Každý z nás má inú predstavu o tom, ako chce začať napĺňať svoje vytýčené ciele. Demokratizácia technológií uľahčila prístup k rôznym typom investičných príležitostí, ktoré ľuďom umožňujú budovať svoje vysnívané portfólio. Správne nastavená investičná stratégia môže zahŕňať aj rizikovejšie aktíva, ako napríklad akcie startupov, ktoré sú pre mnohých lákadlom na vstup do sveta investovania. Nemali by však tvoriť dominantnú časť finančného majetku. Riziko bankrotu začínajúcich firiem je totiž príliš veľké a často sa aj naplní.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Synonymom úspešnej budúcnosti sú bezpochyby inovatívne firmy. Pridať sa k nadšeným akcionárom však nebolo vždy jednoduché. Komplikované právne procesy a vysoké náklady boli v minulosti hlavným dôvodom, prečo boli investície do súkromných startupov výsadou malého percenta úspešných manažérov a podnikateľov. Dôležitým momentom pre americkú startupovú scénu bolo prijatie zákona Jumpstart Our Business Startups Act, ktorý podpísal bývalý prezident USA Barack Obama v roku 2012.

Táto zmena legislatívy otvorila firmám prístup k novému mechanizmu finančného zabezpečenia – crowdfundingu. K akciám spoločností sa tak môže dostať každý, kto má záujem investovať. Prudký nárast využívania smartfónov vytvoril dokonalé prostredie pre vznik digitálnych investičných platforiem. Niektoré portály alebo mobilné aplikácie ponúkajú investičné tipy na báze umelej inteligencie, ktorá dokáže predpovedať, kam máte peniaze investovať. Zaručené rady na ten správny nákup a zdanlivá transparentnosť ale nie sú zárukou, že sa vložené peniaze aj reálne zhodnotia.

„Aj napriek výrazným úspechom na poli umelej inteligencie, automatizovaní chatboti a iné technologicky príťažlivé riešenia stále nedokážu nahradiť prácu finančných sprostredkovateľov. Budúcnosť vidíme v úzkom prepojení nových technológií a skúsených finančných poradcov, ktorí dokážu klientom nastaviť personalizovanú investičnú stratégiu,“ uvádza Peter Világi, hlavný analytik Swiss Life Select Slovensko.

startups_1
startups_1

Dáta CB Insights ukazujú, že až 70 % technologických startupov ukončí svoju činnosť v priebehu 20 mesiacov od vyzbierania prostriedkov na naštartovanie podnikania. Najčastejšou príčinou je, že pre riešenie, ktoré ponúkajú neexistuje na trhu dopyt. Startupovými jednorožcami, ako sú Uber, Airbnb alebo Stripe, sa stane približne jedno percento firiem.

„Investície do startupov môžeme v rámci investičného portfólia vnímať ako čerešničku na torte. Kvalitne nastavený finančný plán vôbec nevylučuje rizikovejšie aktíva. Ale keďže tieto projekty majú veľkú šancu zlyhania, investujte len peniaze, o ktoré môžete prísť bez následkov. Pomáhame ľuďom žiť život podľa vlastných predstáv a k tomu dobre zvolené investície patria. Radi vám s ich výberom pomôžeme,“ dodáva Peter Világi.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.