuje plasty, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie. Ale zvládnete to aj bez nich s prírodnou kozmetikou. Pomocou jednoduchého sprievodcu, ktorý pripravila nemecká organizácia Geenpeace veľmi ľahko zistíte, či kozmetický výrobok obsahuje plast.

10. Nenechajte sa oklamať nálepkou „bio“

The boy plays recycling. He buries plastic disposable dishes and biodegradable dishes. After a few months, he dug up the dishes and saw that the biodegradable dishes began to decompose and plastic did

To, že je na vreciach na organický odpad napísané „bio“, ešte neznamená, že sa dajú použiť biologicky. Aktivisti výslovne zdôrazňujú, že biologicky kompostovateľné plasty, ako napríklad vrecia na organický odpad, spôsobujú problémy pri spracovávaní odpadu a v konečnom dôsledku znečisťujú prírodu. Najlepšie preto urobíte, ak budete zbierať biologický odpad do nádoby, ktorú potom pravidelne vyprázdnite do odpadkového koša určeného na organický odpad.

10. Nakupujte v bezobalových obchodoch

Beautiful young woman shopping in a bulk food store. She buys organic pasta

Boli ste už niekedy v bezobalovom obchode? Nakúpiť tam môžete nebalené potraviny, na ktoré si buď prinesiete vlastné nádobky alebo si v obchode zadovážite znovupoužiteľné nádoby. Pozrite si, kde je najbližší bezobalový obchod.

12. Baľte do obrúskov z včelieho vosku

Reusable Beeswax Food Wraps. Organic fabric covers for food storage. Zero waste

Možnou alternatívou k potravinovej fólii sú obrúsky z včelieho vosku. Vyrábajú sa z bavlny a sú napustené včelím voskom. Do takýchto obrúskov môžete zabaliť chlieb, zeleninu, ovocie či syr. Potraviny tak vydržia dlhšie čerstvé. Môžete nimi prekryť aj misy či boxy na skladovanie potravín.

13. Doprajte si ekologickú budúcnosť

Business people having consultation about wind energy at company office. Business team discussing about windmill and alternative green enery. Executive meeting for investing budget and fund for profit

Skombinujte svoje sporenie na budúcnosť podľa vašich predstáv s udržateľnosťou. Urobíte niečo nie len pre našu planétu ale aj seba. Využite niektoré z našich ESG fondov, ktoré vám pomôžu naplniť vaše sny a predstavy o budúcnosti. Môžete sa tak stať finančne nezávislým a zároveň vytvárate udržateľnú budúcnosť.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej