Každý podnikateľ zakladá svoju firmu, aby generovala zisk. No už menej z nich počíta s tým, že v podnikaní môžu prísť aj horšie obdobia. A to platí pre veľké medzinárodné korporácie, lokálne firmy, „eseročky“ aj živnostníkov. „Úspešní podnikatelia, však vedia, ako sa na toto obdobie „ochrániť“,“ hovorí Petr Hechtberger, exkluzívny finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Každý, kto si založil vlastné podnikanie denne pracuje na tom, aby jeho biznis prosperoval. V praxi však rýchlo zistíte, že táto snaha nie vždy stačí. S podnikaním sú totiž spojené riziká, pričom niektoré viete ovplyvniť, niektoré viete ovplyvniť čiastočne a niektoré vôbec.

Riziká, ktorým dokážete čeliť vďaka investícii

Ovplyvniteľné riziká

Podnikatelia často prevádzkujú svoj biznis v prenajatých priestoroch a občas sa stane, že majiteľ im vypovie nájomnú zmluvu. Podnikateľ sa tak musí popasovať s hľadaním nových priestorov a možno bude musieť na určitý čas prerušiť svoje podnikanie. Alebo sa môže stať, že dodávateľ ukončí činnosť, začne dodávať tovar či služby v zhoršenej kvalite, či výrazne zvýši ceny. Všetko sú to nepríjemné situácie, ktoré ale dokáže podnikateľ vyriešiť, teda vie ich ovplyvniť.
 

Čiastočne ovplyvniteľné riziká

Ako príklad čiastočne ovplyvniteľného rizika môžeme považovať napríklad aktuálnu situáciu - pandémiu COVID-19. Viacerým podnikateľom na celom svete toto obdobie poriadne skomplikovalo a niekedy úplne „nabúralo“ plány. Šikovní podnikatelia našli spôsob, ako situáciu riešiť a ideálne zo vzniknutej situáciu urobiť výhodu. Niektoré reštaurácia preorientovali svoj biznis na donášku, niektorí tréneri začali svoje tréningy vysielať online a niektorí taxikári začali namiesto ľudí voziť jedlo a iný tovar. Podnikatelia situáciu s pandémiou ovplyvniť nevedia, ale čiastočne vedia zmeniť svoj podnikateľský koncept.
 

Neovplyvniteľné riziká

Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad zmeny zákonov, ktoré majú dopad na podnikanie, dane, zamestnávanie, clo, licencie, koncesie a podobne, ale tiež zvýšenie úrokových sadzieb v bankách pri podnikateľských úveroch, alebo sprísnenie podmienok poskytovania podnikateľských úverov. Iným príkladom môžu byť zmeny na trhu alebo pribudne konkurencia s nie celkom čistými úmyslami. No a tieto okolnosti vedia podnikatelia len ťažko zmeniť, alebo sa im prispôsobiť.
 

Je teda jasné, že riziko v podnikaní neviete úplne eliminovať, ale viete ho znížiť. Úspešní majitelia firiem, už dávno pochopili, že by mali riziko rozložiť, a tak časť svojich peňazí investujú. Investujú do sektora, ktorý je iný, ako predmet ich podnikania. Preto je pri jeho výbere potrebné zvážiť všetky okolnosti. Ak si na to netrúfate, môžete osloviť skúseného finančného sprostredkovateľa.

Slovenskí podnikatelia totiž často investujú do lokálnych dlhopisov a zmeniek. „Žiaľ, nie vždy je takáto investícia bezpečná. Často je dokonca rizikovejšia, ako ich podnikanie. Len máloktorý z nich si totiž uvedomí, že takto v podstate požičiava prostriedky inému podnikateľovi. A je teda extrémne dôležité, čo s požičanými peniazmi firma urobí. Pri zmenkách a dlhopisoch nemajú často žiadnu garanciu, že dostanú svoje peniaze späť,“ upozorňuje Petr Hechtberger.

Samozrejme, ak požičajú peniaze prosperujúcej firme, ktorá dlhodobo generuje zisk, rastie a vlastní nehnuteľnosti, je veľká pravdepodobnosť, že sa im peniaze aj so ziskom vrátia. „V praxi však tieto investície často nemajú žiadne krytie, pretože spoločnosti, ktoré ich vydávajú sú novozaložené „eseročky“ so základným imaním 5-tisíc eur a teda prakticky neručia ničím. Pri väčších firmách, ktoré vydávajú dlhopisy vie byť riziko dobre skryté pred laikom napríklad v podobe podriadeného dlhu,“ varuje Petr Hechtberger. Preto je na mieste byť pri investovaní finančných prostriedkov obozretný a zaujímať sa viac o detaily a podstatu ako iba o marketing a sľubované percentá zisku.
 

Petr Hechtberger 1
Ak preferujete nižšie riziko a stabilitu, môžete využiť bezpečnejšie riešenie a to napríklad portfólia Swiss Life Select Slovensko, ktoré sú vyskladané individuálne na základe rizikového profilu klienta.

Ako investovať s nižším rizikom?
Ak ale preferujete nižšie riziko a stabilitu, môžete využiť bezpečnejšie riešenie a to napríklad portfólia Swiss Life Select Slovensko, ktoré sú vyskladané individuálne na základe rizikového profilu klienta. „V tomto roku spoločnosti priniesla na Slovensko exkluzívnu novinku - Swiss Life Select ETF Constellations. Sú to aktívne riadené portfólia zložené zo zahraničných nízkonákladových ETF fondov, ktoré majú majetok v stovkách miliónov eur. Sú riadené na základe stratégie najväčšieho správcu aktív na svete, spoločnosti BlackRock,“ hovorí Petr Hechtberger, exkluzívny finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select.
Tento jedinečný produkt je zameraný na ochranu majetku a majitelia firiem a investori ho v zahraničí využívajú od roku 2014.

„Na Slovensku máme k dispozícii päť modelových portfólií od konzervatívneho, ktoré má dlhopisovú zložku 76 % a akciovú zložku 24 % až po dynamické portfólio, ktorá má tento pomer naopak, aktuálne 77 % tvorí akciová zložka a 23 % tvorí dlhopisová zložka. Keďže ale hovoríme o aktívne riadených portfóliách, môže sa pomer v čase meniť. Dlhopisová zložka zahŕňa zahraničné štátne dlhopisy ako aj dlhopisy zahraničných firiem, ktoré sú obchodované na burze, môžeme ich teda považovať za neporovnateľne kvalitnejšie dlhopisy ako tie, ktoré som spomínal vyššie. Optimálna investícia je 100-tisíc eur. V prípade vážneho záujmu vieme individuálne poskytnúť toto riešenie aj pri nižších sumách,“ objasňuje Petr Hechtberger.

Pri investícii či už cez Individuálne portfólio, alebo Aktívne riadené portfólio máte ako investor v konečnom dôsledku rozloženú investíciu do niekoľko stoviek akcií a dlhopisov veľkých spoločností a tým pádom je riziko veľmi široko rozložené. Ak sa takto rozhodnete investovať, tak okrem toho, že ste majiteľom svoje spoločnosti, stávate sa spolumajiteľom veľkých svetových firiem ako napríklad Apple, Google, Amazon, Pfizer, Coca Cola, Tesla, Johnson & Johnson, Invidia, Berkshire Hathaway a podobne. Tiež sa stávate spolumajiteľom vládnych dlhopisov a to dlhopisov európskych krajín aj dlhopisov Spojených štátov.
 

Chcete ochrániť svoje podnikanie vhodnou investíciou?

Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.